Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Barvanje las je lahko tudi zdravo

7.4.2015
Natisni

Vsi si želimo BUJNE, ZDRAVE in SIJOČE lase. Takšni lasje so že od nekdaj simbol moči in senzualnosti. Skrivnost, kako svoje lase ohraniti zdrave in sijoče, vam bomo razkrili v tem nasvetu. Še več o barvanju las s KANO, INDIGOM in SENO pa boste izvedeli na brezplačnem individualnem svetovanju ali na brezplačni DELAVNICI. Več informacij o svetovanju in delavnici najdete na koncu nasveta, sedaj pa se podajmo v čudovit svet naravnega lepotičenja.

 


 

Kar nanesemo na lasišče, vnesemo tudi v telo
 

Lasišče je del naše kože. Koža je naš največji organ, naša druga pljuča in druga usta. Zato vse, kar nanesemo na kožo, preko kapilar in lojnic preide v naš organizem. Posebno hitro in učinkovito se absorbira na lasišču, ki je prepredeno s kapilarami, živčnimi končiči in lojnicami ter nima maščobnega podkožja. Zadnjih 10 let je vse več znanstvenih dokazov, da sestavine, ki so v sintetičnih barvah za lase in šamponih, škodujejo našemu zdravju, še posebej jih povezujejo z rakom na mehurju in hormonskimi motnjami. Vse več pa je tudi različnih oblik alergij in izpadanja las.
 

Naravna barvila so most do zdravja vaših las
 

Naravna barvila »Body art« kakovosti * podjetja Etnobotanika ne škodujejo koži in lasem ter našemu zdravju. Ravno nasprotno – rastline, ki vsebujejo pigmente (KANA, INDIGO in SENA) so zdravilne rastline. Naravni pigmenti teh rastlin se spojijo z melaninom v naših laseh, brez da bi lase poškodovali.


*»Body art« je oznaka za kakovost naravnih rastlinskih barvil (posušeni in zmleti so samo tisti deli rastline, ki vsebujejo največ barvila, prah je 3x presejan skozi različna sita in ne vsebuje nikakršnih dodatkov – 100 % čisti puder zmletih listov.

 

Kakovostna »body art« kana se uporablja za okraševanje kože z rdeče-rjavimi vzorci na rokah in nohtih, kar predstavlja lepoto in prinaša srečo.

 

Zdravilne učinkovine, ki so v rastlinah, bodo ugodno delovale na vaše lasišče in celo telo, zato je barvanje las z naravnimi pigmenti tudi samozdravljenje.
 

KANA
 

Kana je zdravilna rastlina, ki raste v tropskem in subtropskem pasu severne Afrike, na arabskem polotoku in v Zahodni Indiji. V naravi raste kot visok grm ali nižje drevo na robu puščav ali v puščavskih oazah. Pri konstantni temperaturi nad 35°C prične v listnih žilah tvoriti Lawson (pigment). Na zahodu jo poznamo samo kot barvilo za lase, vendar je mnogo več od tega. Dokazi o njeni uporabi v zdravilne namene ter barvanje las in nohtov so najdeni v sirskih in egipčanskih zapisih, ki so stari več kot 5000 let. Pomembno vlogo pa kana zavzema tudi v tradicionalni indijski medicini – Ayurvedi.

 

Listi kane vsebujejo rdeče-oranžno molekulo lawson. Pri mladih listih je ta barvna molekula vidna v središču žil lista.
 

Resnice in zmote o sestavljeni kani oziroma o kani v različnih barvah
 

Na tržišču najdete različne barve kane (črna, nevtralna, različne rdeče in rjave odtenke) – to so »KOMERCIALNE KANE«. Proizvajalci zmešajo kano slabe kvalitete in ji dodajo toksične kovinske snovi, kemične barve in druge sestavine, da bi dobili kane različnih barv! Te predpakirane kane so pogosto imenovane »naravne zeliščne kane«. To pa je zavajajoče, ker to niso naravne kane, temveč so polne kemikalij. Kovinske snovi zvišajo in fiksirajo barvo, da bi prikrili slabšo kakovost kane. Kovinske snovi sestavljene kane lahko katastrofalno reagirajo s sintetično barvo za lase in resno poškodujejo lase. Najbolj pogosto uporabljena sestavina je svinčev acetat, poleg tega pa uporabljajo tudi srebrov nitrat, bakrove, nikljeve, kobaltove, bizmutove in železove soli, zato bodite pozorni, kakšno kano kupujete. KANA IMA SAMO ENO BARVILO! RAZLIČNE BARVE KANE NE OBSTAJAJO.
 

Kako si pobarvati lase s kano, si lahko preberete v tem nasvetu.
 

INDIGO
 

Indigo je rastlina z modro barvno molekulo. Prve kavbojke Levi's so bile pobarvane z indigom. Če uporabite kano na sivih laseh, bo barva bakrena. Če uporabite le indigo, bo barva modra. Če zmešate kano in indigo, bo barva rjava. Če naredite mešanico z več kane kot indiga, bo barva rdeče-rjava. Če naredite mešanico z več indiga kot kane, bo barva temno rjava.

 


 

Kako si pobarvati lase na rjavo s kano in indigom, si preberite v tem nasvetu.
 

SENA
 

Pod imenom sena najdemo veliko število (okoli 260) cvetic iz rodu Fabaceae. Raste v tropskem in subtropskem pasu kot grm ali nizko drevo z bleščeče rumenimi cvetovi. Je zelo zdravilna rastlina, ki se uporablja za uravnavanje prebave in odvajanje vode iz telesa. Za nego in barvanje las se uporablja Sena italica. V svojih listih razvije zlato-rumen pigment antrakinon, ki lase obarva zlato. Seno uporabljamo za barvanje in nego las. Lahko se uporablja neposredno preko pobeljenih blond las za popravitev škode, nastale zaradi kemikalij.

 


 

Kako pripraviti zmes za barvanje las s seno, si lahko preberete v tem nasvetu.
 

Sena je ena izmed najboljših negovalnih sredstev za lase in lasišče. Lasem daje volumen, zlat sijaj in svilnat otip. Zelo dobrodejna je za lasišče, še posebej če se borite s prhljajem, mastnim lasiščem ter glivičnimi obolenji.
 

Dodatki za nego las
 

Amla - indijska kosmulja je drevo iz družine Phyllanthaceae in najpopularnejša rastlina v tradicionalni indijski medicini. Indijke jo uporabljajo kot preventivo proti sivenju in izpadanju las ter kot masko za obraz proti gubam in nečisti koži. Še posebej jo priporočamo osebam po kemoterapiji. Zaradi visoke vsebnosti taninov je odličen fiksir indiga, zato jo dodajamo kani, kadar želimo bolj kavno barvo las.

 


 

Hibiskus – pri negi las in lasišča ga uporabljamo kot oblogo ali barvilo. Hibiskus preprečuje izpadanje las, še posebno v menopavzi pri ženskah in andropavzi pri moških, preprečuje predčasno sivenje, prhljaj in cepljenje las. Ker vsebuje v vodi topna barvila (antocianini), ga dodajamo kani, kadar želimo pojačati njeno rdečo barvo.


 

Shikaki – je grmičasto drevo, ki raste v vročih ravninah severne Indije. Njegovo ime v hindujščini pomeni PLOD ZA LASE. Že od starega veka naprej se v Indiji uporablja kot naravni šampon za lase. Shikaki je 100% naraven šampon, ki ohranja naraven Ph lasišča.

 


 

Več o uporabi amle, hibiskusa in shikakija za lase, obrazno masko in napitke si lahko preberete v tem nasvetu.
 

Kaj si moramo zapomniti?

  1. Črna kana, nevtralna kana, blond kana, rjava kana ne obstajajo, prav tako ne obstaja nobena druga barva kane od tiste, ki je naravno dobljena s pomočjo rdeče-oranžne barvne molekule v kani. Druge barve dobite z mešanjem z indigom in seno, ki sta dve drugi rastlini.
  2. Kana je DOBRA za vaše lase. Naredi jih močne, odpravi prhljaj in jih varuje pred poškodbami UV žarkov.
  3. Uporabljajte le kakovostno »body art« kano, indigo in seno.
  4. Varno lahko nanesete kakovostno »body art« kano in indigo preko kemično barvanih in obdelanih las. Tudi preko kakovostne »body art« kane in indiga lahko varno nanesete sintetične barve, belila in tretmaje, saj kakovostni »body art« izdelki ne vsebujejo kovinskih sestavin. Na kemično pobarvane lase NE NANAŠAJTE sestavljene kane, saj lahko kovinske sestavine v sestavljeni kani reagirajo katastrofalno v stiku s sintetičnimi barvili.
  5. Pred uporabo vedno testirajte na manjši količini las z vzglavnika – zaradi barvnega odtenka in zaradi morebitnih alergij. Kana ne vsebuje nobenih kemikalij, vendar smo ljudje lahko alergični tudi na povsem naravne sestavine.
  6. Kana, indigo in sena so primerni tudi za moške! Kana odpravi prhljaj in skupaj z indigom prekrije sivo brado.

Naravna barvila je potrebno predhodno pripraviti. Zahtevajo nekaj več vašega znanja, časa in potrpežljivosti, za kar boste na koncu bogato poplačani. Vse o barvanju z naravnimi barvami boste izvedeli na individualnem svetovanju ali DELAVNICI.
 

Individualno svetovanje in delavnica o barvanju las z naravnimi barvami
 

V Normi redno pripravljamo individualna svetovanja o barvanju las z naravnimi barvami, na kateri vam mojstrica barvanja z naravnimi barvami svetuje katera barva bi bila za vas primerna, kakšno mešanico si pripraviti, v kakšnem razmerju in količini. Večkrat na leto pa izvedemo še malo večjo delavnico z modelom, kjer se lahko naučite kako poteka barvanje z naravnimi barvami. 

 

Vabljeni, da nas pokličete v naše poslovalnice in preverite kdaj se bo takšno svetovanje/delavnica odvijala. 

 

Vir: reklamni oziroma interni material podjetja Etnobotanika.

 

Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke