Encimi v našem telesu
Pogosto se ljudje lotimo hujšanja na umeten način, z zdravili na recept ali celo s kirurškim posegom. Če iščete dolgoročno in naravno rešitev, so lahko encimi pravi odgovor. Vaše telo je pravzaprav zelo učinkovito pri kurjenju maščob in to počne s pomočjo encimov.

Papaja vsebuje veliko encima lipaze
Funkcija
Encimi so beljakovine, ki sodelujejo pri spreminjanju drugih snovi in v tem procesu ostanejo fizično nespremenjeni. Vsaka celica v našem telesu vsebuje encime in ti so bistvenega pomena za vse procese v telesu. Odgovorni so za pretvarjanje maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin v energijo, ki jo naše telo porablja.
Lipaza in debelost
Raziskave kažejo na povezavo med encimom lipazo oz. delovanjem tega encima v telesu in debelostjo. Lipaza namreč skrbi za izgorevanje maščob. Raziskovalci na Inštitutu za zdravje v Phoenixu v Arizoni so opazovali razgradnjo maščob v telesu in kako je ta proces povezan s povečanjem telesne mase. Ugotovili so, da, če je telo neučinkovito pri oksidaciji maščob, pridobiva na teži.
Raziskava je prav tako pokazala, da manjša razgradnja maščob, za katero skrbi lipaza, vodi k višji ravni maščob v krvnem obtoku. To pa je povezano s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja. In tako jasno vidimo, da je za naše telo učinkovito izgorevanje maščob zelo pomembno.
Viri lipaze
Vašemu telesu lahko pomagate pri izgorevanju maščob tako, da dopolnite svojo prehrano z živili, ki so bogata z encimom lipaza. Lipaza se nahaja v telesu, prav tako je navadno prisotna v hrani, ki je naravno mastna, na primer avokadu, mandljih in oljčnem olju. Tudi papaja je izjemen vir lipaze.

Avokado pokapan z limeto, soljo in olivnim oljem
Denaturacija
Struktura encimov se lahko, kadar so izpostavljen vročini, spremeni. Ta proces, imenovan denaturacija, uniči funkcionalnost encima. Ugotovljeno je bilo, da izpostavljanje semen oljne ogrščice temperaturi 100 stopinj Celzija, zmanjša aktivnost lipaze oz. povzroči, da izgubi svojo sposobnost razgradnje maščob v telesu. V drugi študiji, opravljeni na švedskem inštitutu za raziskave hrane, so preučevali aktivnost lipaze, ki jo najdemo v ovsu. Posledica segrevanja je bila enaka. Da bi povečali količino aktivne lipaze v vaši prehrani, uživajte več sveže, nepredelane hrano. To bo zagotovilo, aktivnost tega dragocenega encima in učinkovitejše izgorevanje maščob.
Proizvodnja lastnih encimov pri starejših osebah

