Leča znižuje holesterol
Priprava leče
Se za razliko od ostalih stročnic hitreje pripravi. Prav tako je ni potrebno pred kuhanjem namakati v mrzli vodi, seveda pa ni prav nič narobe, če jo.
Razmerje pri kuhanju je navadno 3 lončke vode za vsak lonček leče. Lečo kuhamo v zaprti posodi na zmernem ognju približno 20-30 minut (zeleno lečo 30 minut, ostale manj).
Kuhano lečo lahko postrežemo ohlajeno:
papriko in čebulo narežemo na tanke rezine in ju primešamo k ohlajeni kuhani leči. Dodamo že oljčno olje, balzamični kis, poper in sol.
Ali jo kombiniramo k špagetom: kuhano lečo pomešamo z ajdovimi špageti, kuhanim brokolijem in porom. Začinimo z oljčnim oljem, najljubšimi začimbami, česnom in ingverjem.
Okusna je tudi po maroško pripravljena leča, ki se ji doda kuhana zelenjava po želji, začini pa se s sojino omako Tamari, koriandrom, kumino, kajenskim poprom in kurkumo.
Zgodovina
Leča je bila ena prvih kultiviranih kultur v zgodovini človeštva, saj bi naj datirala približno 8000 let nazaj, arheologi pa so jo odkrili na Bližnjem Vzhodu. Omenjena pa je, mimogrede, tudi v Bibliji.
Tradicionalno se je leča pripravljala z ječmenom in pšenico. Iz Bližnjega Vzhoda je z migracijami potovala po vsem svetu, v 1. stoletju našega štetja pa je bila predstavljena tudi Indiji, kjer je še danes med najljubšimi jedmi na jedilnikih.
Danes največji vzgojitelji in uvozniki leče prihajajo iz Indije, Turčije, Canade, Sirije in Kitajske.
Koristnost
Leča so zrna manjše velikosti, ki sodijo v skupino stročnic.
Rastejo v strokih, navadno po dve zrni skupaj.

Najprepoznavnejša odlika leče e najbrž dejstvo, da ima veliko dobrih vlaknin, ki znižujejo raven holesterola v telesu ter urejajo nivo sladkorja v krvi.
Prav tako se lahko pohvali z vsebnostjo 6ih pomembnih mineralov, B-vitaminom in proteini. Lonček kuhane leče pa ima samo 230 kalorij.


