Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Prebavne težave so pogosto povezane s slabo razgradnjo hrane

 

V tokratnem zapisu vam želim na preprost način predstaviti, kaj so prebavni encimi in kako si lahko z njimi uredimo prebavo. Morda so ravno encimi manjkajoč člen v vašem telesu in bi se z dodajanjem le-teh lahko vaše stanje bistveno izboljšalo. 

 

 

Kadar nas poleg fižola in brokolija neznansko napenja tudi vsa ostala hrana, če nam sadje dviga kislino, če se nam pogosoto spahuje, je vzrokov lahko več. Včasih v napačnem kombiniranju hrane, včasih je vzrok spremenjena črevesna flora, mnogokrat pa je težava v pomanjkanju encimov. Encimi so kompleksne beljakovine, ki sodelujejo pri skoraj vseh biokemičnih procesih v telesu in so ključni za presnovo.

 

Ljudje že ob rojstvu postavimo temelje za naš notranji mikrosvet encimov. Na stanje encimov ob rojstvu vpliva mnogo dejavnikov, kot na primer: genski zapis (telesna konstitucija), ali je otrok dojen ali ne, ali je ob rojstvu prejel antibiotike, ali je bil v inkubatorju, kakšno ima krvno skupino in ali je splošno zdrav. Kasneje na naš encimski svet vplivajo naše prehranjevalne navade, življenjski slog, stres in starost.

 

Pomanjkanje energije

 

Danes so otroci že v nižjih razredih osnovne šole brez energije in utrujeni po obrokih! Eden glavnih in pogosto prezrtih razlogov so ravno presnovni encimi. Če poenostavimo delovanje encimov, si lahko predstavljamo, da so encimi kot majhne škarjice, ki hrano razrežejo na majhne mikrodelce, le-te pa kri razpošlje po telesu. Prav zato je svet encimov tako pomemben, saj poskrbi za boljšo absorpcijo vseh hranil. Posledično za predelavo hrane porabimo manj energije in nam je več ostane za delo, hobije ter samozdravljenje. S staranjem naše telo proizvaja še manj encimov, kot jih potrebujemo za optimalno delovanje.

 

 

Obstaja veliko različnih vrst encimov in vsak ima točno določen namen. Včasih nam primanjkuje le določenih encimov in zato prihaja do prehranskih intoleranc. Na primer, laktozno intoleranco povzroča pomanjkanje encima laktaze.

 

Rezultati so vzpodbudni

 

Žal ljudje pogosto zamenjujejo probiotike in presnovne encime. Če ima oseba slab zadah, je napihnjena, se slabo počuti po določeni hrani, ima glavobole in je zasluzena, se ji največkrat priporočajo probiotiki, slednji pa predstavljajo popolnoma drug mikrosvet v našem organizmu in tudi delujejo drugače. S kuhanjem in predelavo živil uničimo encime, ki so v hrani naravno prisotni. Ker je sodobna prehrana sestavljena iz pretežno kuhanih ali predelanih živil, so naše »tovarne encimov« zelo oslabljene.

 

Dobra novica je, da lahko z dodajanjem hrane ali prehranskih dopolnil s pravo kombinacijo prebavnih encimov, bistveno izboljšamo svojo prebavo. Rezultati naših uporabnikov so vzpodbudni: več energije, manj prebavnih motenj in boljša absorpcija hranilnih snovi. Encimi so v pomoč tudi avtistom in ostalim občutljivim skupinam.

 

Za vsa vprašanja v zvezi z encimi smo vam na voljo v Normi.

 

Silva Verglez

Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke