Sladko in zdravo
Za vas smo pripravili super nenavadne nasvete kako vaše že zdrave sladice spremniti v še bolj zdrave. Zabavajte se z uporabo tofuja, fižola, rdeče pese in drugimi naravnimi sestavinami. Uživajte v branju in v pripravi nenavadnih pa zato nič manj okusnih sladic.
Čokoladno pecivo potrebuje kvalitetne sestavine
Plačati nekaj več za izdelke visoke kakovosti, kot sta premium ekološka čokolada in aromatična ekološko pridelana bourbonska vanilija, se lahko zelo izplača. Bolj aromatične in okusa polne sestavine, bodo nadomestile kalorične sestavine, ki jih boste izpustili.
![]() |
![]() |
Bourbonska vanilija v prahu | Čokolada temna kuvertura Premium |
Nadomestite maščobe
Uporabite svileni tofu v razmerju 1:1 in s tem nadomestite polovico maščob v vaših receptih za piškote. Tofu ima namreč zelo nevtralen okus, zato ga okus čokolade vedno premaga. Poleg tega ima tofu še veliko beljakovin in kalcija.
Svileni tofu je odličen za peko
Rdeča pesa! A ste smešni?
Pesa doda sladkobo in vlago, ne da bi pri tem odvzela okus. Dodajte dve tretjini skodelice drobno naribane surove pese v testo za piškote in s tem zmanjšajte količino sladkorja za kar četrt skodelice.
Kaj pa dela fižol v mojem pecivu?
Verjeli ali ne, čokoladno pecivo, v katerem je maslo nadomeščeno s pirejem iz belega ali drugega fižola, je prav takega okusa, kot navadno. Da bi naredili zamenjavo, spirirajte beli fižol, črni fižol ali lečo skupaj z nekaj vode in nato zamenjajte polovico masla, olja ali margarine z enako količino pireja.
Adijo jajček
Jajca lahko v svoji kuhi nadomestite tako, da zmešate pol žličke vinskega kamna, eno žlico kisa in eno žlico vode. Ali pa zmešajte 1 žlico lanenih semen z 3 žlicami vode. Enako razmerje velja tudi za chia semena (uporabite cela ne zmleta).
Naj bo zmagoslavje vaše
V testo za torto namesto jajca dodajte žličko sode bikarbone in nekaj mineralne vode – Voila! In že imate sočno, puhasto testo, ki se bo dvignilo. Tudi mešanice za peciva vsebujejo že dovolj maščobe, da vam ni potrebno dodajati olja in jajc.
Soda bikarbona poskrbi, da se testo dvigne in postane puhasto
Moka je lahko tudi polnozrnata
Zamenjajte eno skodelico bele moke z njeno polnozrnato različico in s tem v vaše piškote dodajte 10 gramov vlaken za zdravje vašega srca. Ker so cela zrna, za razliko od rafiniranih, groba, najprej zamenjajte polovico moke in nato postopno povečujte količino polnozrnate moke, da najdete pravo razmerje.
Graham keksi ne želijo masla
Verjeli ali ne, testo iz graham keksov drži skupaj tudi brez topljenega masla. Tako se znebite 56 kalorij in 5 gramov maščob na kos. Testo pripravite tako, da dobro zdrobite 10 graham keksov ter dodate 2 žlici rastlinskega mleka. Dobro premešate v mulitpraktiku in oblikujete v testo. Pečete na 180 °C 10 do 12 minut.
Še slajše od sladkorja
V primerjavi s sladkorjem ima agavin nektar nižji glikemični indeks (merilo kako hrana vliva na krvni sladkor), kar pomeni, da po njegovem zaužitju ne pride do prevelikega sunka sladkorja navzgor in nato navzdol, kar povzroči porušitev energije. Agavin sirup je slajši od sladkorja, potrebujete ga le dve do tri četrtine količine sladkorja, odvisno od tega, kakšne so ostale sestavine (bolj ali manj sladke). Ko nadomeščate sladkor z agavinim sirupom zmanjšajte količino tekočine v receptu za četrtino skodelice in znižajte temperaturo pečice za 5 stopinj.
Agavin sirup je slajši od sladkorja in ima nižji glikemični indeks
Sadje namesto sladkorja
Raje uporabljate nadomestke sladkorja? Kadar pripravljate sadne sladice, lahko namesto sladkorja povečate količino sladkega sadja in s tem zmanjšate količino sladil. Kadar delate bananin kruh, dodajte dodatno skodelico banan. To bo povečalo volumen kruha in dodalo vlaknine, zaradi česar boste pojedli manj, saj bo vas že majhen košček popolnoma zadovoljil in napolnil. Dodajte tudi na drobno nastrgano sladko zelenjavo (korenček, peso). Izkazalo se je, da je korenčkova torta z več korenčka in manj sladkorja dosti okusnejša od navadne.
Joj, kako so moje sladice zdrave
Sledi še nekaj nasvetov kako v sladicah uporabiti sadne in zelenjavne pireje. Sladice bodo zaradi tega nadomestila gostejše, zato poskusite najprej zamenjati 25 do 50 odstotkov maščobe (masla, olja ali margarine), da najdete pravo razmerje.
Jabolčni sok
Blag okus nesladkanega jabolčnega gostega soka deluje zelo dobro v kolačih in pecivu. Uporabite enako količino za zamenjavo masla, olja ali margarine.
Dodatni bonus: ena skodelica vsebuje 3 grame vlaknin za 102 kaloriji.
Pire iz buče ali sladkega krompirja
Uporabimo ju v začimbnem kruhu, začimbnih pecivih ali čokoladnih sladicah. Prav tako lahko dodate 400 g kuhane buče v mešanico za brownije, da nadomestite jajca in olje.
Dodatni bonus: s tem boste pridobili še zajeten odmerek vitamina A in C za krepitev imunskega sistema.
Suhe slive in datlji
Suhe slive in datlji dodajo bogastvo v okusu in močno barvo medenjakom, ingverjevemu kruhu in čokoladnim pecivom. Pol skodelice sliv ali datljev zmešajte s šestimi žlicami vode in do gladke mase spirirajte, nato pa pire zamenjajte z enako količino maščobe.
Dodatni bonus: suhe slive so dober vir železa, en datelj pa vsebuje skoraj 2 grama vlaknin.
Dateljni Medjool so večji, mehkejši in izjemno polnega okusa
Banana
Izogibajte se sladkanju z bananami, če se želite izogniti sadnemu okusu. Najokusnejše so v sadnih kruhih. Nadomestite polovico olja z bananinim piejem.
Dodatni bonus: ena velika banana vsebuje 487 miligramov kalija, ki pomaga ščititi vaše srce.
Poskusite veganske čokoladne brezglutenske mafine s črnim fižolom
Uživajte v pripravi zdravih gurmanskih sladic in nam poročajte o svojih uspehih!