Oreščki za nižji holesterol

Redno uživanje oreščkov zmanjša tveganje za srčne bolezni
Ko vas muči visok holesterol, previsoka raven trigliceridov v krvi ali pa preprosto želite poskrbeti za zdravje srca in ožilja, je grizljanje oreščkov gotovo najboljša preventiva.
Bogati z beljakovinami in vlakni, oreščki vsebujejo zdrave količine folne kisline, vitamina E, selenija in omega 3 maščobnih kislin. Poleg tega oreščki vsebujejo veliko dobrih nenasičenih maščob in malo slabih nasičenih maščob. Uživanje oreščkov zmanjša tveganje za srčne bolezni in ohrani nizko raven holesterola.
Rezultati raziskav kažejo, da z zaužitjem 70 gramov oreščkov dnevno raven holesterola znižamo za 5 odstotkov. Tisti, ki imajo v krvi preveč trigliceridov, lahko raven slednjih z rednim grizljanjem oreščkov znižajo za 21 točk, medtem ko se ta vrednost pri osebah z normalno ravnjo ne spremeni.
Še večje odkritje pa je bilo, da je uživanje oreščkov najbolj pomagalo prav osebam z visokimi vrednostmi LDL holesterola, nizkim indeksom telesne teže ali pretežno zahodnjaško dieto. Uživanje porcije ali dveh oreščkov dnevno lahko tako drastično izboljša maščobni profil krvi in s tem bistveno zmanjša ogroženost za srčni napad.
Najbolje je, da oreščke uživate surove, še boljši učinek pa bodo imeli, če jih za nekaj časa (vsaj uro ali dve) namočimo v vodo. S tem namreč oreščki postanejo lažje prebavljivi.
Pomembno pa je seveda tudi omeniti, da učinkovanje oreščkov, oblitih s čokolado ali povaljanih v soli, ni enako tistim naravnim, brez dodatkov.

