Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

20 zanimivih dejstev o kavi

23.8.2016
Natisni

Za prave kavoljubce smo izbrskali 20 zanimivih dejstev o kavi. Če pa te zanima globlja resnica o tej črni tekočini, pa si preberi še naš članek o razlikah med pridelavo ne-ekološke in ekološke kave

 

 

1. Kava je najbolj pogosto zaužita pijača na svetu – takoj za vodo.

 

2. Je drugo najbolj trgovano blago na svetu. Prvo je olje.
 

3. Konvencionalna kava je med najbolj kemijsko obdelanimi živili na svetu.

 

4. Dlje kot so kavna zrna pražena – bolj zdrava so.

5. Legenda pravi, da je okrog davnega leta 850 kozji pastir Khaldi iz Etiopije opazoval nenavadno radoživo obnašanje njegovih koz. Neke noči se niso vrnile domov, zato jih je šel iskat. Našel jih je nenavadno živahne pri paši v grmovju z rdečimi jagodami. Jagode je poskusil tudi sam in občutil neverjeten val energije. Khaldi je o skrivnostnih zrnih povedal menihom in ti so iz njih pripravili napitek, ki jih je ohranjal budne v molitvi. Ostalo je znana zgodovina. No, skoraj :-). Ne vemo kdaj in kdo jih je začel pražiti.

 

 

6. Obstaja 800 različnih vrst kavovca. 

 

7. Dandanes so v uporabi le 4 od teh.

 

8. Kavovec lahko raste na 2000 metrih nadmorske višine. Uspevajo tudi na vulkanu! Oglaševana je kot »visokogorsko vzgojena«. Kakorkoli, pridelava je še težja in cene so zato višje.

 

9. En kavovec lahko za pridelavo kave uporabljajo 20 let. Teoretično bi ga lahko še dlje, vendar bi kakovost zrn pričela upadati.

 

10. Divje rastline kavovca so redke. Najdemo jih v Etiopiji, kjer v višino zrastejo tudi do 10 metrov.


11. Večina kave za široko potrošnjo pride iz plantaž. Večina rastlin doseže samo 2 metra.

12. Kavo gojijo v 80 državah, večinoma ob ekvatorju.

 

13. Ena rastlina proizvede 5 kg plodov. Kar nanese 800 gramov pražene kave.

 

14. Nespresso kapsule imajo dodane sestavine, ki naredijo kavo penasto. Ta rezultat ni možen samo s kavnimi zrni.

 

 

15. Največ tega omamno dišečega in aromatičnega napitka spijejo v skandinavskih državah in v ZDA.

 

16. Nemci je spijejo povprečno 146 litrov vsako leto. So zato tako produktiven narod? :)

 

17. Brezkofeinska kava nastane s kemijskim postopkom, pri katerem kofein odstranijo iz semen. Ta kofein je kasneje pogosto prodan Coca-Coli.

 

18. Če te po kavi boli ali peče želodec, je to najbrž zaradi sorte kave Robusta, saj vsebuje več kofeina. Namesto robuste poskusi Arabico.

 

19. Pričakuje se, da bo cena kave še rastla. Napitek namreč postaja vse bolj popularen na Kitajskem. Vse večje povpraševanje bo povzročilo višje cene.

 

20. Kopi Luwak je najdražja kava na svetu in prihaja iz Indonezije.  Sam proizvodnji postopek je sledeč: cibetovke, ki se hranijo z zrni kave, le-te iztrebijo neprebavljene. Zaradi posebnega prebavnega sistema in encimov, ki sodelujejo pri prebavi, tako zrna dobijo poseben okus, kar se nato opazi pri aromi skuhane kave. Iztrebljena zrna nato delavci poberejo, očistijo in prodajo za 350 € na kilogram! Vendar, prosimo, prosimo, ne kupujte te kave. Večino te kave »proizvedejo« cibetovke, ki so zaprte v kletkah s slabimi pogoji. In da, da se jo kupiti v Sloveniji ter niti ni tako težko priti do nje. Kot pravi Peta, krutos  je v vsaki skodelici takšne kave. Oglej si spodnji video, da se prepričaš na lastne oči. 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke