Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Ajurveda in ajurvedska prehrana

27.5.2016
Natisni

Ajurveda (sanskrtski izraz, ki pomeni znanost ali modrost življenja) je starodavna filozofija in sistem zdravljenja, ki izvira iz Indije 5000 let nazaj, vendar se njeni nauki in načela danes uporabljajo bolj kot kdajkoli prej. Za razliko od zahodne medicine, ki obravnava vsako bolezen kot izoliran pojav, ajurveda meni, da nič ne deluje ločeno: telo in um sta neločljivo povezana z okoljem in vesoljem in ko se pojavi neravnovesje, se pojavijo tudi bolezni in motnje.

 

Vabimo te k branju našega nasveta, ki ti bo osvetlil nekaj osnovnih ajurvedskih pomov in (upamo) v tebi zbudil zanimanje za nadaljnje raziskovanje te vede. Za bolj podroben vpogled v ajurvedo pa te vabimo na zelo zanimivo brezplačno predavanje o ajurvedi in ajurvedski prehrani, ki ga bo vodlila gospa Sandra Gomazs iz ajurvedskega centra Ayurganica. Gospa Sandra obiskuje Normo v Ljubljani, saj se njihov ajurvedski center nahaja v neposredni bližini Norme. Tako je nastala ideja za predavanje, ki bo v Normi v Ljubljani, v četrtek, 9.6.2016, ob 17. uri. Zaradi lažje organizacije dogodka vas vljudno prosimo, da se obvezno prijavite preko telefona 0590 45 500 ali norma-lj@norma.si.

 

 

Pet elementov

 

Ajurveda temelji na filozofiji, da so vsi elementi v vesolju, isti elementi, ki sestavljajo človeško bitje in da je njegovo zdravje odvisno od ravnovesja teh elementov. Po ajurvedi ima vesolje, poleg elementov zraka, vode, ognja in zemlje, še peti element – najlažji od vseh - znan kot eter ali prostor. Skupaj se ti elementi ne razlagajo dobesedno, ampak kot načela, ki nam omogočajo, da zaznavamo naravo obstoja in vesolja. Vsak ima svoj pomen v smislu življenja.

 

Zrak je gibanje, ki postavlja druge vidike oblikovanja v bivanje, ogenj je sila, ki proizvaja toploto in svetlobo - bistveno za življenje, voda povezuje vse skupaj kot lepilo, zemlja je kot snov sama in eter kot praznina med snovjo.

 

Ajurvedska doktrina pravi, da so vse organske snovi – rastline, žita in živali – oblikovane iz Zemljinih elementov, ki, po njenem prepričanju, dajejo rojstvo vsem ostalim snovem. Doktrina ravno tako predpostavlja, da je vseh pet elementov prisotnih v vseh oblikah: zamrznjena voda postane trdna kot Zemlja, ogenj jo stopi nazaj v vodo in jo spremeni v vodno paro, ki izgine v zrak in eter.

 

 

 

5 čutil = 5 elementov

 

Pet človekovih čutil sodeluje neposredno z elementi. Zvok se prenaša skozi eter, zrak, ki se po Ajurvedi nanaša na živčni sistem, se odraža v dotiku, ogenj, ki ga vidimo kot svetlobo in barvo se nanaša na vid, voda na okus (saj suh jezik ne more okusiti hrane) in Zemlja, ki je povezana z občutkom za vonj.

 

Doše

 

Teh pet elementov je v telesu vidnih v obliki treh glavnih tipov uma/telesa - znanih kot doše. Doša je sanskrtska beseda za silo ali motnjo. Doše obstajajo v vseh snoveh in so sestavljene iz različnih kombinacij petih elementov.
 

To so:

  • vata (zrak),
  • pita (ogenj) in
  • kapa (voda).

Doše vplivajo na vse mehanizme telesa, tako fiziološke kot kemične.

 

Večina ljudi v sebi nosi kombinacijo vseh doš, vendar imajo po navadi prevladujočo došo, ki določa njihov tip telesa in temperament. Možno je tudi, da imamo došo v neravnovesju, kar vodi v motnjo v telesu in umu. Bolj uravnovešene kot so doše, bolj zdrava je oseba.

 

Vata je najlažja doša in je upodobljena z modro barvo, pita je srednja in upodobljena z rdečo in kapa, ki je najtežja, je upodobljena z rumeno barvo. Nekdo s prevladujočo vata energijo se nagiba k temu, da je suh, nemiren in kreativen. Pita tip je v glavnem srečna sredina, kapa ljudje pa so nagnjeni k temu, da so počasni in leni. Doše so kombinacije elementov: vata je eter in zrak, pita je ogenj in voda ter kapa voda in Zemlja.

 

 

Uravnovešenje doše

 

Vata, pita in kapa so energije, ki se premikajo po telesu in proizvajajo tako dobre, kot slabe učinke. Vloga ajurvedskega zdravilca je, da oceni učinke doše na bolnika in izniči tiste, ki so škodljivi. Namesto zdravljenja simptomov bolezni direktno, ajurvedsko zdravljenje teži k uravnoteženju doše glede na telesno zgradbo (znano tudi kot prakriti). S tem, da se seznaniš s svojim edinstvenim vzorcem doše, lahko to vodi v življenje, ki je v večji harmoniji s tvojo individualno naravo.

 

Cilj ajurvede je uravnotežiti medsebojni vpliv elementov v našem telesu ter doseči harmonijo in enost. Ajurveda prepoznava pomen fizičnega ravnovesja, čustvenega sproščanja, okoljske pozornosti in duhovnega napredovanja pri doseganju zdravja. Če živimo mirno, vzdržujemo srednjo mero, se držimo nepredelane hrane, ki je večinoma vegetarijanska, spimo v rednih urah, in ne uživamo umetnih stimulantov, bomo bolj verjetno dosegli ravnovesje doše ter dolgo in zdravo življenje.

 

Ravnovesje je potrebno vzdrževati na številnih področjih in na različne načine. Eden najpomembnejših pa je doseganje ravnovesja s prehrano.

 

 

Ajurvedska prehrana

 

Ajurvedska prehrana je tista, ki ne le neguje telo, temveč tudi vzpostavlja ravnovesje doš, kar je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja. Odvisno od naše doše so lahko nekatera živila za nas koristna, druga spet škodljiva. Ta ista hrana ima lahko na drugo došo nasprotni učinek. Ajurvedska veda uči, da je prava prehrana temelj zdravja. Za maksimalno zdravje in vitalnost je idealna prehrana tista, ki uravnoveša našo došo. V glavnem ajurveda zagovarja vegetarijansko/vegansko prehrano.

 

Katera doša si, se pozanimaj pri strokovnjaku za ajurvedo, čeprav danes na spletu že obstajajo testi, s pomočjo katerih lahko ugotoviš svoj tip doše (o tej obliki ugotavljanja doše presodi sam). V ajurvedskem centru Ayurganica individualno določijo pravilno prehrano za vsakega posameznika na podlagi osnovne konstitucije, psihofizičnih težav in po osnovnem ajurvedskem pregledu. Pri določanju pravilne prehrane si pomagajo tudi s jyotish astrologijo.

 

 

Osnovne smernice življenjskega sloga, ki jim sledi ajurveda

 

·    Najpomembneje je, da glavni obrok poješ opoldne, ko je sonce najmočnejše in prebavni ogenj odraža to moč. Če ješ prepozno ponoči ali težko hrano, kot je meso in sir, bo hrana obležala v tvojem želodcu in ustvarila amo (ama je lepljiv stranski produkt hrane, ki ni primeren za naš prebavni trakt). Zvečer jej lahko hrano, ki jo bo tvoje telo lahko prebavilo preden greš k počitku.

 

·    Ajurveda priporoča tri obroke na dan - zajtrk, glavni opoldanski obrok in lahko večerjo. Te tri obroke naj bi jedli vsak dan ob istem času, tako da se telo navadi na rutino, kar ga bo spodbudilo k proizvodnji prebavnih sokov že pred obrokom, to pa bo pripomoglo k bolj učinkoviti prebavi.

 

·    Ne uživaj prigrizkov med obroki, razen če si dejansko lačen/a. Preden se lotiš naslednjega obroka počakaj, da se hrana dobro prebavi, kar pa lahko traja tudi nekaj ur – odvisno od tega kaj si pojedel/a. Če je tvoja prebava že zasedena z razgrajanjem in nanjo dodajaš novo hrano, bo to povzročilo amo – kisle neprebavljene odpadke neprebavljene hrane.

 

·    Drugi vidiki ajurvedskih rutin so ravno tako pomembni. Hoditi spat pred deseto zvečer je bistvenega pomena, saj imata prebava in telo v času pite (od desete do druge ure zjutraj) priložnost očistiti samega sebe. Če boš ostal/a pokonci, boš verjetno postal/a lačen/a in si tako s polnočnim prigrizkom nakopal/a amo.

 

·    Priporočeno je zbujanje pred šesto uro zjutraj, kajti spanje v času kape (med šesto in deseto zjutraj) povzroča mašenje kanalov v tvojem telesu z amo in počutil/a se boš pusto in utrujeno.

 

·    Dnevna vadba, ki je primerna za tvoj tip telesa, bo spodbudila prebavo in pomagala očistiti telo strupov. Prav tako se je pomembno otresti stresa in opravljati službo, ki te veseli in ne obremenjuje tvojega tipa telesa (doše). Ajurveda pa za vse tipe doš priporoča transcedentalno meditacijo, ki odpravlja duševni, čustveni in fizični stres.

 

·    Vedno pij toplo vodo in ne hladne.

 

 

V Upanišadah je tudi zapisano: »Voda, ki jo spijemo, se predela po treh poteh. Največji delci postanejo urin. Srednji delci postanejo kri. Najmanjši delci postanejo življenjska sila« (Chandogya Upanishad  VI.4.2.) S tem kar pijemo, hranimo našo življenjsko silo. Pitje postane vode, ustekleničene vode ali destilirane vode ter pitje alkohola, kave ali drugih stimulirajočih pijač, bo vznemirilo tvojo prano in iztirijo tvoja čustva ter misli.

 

Če si v napisanem našel/a smisel zase - se drži osnovnih načel ajurvede. Sicer pa te za še več znanja o načelih ajurvede vabimo na brezplačno predavanje. 

 

Pa vse dobro!

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke