Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Alergije – posledica odtujenosti človeka od narave

3.5.2016
Natisni

Opažamo, da je danes mnogo ljudi alergičnih že skoraj na vse. Ljudje za krivce mnogokrat označujejo gluten, laktozo, jajca, cvetni prah... Da, res vse naštete stvari lahko izzovejo reakcijo telesa, vendar so sestavni del hrane in okolja že od nekdaj. Kaj se je torej spremenilo? Mi, hrana ali okolje? Vse od naštetega se je spremenilo, kreator sprememb pa je vsekakor človek sam. Človek, ki se je odtujil od narave.

 

 

Alergijska reakcija je nenormalen odziv našega telesa na snovi iz živil, zraka ali materialov, s katerimi prihajamo v stik. Težava je, ker se naše telo odziva na vse preveč strupov, ki skozi hrano in zrak prihajajo v telo. Prehrambena industrija in konvencionalno kmetijstvo sta z roko v roki ustvarila postopke pridelave in predelave hrane, ki so vse kaj drugega kot naravni. V telesih imamo danes 500-krat več škodljivih snovi, kot so jih imeli naši predniki pred 1000 leti. Kako to preživimo? Postopoma smo se privadili na to, vendar porast alergij, novih vrst raka in avtoimunih bolezni kaže na to, da naši »stroji« tega tempa GOSPODARSTVA preprosto ne zmorejo.
 

Pri alergijah gre ponavadi za to, da je nečesa preveč. Naša telesa so obremenjena s toksini, utrujena, izčrpana in zakisana. Od česa? Od »dobrobiti«, ki nastajajo med predelovanjem in pridelovanjem hrane, še posebej z gensko tehnologijo. Alergenost gensko spremenjene hrane ni le težava Američanov, ki se ji ne morejo več izogniti, temveč je povsem realen problem tudi pri nas, v Sloveniji. Da lahko dnevno pridete v stik z gensko spremenjeno hrano (v kolikor se ne prehranjujete striktno ekološko!) je realnost. V tem našem članku si lahko preberete več o tem, katera skupina živil je v Sloveniji najbolj pereča in kje boste zagotovo naleteli na gensko spremenjene organizme.
 

Naše telo, ki je glede predelave teh novih »dobrobiti« še precej v zaostanku, ne ve natančno kaj naj z njimi. In med drugim zaradi tega pride do alergij.
 

Biodinamiki so dokazali, da otroci, ki so alergični na primer na jabolka, lahko uživajo biodinamično pridelana jabolka, ne da bi se jim pojavile alergije. Enako je bilo tudi pri poskusih z mlekom. Konvencionalno pridelano mleko pri otrocih lahko izziva dermatitise, biodinamičnega pa lahko uživa veliko otrok, ki so sicer na mleko alergični. Ne gre le za različno kemično sestavo. Gre predvsem za razliko v energijski vrednosti živil.


Nadalje naše telo ne sprejema degeneriranih snovi, ki so posledica postopkov sodobne predelave hrane. Sterilizacija, homogenizacija, hidrogenizacija, mikrovalovi in razne vrste obsevanja so le nekateri izumi današnjega časa, ki v živilih ustvarjajo vse več degeneriranih snovi! Izkušen kineziolog David Bridgeman je med alergijskim testiranjem svojih pacientov ugotovil, da jih je kar 99,9 % izjemno občutljivih na hrano, pripravljeno v mikrovalovni pečici. Pomislite – 99,9 %! Vprašajmo se torej, kaj mikrovalovne pečice počnejo z našo hrano. Najbolj splošen odgovor bi lahko bil: razbijajo molekulsko sestavo hrane v novo strukturo, ki je za naše telo neprepoznavna.
 

Od nenaravne hrane in stresa je naš imunski sistem v neuravnovešenem stanju. Se spomnite - o alergiji govorimo, ko se imunski sistem odzove na snovi ali dražljaje, ki v običajnih razmerah zanj niso ogrožajoče. Telo ima vsega preveč in zato ni presenečenje, da se odzove tudi takrat, ko za to ni razloga.


70 % imunskega sistema se nahaja v prebavnem sistemu, zato je zdravje našega črevesja prvi pogoj za naše zdravje in dobro počutje. Težava nastane pri prepustnem črevesju. Namesto drobnih molekul skozi črevesje uhajajo celi drobci neprebavljene hrane, na katere naš imunski sistem reagira. Telo torej ni alergično na pšenico, temveč na nepopolno prebavljeno pšenico. Razlogov za prepustno črevesje je več, osnova za zdravo črevesno floro pa je definitivno zdrava prehrana in regulacija stresa. Za prepustno črevesje je lahko kriva tudi kandida (ki pa spet ni nek negativec, ki je v naše telo prišel brez razloga), zato raziščite ali imate morda kandido. Če imate občutek, da vam kandida greni življenje, potem vam v branje priporočamo knjigo »Obvladajte kandido preden ona obvlada vas«.
 

Kadar so normalne poti razstrupljanja (jetra, pljuča, črevo in sečila) preobremenjene zaradi prekomerno nakopičenih strupov in drugih škodljivih snovi v telesu, se telo prične čistiti tudi preko kože. To pojasni dejstvo, da obstajajo primeri alergij na snovi ali živila, na katera nismo bili prej nikoli alergični, ali dejstvo, da se je z razstrupljanjem telesa umirila tudi alergija na alergene snovi. Da bi telesu ob pojavu alergij pomagali, je vredno poskrbeti še za učinkovito čiščenje telesa.
 

Pravilen pristop k reševanju težav torej niso pumpice in zdravila, temveč zdrava hrana oziroma pristop, ki nas bo ponovno povezal z naravo. Izbirajte certificirano ekološko pridelano hrano (ta ne vsebuje GSO!), ta hkrati naj bo minimalno predelana, pripravite jo na naraven način, na plinu oziroma ognju, v glinenih ter litoželeznih posodah. In najpomembneje – pripravite jo z ljubeznijo. Tako bodo vaše alergije izzvenele.
 

Lepo vabljeni v Normo, kjer vam bomo svetovali, kako se izogniti alergijam ali kako jih odpraviti! 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke