Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Alge so univerzum v malem

14.8.2011
Natisni

 

Alge so morska zelenjava, katere priprava je sicer najbolj razširjena v Azijski kuhinji – prednjači seveda Japonska – vse bolj pa so popularne tudi v Zahodnih kuhinjah – predvsem zaradi svojih zdravilnih učinkov, bogatosti z minerali in zaradi enostavnega načina priprave.

Uporaba alg je zelo priporočljiva v vsakdanjem življenju, saj recimo morska voda, ki je naravni habitat alg, vsebuje vseh 100 elementov, ki sestavljajo naše vesolje, raztopljenih praktično v konstantne odstotke. Vsi se dobro zavedamo, kako pomembno je, da našemu  organizmu zagotovimo vse minerale, soli in elemente v sledeh, ki jih potrebuje pri vsakodnevnih aktivnostih. Alge pa so kot nalašč bogat vir joda, selena, cinka, organskega germanija, kalija, železa, silicija, bakra.

 

Alge zavirajo učinke staranja, krepijo imunski sistem. Delujejo kot antioksidant in so števec za delovanje prostih radikalov.

 

Čistijo strupene snovi iz telesa, tako endogene (urates, oksalati, žolčne soli itd.) kot eksogene (zastrupitev zaradi radioaktivnih ionov, težkih kovin itd.) Kar se tiče uživanja, so priporočljive tudi za nosečnice, saj preprečujejo demineralizacijo kosti in zob pri zarodku ter mu zagotavljajo vse elemente, potrebne za rast in razvoj.

 

Največja zasluga uživanja alg je predvsem očiščevalna funkcija v telesu - zahvaljujoč alginski kislini, ki jo najbolje prepoznamo po »sluzavosti« alg – alginska kislina namreč v stiku z vodo tvori gel.

Prav zato alge ščitijo želodčno-črevesno sluz, pomagaju pri gastritisu in črevesnih razjedah in preprečujejo zaprtost.

 

Ker zahodna kuhinja – in s tem tudi naša – tradicionalno ne vključuje alg v svojo kulinariko, so za nekatere ljudi alge morda premočnega in nenavadnega okusa, vendar je danes mogoče na trgu dobiti že alge v obliki kapsul, ki prav tako vsebujejo vse potrebne minerale.

 

Pri algah navadno izpostavljamo 4 najbolj uporabne vrste morskih alg v prehrani:


Wakame
Kombu
Dulse
Nori

 
Kombu alge (dehidrirane ali v prahu)

vsebujejo kalcij in jod, velik delež vitaminov A, B in C ter druge vitamine in minerale.  Krepijo in hkrati čistijo telo. Delujejo antikancerogeno ter izboljšujejo krvno sliko.

Priprava:
Namakajte alge najmanj 15 minut, preden jih zaužijete.

Košček alge lahko namočite tudi v čaj, ki si ga najraje pripravljate in ta »čaj iz alg« pijte 3-krat tedensko.

Kulinarično se kombu uporabljajo v kombinaciji s stročnicami, zelenjavo, žitaricami ali v juhah.

So najbolj nevtralnega okusa izmed vseh naštetih vrst in so zelo primerne za začetnike.

 



Wakame alge (dehidrirane)

so zelo bogat vir kalcija, železa, beljakovin in vitaminov A in C. Čistijo kri in zavirajo rast bakterij.

Priprava:

Namakajte alge najmanj 10 minut, preden jih zaužijete. Liste pred tem narežite na manjše koščke, saj se med namakanjem povečajo.

 

Kombinirajo se - podobno kot kot kombu - z zelenjavo, žitaricami, stročnicami in kot dodatek k juham. Največkrat jo najdemo v miso juhi ali solati s tofujem, začinjeno s sojino omako in riževim kisom.

 


Nori alge (dehidrirane)
se popečejo pred zaužitjem, za razliko od ostalih vrst alg. Je najprimernejša vrsta za pripravo sušija, sicer pa so okusne tudi v juhah in v raznovrstnih azijskih različicah testenin.

V zdravilstvu se uporabljajo kot sredstvo za lajšanje učinkov arterioskleroze.


 


Hiziki / Hijiki alge (dehidrirane)
so bogate z železom in kalcijem (vsebuje 14% več kalcija kot mleko), beljakovinami, vitamini B ter ostalimi vitamini in minerali. Izredno bogate so tudi s kalcijem. Uporabljajo se za čiščenje krvi in telesa, za boljšo prebavo ter krepitev las in nohtov.

Priprava:

Namakajte jih najmanj 15 minut pred zaužitjem. Odlično se podajo k čebuli, korenčku in v raznih juhah.

 

Dulse alge (dehidrirane)
Namakajte najmanj 12 minut pred zaužitjem. Odlične so v juhah z zelenjavo, žitaricami ali stročnicami.

 

 

 

Natisni




Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke