Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Ali hormoni krojijo vaše življenje?

23.3.2015
Natisni

Zaradi njih rastemo, smo srečni ali žalostni, vplivajo na naše odnose z okolico, zaradi njih pa lahko tudi zbolimo – vse to namreč zmorejo HORMONI.

 

Vsak od nas je že kdaj slišal besedo „hormoni“ v povezavi s čustvi, na primer zaljubljenci pogosto slišijo, da so njihovi hormoni povsem ponoreli. Te majčkene molekule (ki sestojijo iz beljakovin) še zdaleč ne vplivajo zgolj na čustva in spolno vedenje posameznikov, temveč tudi na rast, prebavo, razmišljanje in čutenje.
 

V nadaljevanju si preberite nekaj zanimivosti o delovanju ženskih hormonov in o vzrokih za njihovo neravnovesje. Več o hormonih in načinih za njihovo vzpostavitev v ponovno ravnovesje, pa boste izvedeli na velikem predavanju o hormonskem ravnovesju, ki ga Norma organizira s tremi strokovnjaki s področja prehrane in hormonske joge. Predavanje je namenjeno moškim in ženskam vseh starosti. Več o predavanju si preberite TUKAJ.

 


 

Igra hormonov v menstruacijskem ciklusu
 

Huh, ko je potrebno urediti ženski menstruacijski ciklus, je igra hormonov - milo rečeno - zapletena. Če lahko moške spolne hormone obdelamo v en knjigi, bi jih za ženske potrebovali vsaj 10.
 

Menstruacijski ciklus je interakcija nihanj več ženskih spolnih hormonov. Najpomembnejši so estrogeni, katerih glavni predstavnik je estradiol ter progesteron. Kakršne koli motnje v pravilnem izločanju teh hormonov bo povzročilo motnje v menstruacijskem ciklusu, ki lahko segajo od popolnega izostanka ciklusa oziroma amenoreje do zelo pogostih menstruacij (metroragija), pa tudi bolečih menstruacij (dismenorea). To je seveda le delček možnih komplikacij menstruacijskega ciklusa, ki je viden ali ga lahko ženska občuti.


Ko v enačbo postavimo še vsaj dva hormona, lutenizirajoči hormon (LH) in folikel stimulirajoči hormon (FSH), pridemo do zorenja jajčec in težav s plodnostjo. Četudi sta estradiol in progesteron morda v normalnih nivojih in je menstruacija redna, to še ne zagotavlja plodnosti.
 

Menstruacijski ciklus se prične s prvim dnem krvavitve in sprva so estrogeni tisti, ki se rahlo dvigujejo, ustavijo krvavitve in povzročijo začetek debeljenja posteljice. Folikli v jajčnikih se pričnejo razvijati na podlagi kompliciranih hormonskih interakcij v katere je povezan FSH. Nekje na sredini ciklusa se naenkrat dvigne hormon LH, ki povzroči, da dominanten folikel izloči jajčece, kar imenujemo ovulacija. Iz preostanka folikla nastane rumeno telesce, katerega naloga je izločanje večje količine progesterona, estrogeni pa se v tem trenutku znižajo. Progesteron je zadolžen za pripravo posteljice na implantacijo oplojenega jajčeca in s tem začetek nosečnosti.
 

Če po približno dveh tednih ne pride do zasaditve oplojenega jajčeca v maternici, rumeno telesce usahne, kar povzroči močan padec estrogenov in progesterona, brez katerih pa se podre tudi strukturna integriteta posteljice, ki se nato izloči v obliki menstruacijskih krvavitev.
 

Kadar torej gledamo zdravje ženske z vidika njenih spolnih hormonov, to le težko ocenjujemo s statično sliko. Za optimalno oceno potrebujemo vsaj zgoraj omenjene 4 hormone in sicer vsaj 4 krat znotraj ciklusa. Le tako dobimo primerno sliko glibanja hormonov skozi menstruacijski ciklus.
 

Boleče menstruacije lahko povzročajo tudi neravnovesja med estrogeni in progesteronom. V tem primeru je pomembno stanje estradiola in progesterona na 21. dan ciklusa. Težave so možne tudi, kadar sta oba hormona znotraj normalnih vrednosti, saj je za dobro počutje pomembno predvsem razmerje med njima.

 


 

Kaj vse ruši ravnovesje ženskih hormonov?
 

Stanje ženskih hormonov je odvisno od velikegaa števila dejavnikov. Vsi steroidni hormoni, med katerimi sta tudi estradiol in progesteron, imajo skupno matično molekulo, vsi so namreč narejeni iz holesterola. Telo holesterol najprej pretvori v »nadhormon« pregnenolon, iz katerega lahko nato naprej proizvaja progesteron, estradiol, estron, estriol, kortizol, testosteron, DHEA, aldosteron in še mnogo drugih. Prekomerno povečanje katerega koli od teh hormonov lahko povzroči zmanjšane ali nepravilne nivoje ostalih hormonov.


Še posebej je to opazno pri stresu. Stres proizvaja kortizol in dolgoročno povišan stres povzroča znižane vrednosti DHEA, estradiola in progesterona. Povzroči lahko tudi dominanco estrogena, ki pomeni povišano razmerje estradiola proti progesteronu.
 

Nekaj podobnega se lahko zgodi tudi pri slabi prebavi in slabi črevesni flori. Estrogeni se razstrupljajo skozi jetra s pomočjo procesa, imenovanega glukuronidacija, kar pomeni pripenjanje glukuronske kisline na razstrupljene estrogene. Slaba črevesna flora proizvaja večje količine encima, ki lahko to vez prekine, estrogeni pa se ponovno reabsorbirajo v krvni obtok.
 

Seveda se lahko zaplete že prej v jetrih. Estrogeni se namreč razstrupljajo po več različnih poteh. Premalo zelenjave kot so brokoli, cvetača, ohrovt in brstični ohrovt lahko povzroči težave v presnovi estrogenov. Prav tako pomanjkanje glukuronske kisline.
 

Takšnih primerov je še veliko. Pravilno testiranje in odkrivanje vzrokov neravnovesij je ključno za doseganje dobrega počutja, zdravja, rednih menstruacij in plodnosti. Kontrola stresa, primerna prehrana in prava vadba so pogosto ključ pri doseganju hormonskega ravnovesja.
 

Veliko predavanje o hormonskem ravnovesju
 

Norma organizira obširno brezplačno predavanje o hormonskem ravnovesju. Predavali bodo trije strokovnjaki s področja prehrane in hormonske joge.
 

Prehranski strokovnjak in avtor tega članka - Sandi Bitenc - bo na predavanju predstavil hormone in njihovo vlogo v telesu. Spregovoril bo tudi o rešitvah, ki jih lahko dosežemo z zdravim življenjskim slogom. Mateja Kreuh bo predavala o vzpostavitvi hormonskega ravnovesja s Hormonsko jogo. Iztok Černe, poznavalec učinkovin zdravilnih rastlin, pa bo predaval o naravnih prehranskih dopolnilih iz rastlin, ki uravnavajo hormone ter aktivirajo njihovo optimalno delovanje.
 

Predavanje bo potekalo 31.3.2015 v Dijaškem domu Maribor (Gosposvetska cesta 89 – zraven Lidla pri Fontani) od 17.00 do približno 19.00. Na brezplačno predavanje se lahko prijavite TUKAJ ali na telefonski številki 02/ 320 40 22.
 

Več o predavanju si lahko preberete TUKAJ.
 

Avtor vsebinskega dela članka o hormonih in njihovem delovanju je Sandi Bitenc. 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri