Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Ali so sojini jogurti veganski?

15.5.2012
Natisni

Sojini jogurti so narejeni na enak način kot mlečni jogurti. Soji (mleku) dodajo posebne žive aktivne kulture (L. Acidophilus, B. Bifidum, L. Bulgaricus, S. Thermophilus itd.), ki mleko spremenijo v jogurt. Te bakterije za življenje in rast potrebujejo hrano in očitno imajo rade mleko. Prvotni vir teh bakterij po navadi vedno prihaja iz kolonij gojenih na mlečnem gojišču (sirotki). In tako se pojavi vprašanje, ali podjetja, ki proizvajajo sojine jogurte, gojijo svoje bakterije na mlečnem mediju (in ali uporabljajo še katere druge sestavine živalskega izvora) ali jih gojijo na rastlinskem mediju? Če uporabljajo gojišča s sestavinami, ki niso veganske, potem tudi njihov izdelek po definiciji ni veganski in obratno.

 

 

 

Provamel

Zgodovina, poslanstvo in filozofija podjetja

 

Ustanovitelj podjetja Provamel je prvotno začel s proizvodnjo sojinega mleka z namenom pomagati državam tretjega sveta iz revščine in lakote, saj je soja hranljiv vir beljakovin, relativno nezahtevna za vzgajanje in okolju prijazna.

 

Postopoma, ko so postali vedno boljši pri izdelavi okusnih sojinih izdelkov in ko so se znanstveniki vedno bolj zavedali prednosti prehranske soje, se je beseda o podjetju razširila tudi v Evropo in tako se je rodila blagovna znamka Provamel.

 

Še danes podjetje aktivno sodeluje pri projektih v 18 državah tretjega sveta ter se pri svojem delovanju trudi ravnati, z ljudmi s katerimi dela in planetom, ki jim zagotavlja dragocene vire, z največjim spoštovanjem.

 

Poslanstvo podjetja je želja, da bi ves svet užival sojo, enega najbolj hranljivih živil, ki nam jih nudi narava.

 

Soja ima zelo nizko vsebnost nasičenih maščob, vendar pa vsebuje veliko rastlinskih beljakovin in je zato odlično živilo za ljudi.

 

Soja pa je dobra tudi za naš planet.

 

Strokovnjaki so dokazali, da proizvodnja živalskih proizvodov ustvari petkrat več CO2 na liter kot proizvodnja sojinega mleka, medtem ko proizvodnja mesa ustvari desetkrat več CO2 na kilogram kot proizvodnja tofuja.

 

Preprosto povedano to pomeni, da lahko iz enega hektarja, na katerem smo vzgojili sojo, nahranimo 5-krat več ljudi, kot če bi ta hektar uporabili za proizvodnjo živalskih beljakovin.

 

Provamel v času, ko se planet sooča z izzivi globalnega segrevanja in pomanjkanjem hrane, sojo vidi kot hrano prihodnosti.

 

Filozofija podjetja Provamel je ohranjanje življenja v ravnovesju. Podjetje se trudi delovati etično in na način, ki je okolju prijazen.

 

Iz teh razlogov podjetje uporablja samo biološko pridelano sojo, saj to prinaša bolj trajnostno obliko kmetijstva, ki koristi malim kmetom po svetu (in predvsem kmetom tretjega sveta), hkrati pa tudi vam zagotavlja mir, saj veste, da je vaša hrana proizvod naravno rodovitne zemlje in ne zemlje, ki so ji dodali koktajl kemikalij, proizvedenih v laboratoriju.

 

Sojin jogurt sliva in žitarice 4x125 g

 

 

Sojini jogurti Provamel

 

Vsi sojini jogurti znamke Provamel vsebujejo žive aktivne veganske kulture Bifidobacterium S. thermophilus in L. bulgaricus, ki so vzgojene na rastlinski osnovi. Provamelovi jogurti nosijo tudi certifikat Vegan, kar pomeni, da izdelki ne vsebujejo sestavin pridobljenih iz živali in ne vsebujejo sestavin, ki so bile preizkušene na živalih. Prav vsi jogurti na embalaži še nimajo oznake "veganski", saj je to povezano s tem, na katerih trgih Provamel prodaja svoje jogurte in koliko je tam poznan ta certifikat. Ko smo proizvjalaca povprašali o tem, nam je zagotovil, da so VSI njegovi sojini jogurti izključno veganski ter da bo to v prihodnje tudi ustrezno razvidno iz embalaže.

 

 

Sojade

TRIBALLAT NOYAL je ime družinskega podjetja iz francoske Bretanije, ki je začelo delovati že leta 1950. Že več kot 30 let pa se ukvarja z ekološko proizvodnjo sojinih izdelkov SOJADE z vizijo, da soja postane hranilna in ekološka alternativa v načinu prehrane.

 

Podjetje Triballat Noyal se je specializiralo v proizvodnji izdelkov iz ekološke pridelave ter razpolaga tudi z asortimanom svežih izdelkov iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka.

 

Njihova dolgoročna poslovna usmeritev je: «Brez gensko spremenjenih organizmov!«

 

Triballat Noyal zagotavlja biološko nespremenjene organizme v soji, garancijo potrošnik najde na vsakem sojinem proizvodu.

 

Naravna izvirska voda se črpa pri izviru na globini 90 m, ta pa se nahaja v neposredni bližini proizvodnje kjer se ne uporablja kemičnih sredstev.

 

Zahvaljujoč tridesetletni tradiciji izdelovanja sojinih proizvodov je ohranjena njena hranljiva vrednost in tako do kupca pridejo tovrstni izdelki v vrhunski kakovosti.

 

Sojin jogurt marelica Sojade 400 g

 

 

Sojini jogurti Sojade

 

Sojade sojini jogurti ne vsebujejo mlečnih izdelkov in laktoze, so iz biološko pridelanih sestavin in primerni za vegetarijance. Vendar pa Sojade sojinih jogurtov ne moremo dokončno spoznati kot veganske, saj podjetje ne želi deliti informacij o tem kaj uporabljajo kot medij za fermentacijo njihovih bakterij. Pravijo, da so te informacije zaupne narave. Dokler bo tako pa lahko sklepamo, da njihovi sojini jogurti niso veganski.

Natisni




Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke