Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Aronija - bogastvo vitaminov in mineralov

31.3.2014
Natisni

Aronija je grm, ki izvira iz Severne Amerike, od koder so ga kasneje prenesli v Sibirijo in severne predele vzhodne Evrope, zato jo danes poznamo tudi pod imenom Sibirska aronija. Njene zdravilne lastnosti so poznali že Indijanci, danes ugotavljajo, da plodovi aronije odpravljajo celo vrsto vsakodnevnih tegob, med drugim se uspešno spopadajo tudi s kroničnimi in rakavimi obolenji.

 

Aronija

Zdravilne snovi se nahajajo v sadežu.

 

 

Aronijo danes uporablja vedno več ljudi, kot preventivo in kurativo. Uporabljajo jo lahko otroci od enega leta starosti naprej in je primerna tako za mlade, kot starejše ljudi. Zaradi svoje čudovite temno vijolične barve, trpkega sladko-kislega okusa, spada med najmočnejše antioksidante, kar gre pripisati veliki vsebnosti tanina in flavonoidov (vsebuje jih veliko več kot borovnice), ti pa zavirajo rast prostih radikalov in ohranjajo zdravje ter vitalnost celic. Zdrave celice pripomorejo k upočasnjenem procesu staranja in preprečujejo nastanek kroničnih bolezni.

 

Njene izjemne zdravilne lastnosti lahko pripišemo barvilom v koži sadeža, kot so antocianini, redki vitamin P ter vitamini C, B, A. Aronija vsebuje velike količine tanina, flavonoidov, folne kisline, biofenolov, v njej pa najdemo tudi betakaroten in minerale, kot so kalij, kalcij, železo, mangan, molibden, jod in fosfor.

 

 

Aronija za marsikatero težavo

 

Aronija izjemno dobro ščiti organizem, saj nase veže škodljive snovi, težke kovine in radioaktivne elemente ter jih pomaga iz telesa tudi odstraniti.

Boljša kri

Uporaba aronije bo izboljšala vašo krvno sliko, očistila kri, zmanjšala slabi holesterol in povečala količino dobrega, uravnala bo sladkor.

Sladkorna bolezen

Poznavalci ugotavljajo, da uporaba aronije zdravi sladkorno bolezen.

Hormonske težave ter reguliranje ščitnice

 

Izjemna je tudi pri težavah s hormoni, saj izboljšuje izločanje hormonov, regulira delovanje ščitnice ter izboljšuje delovanje trebušne slinavke.

Želodec in črevesje

Blagodejno vpliva na želodec in črevesje, saj umirja bolečine in krče, preprečuje vnetja ter zdravi rane. Ne nazadnje skrajšuje tudi čas celjenja ran znotraj celega telesa in jih dezinficira, kar izboljšuje tudi celoten imunski sistem.

Preventiva pred prehladi

Ker preprečuje infekcije z bakterijami in virusi, je odlična preventiva pred prehladi in gripami.

Jetra in žolč

Izjemna so njena delovanja na čiščenje jeter, pospešuje izločanje žolča, čisti žolčne kanale ter pomaga pri izločanju žolčnih kamnov.

 

Krvni obtok in možgani

Ne nazadnje ščiti naše srce, saj znižuje krvni pritisk, obnavlja arterijsko mišično tkivo in povečuje njihovo elastičnost, kar omogoča hitrejšo obnovo po srčni in možganski kapi. Ščiti tudi pred zamašitvami žil. Ugodna so tudi njena delovanja na možgane.

 

Migrena in demenca

Aronija uspešno preprečuje migrene, ustvarja pa tudi močno zaščito pred pojavljanjem demence in nastankom Alzheimerjeve bolezni.

 

 

Močan antioksidant, ki zdravi raka

 

Aronija vsebuje izjemno veliko število antioksidantov. ORAC je enota za merjenje vrednosti antioksidantov v krvi. 100 g plodov aronije vsebuje kar 16.100 ORAC enot, medtem ko je priporočljiva dnevna doza za zagotavljanje optimalne antioksidativne zaščite med 3.000 in 5.000 ORAC enot. To pomeni, da dnevno zadostuje že 0,1 do 0,2 dcl koncentrata aronije.

 

Ugotovili so, da je aronija pripomogla k preprečevanju razvoja malignih celic v pljučih, debelem črevesju in pri levkemiji, vse to brez poškodb zdravih celic. Uporablja se tudi pri raku na dojkah, možganih in jetrih.

 

Na dan zadostuje že 100 ml 100 % soka aronije.

 

 

Kako jo lahko uživamo?

 

Sadeži aronije dozorijo pozno poleti, čeprav se modro obarvajo že nekaj časa pred tem. Sprva so sadeži zelo trpki in kisli, nato postajajo slajši. Sadeže lahko uživate sveže samostojno, odlično se obnesejo v smutijih, ki jim dajo še izjemno barvo. Posušene sadeže lahko jeste kot prigrizek, jih vmešate v jogurte ali pa jih namočite in uporabite v smutijih. Iz aronije lahko pripravite tudi sadni namaz, kompot ali celo žganje. Najbolj priljubljena oblika uživanja je 100 % sok iz aronije, ki ne vsebuje sladkorja in drugih dodatkov. Priporočljiva dnevna količina uživanja je 100 ml, kar zagotavlja optimalno antioksidativno zaščito. 

 

Še ena prijetna in okusna navada, ki naj postane železna srajca, da bo takšno ostalo tudi vaše zdravje – trdo kot železo!

 

 

Vir: Rudi Bregar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke