Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Avtentična japonska kuhinja

15.11.2013
Natisni

Japonska hrana je odeta v rituale in zgodovino. Že stoletja ostaja skrivnostna in eksotična za zahodno oko. Neznane sestavine s skrivnostnimi imeni, kot so miso, tempura, okonomiyaki pa niso ostale le v japonskih kuhinjah, temveč jih danes najdemo v restavracijah po vsem svetu (tudi v Mariboru - v krasni japonski restavraciji Miyabi).

 

 

 

Filozofija petih elementov

Filozofija petih elementov govori o tem, da mora biti vsak element v pravilnem odnosu do drugih elementov, ker tako vesolje obdrži zdravo ravnovesje in ljudje ohranijo svoje optimalno duševno in telesno zdravje. Vsak element je vezan na barvo, okus in tehniko kuhanja: les je povezan z zeleno barvo, kislim okusom in z dušenjem, ogenj z rdečo, grenkim okusom in pečenjem na žaru, zemlja z oranžno, sladkim in presnim, kovina z belo, vročim in cvrtjem ter voda s črno barvo, slanim okusom in s parjenimi jedmi.

 

Ne glede na to ali obrok pripravlja japonski top chef  ali domači kuharji, Japonci vedno upoštevajo filofozijo petih elementov. Oba, najpreprostejši japonski domači obrok in najbolj kompleksen Kaiseki pripravljen v restavraciji, sta pripravljena z dopolnjevanjem kuharskih tehnik, okusov in barv. Tako je značilen japonski obrok sestavljen iz riža (voda), miso juhe (voda), pečene ribe na žaru (ogenj), sashimi jedi (zemlja) in dušene zelenjave (les). Ocvrta tempura (kovina) je lahko prav tako vključena v obrok.

 

  

 

 

Ravnovesje in zmernost

Vsaka od japonskih jedi je postrežena v skromnih porcijah. Obrok zagotovi popolno zadovoljstvo, kadar je oseba sita do 80 %. Pri pripravi jedi se Japonci prav tako trudijo kuhati v petih barvah, ne samo za razvajanje vida, temveč tudi zaradi zdravja. Različno obarvana zelenjava ponuja namreč različne vitamine in hranilne snovi.

 

In končno, japonski obrok uravnoveša tudi pet okusov: sladko, kislo, slano, grenko in vroče. Zahodni svet je v ospredje postavil le štiri okuse – sladko, kislo, slano in vroče – kar je povzročilo, da je relativna moč vsakega od teh elementov stopnjevana na neuravnotežen način, kar povzroči pretirano poudarjanje enega nad drugim. Zato je zahodna hrana preveč slana, preveč sladka, preveč vroča in/ali preveč kisla.

 

Prevlada enega okusa uničuje sposobnost, da odkrijemo in uživamo naravno aromo in okus vsake posamezne sestavine v jedi – kar je pomembna lastnost japonskega stila kuhanja. V japonskem obroku ne samo, da uravnovešajo vseh pet okusov, vključno z grenkim okusom, ki vsebuje zdrave snovi, kot so polifenoli, vendar te okuse uporabljajo za izboljšanje (ne maskiranje) naravnega okusa vsake posamezne sestavine v pripravi.

 

 

13 koristnih napotkov iz japonske kuhinje

 1. Držite se načela 'hara hači bunme' - jej, dokler nisi 80-odstotno sit.
 2. Postanite mojster zmernih porcij – postrezite jih v majhnem, lepem servisu.
 3. Jejte in žvečite z umirjeno hitrostjo, uživajte ob vsakem grižljaju.
 4. Vzemite si čas za občudovanje lepote hrane in njene predstavitve.
 5. Jejte več rib, svežega sadja in zelenjave – in manj nasičenih maščob in trans maščob.
 6. Kuhajte z repičnim ali riževim oljem.
 7. Privoščite si japonski energijski zajtrk: miso juho z zelenjavo, jajce in tofu.
 8. Zelenjava naj bo večkrat glavna jed – in rdeče meso stranska ali občasna jed.
 9. Pri obrokih uživajte kratkozrnati beli ali rjavi riž namesto belega kruha ali žemljic.
 10. Namesto sladkih sokov pijte hladni nesladkani japonski čaj.
 11. Čim več hodite.
 12. Zapomnite si, da je ljubezen do dobre hrane pomemben del zdravega življenja – in da je kuhanje in uživanje hrane zabavno.
 13. Dodaten nasvet: Za še bolj zdravo življenje jejte manj soli in več polnozrnatih živil.

 

Japonska restavracija MIYABI

 

Miyabi je eden od tradicionalnih japonskih estetskih idealov, v sodobni japonščini pa beseda opredeljuje eleganco, prefinjenost oziroma vljudnost. S prvo japonsko restavracijo v Mariboru želijo svojim gostom ponuditi izbor priljubljenih japonskih jedi v elegantnem ambientu in s tem pričarati edinstveno vzdušje, vredno imena restavracije.

 

Ljubitelje zdrave hrane vabijo na popotovanje po okusih Daljnega vzhoda, spoznavanje japonske kulture in prijetno doživetje 'nečesa drugačnega' v Mariboru.

 

Japonska restavracija Miyabi se nahaja na Betnavski ulici 21, v Mariboru. Več informacij najdete na njihovi spletni strani www.miyabi.si, kjer si lahko ogledate tudi vso ponudbo jedi.

 

 

Delavnica "Naučimo se pripraviti avtentične japonske SUSHI-je"

Norma in Miyabi pripravljata v torek, 26.11.2013 ob 18.00 skupno delavnico »Naučimo se pripraviti avtentične japonske SUSHI-je«.

 

Delavnico bo vodil japonski kuhar, odvijala se bo v japonski restavraciji Miyabi, ki je le lučaj stran od Norme. Naučili se boste priprave avtentičnih japonskih sushi-jev, na koncu pa jih boste tudi poskusili! Sushi-je bomo pripravljali z ribo ali samo z zelenjavo, tako da je delavnica primerna za vse ljubitelje japonske kuhinje.

 

 

Pridružite se svetovnemu gibanju v pripravi domačih avtentičnih sushi-jev ter v svoje življenje vnesite resnično uravnoteženo prehrano. Nadalje lahko svoje znanje delite tudi s prijatelji in doma pripravite svoje sushi-je. Morda je to vaša priložnost za kreativno praznovanje rojstnega dne?

 

Cena delavnice je 5 €. Prijave zbiramo na telefonski številki 02/320 40 22, na norma@norma.si, ali v bio prodajalni Norma.

 

Sushi

 

Sushi je jed iz riža, skuhanim s kisom ter nadevanim z ribo ali morskimi sadeži (pogosto nekuhanimi). Kadar je riž serviran samo s surovo ribo, ga imenujemo sashimi. Kadar pa sta riž in riba zvaljana znotraj alge nori, sushi imenujemo makizushi. Pri nas je bolj poznana ta druga različica. Namesto surove ribe ali morskih sadežev lahko sushi vsebuje raznovrstno zelenjavo (korenje, avokado, por, kalče vodne kreše...). Postrežemo ga s sojino omako, wasabi hrenom, koščki mariniranega ingverja in vloženo daikon redkvico.

 

 

 

Domača zabava, na kateri s prijatelji pripravljate sushije je nadvse izvirna in zabavna. Na delavnici se boste naučili, katere sestavine potrebujete za sushi, kje jih lahko kupite in same izdelave se boste naučili od pravega mojstra. Zato pridite, poglejte, poskusite! Uživali boste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke