Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

BIO vino

28.5.2012
Natisni

Vinski sektor je edini, ki ga pravila o standardih ekološkega kmetijstva ne pokrivajo v celoti. Stalni odbor za ekološko pridelovanje (SCOF) pa je letošnje leto dosegel dogovor o novih pravilih EU za ekološko vino. Z novo uredbo, ki bo prišla v veljavo 1. avgusta 2012, bodo proizvajalci ekološkega vina na označbi lahko uporabljali izraz »ekološko vino«. Na označbah mora biti tudi ekološki logotip EU in šifra certifikacijskega organa, označbe pa morajo upoštevati tudi ostala pravila za označevanje vin. Čeprav že obstajajo pravila za »vina proizvedena iz ekološkega grozdja«, pa ta ne pokrivajo vinarskih praks (celotnega postopka od grozdja do vina).

 

 

 

 

»V veselje mi je, da smo končno dosegli dogovor o tem dosjeju, saj je pomembno oblikovati usklajena pravila, ki potrošnikom, ki se vedno bolj zanimajo za ekološke proizvode, zagotavljajo transparentno ponudbo. Zadovoljen sem s temi pravili, ki jasno ločujejo med tradicionalnim in ekološkim vinom – kot je tudi pri ostalih ekoloških proizvodih. Tako bodo potrošniki lahko prepričani, da bodo pravila za proizvodnjo „ekoloških vin“ strožja,« je po glasovanju dejal Dacian Ciolo, evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja.

 

Z novim pravilom se izboljšuje transparentnost v tem sektorju, pa tudi želje potrošnikov se bolj upoštevajo. S tem se bo okrepil položaj ekoloških vin EU na mednarodni ravni, saj so ostale proizvajalke vin (ZDA, Čile, Avstralija, Južna Afrika) že določile standarde za ekološka vina.

 

Nova uredba določa pravila vinarskih praks in snovi: npr. sorbinska kislina in razžvepljevanje ne bosta dovoljena, vsebnost sulfitov mora biti v ekološkem vinu vsaj za 30–50 mg nižja kot v tradicionalnih vinih, ekološko vino je potrebno proizvajati izključno iz ekološkega grozdja, …itd.

 

 

Ključne točke predloga

 

Nova pravila o ekološkem vinarstvu uvajajo tehnično definicijo ekološkega vina, ki je skladna z ekološkimi cilji in načeli o ekološki proizvodnji. Uredba navaja enološke tehnike in snovi, ki so v ekoloških vinih dovoljene.

 

Te vključujejo: najvišja vsebnost sulfitov je določena na 100 mg na liter za rdeče vino (pri tradicionalnih vinih 150 mg/l) in 150 mg na liter za bela in rosé vina (200 mg/l pri tradicionalnih vinih) z odstopanjem za 30 mg/l, kadar je vsebnost ostanka sladkorja višja od 2 g/l.

 

 

Ekološko vino Šuman v Normi

Že predniki družine Šuman so se ukvarjali z vinogradniško dejavnostjo. Družinski grb, pod katerim danes predstavljajo svojo blagovno znamko, izvira iz območja Vogezi iz Francije in sega že v 14. stoletje. Grb je viteškega porekla in je bil prednikom družine Šuman podeljen v čast za pravičnost in svoboščine. Med zadnjimi križarskimi pohodi in razpadom viteških rodov so predniki prišli na slovenska tla in se tukaj tudi ustalili.

 

 

Družina Šuman

 

Družina je ohranila vizijo svojih prednikov in do trte skozi vsa ta leta vzgojila spoštljiv odnos; ne toliko v smislu vplivanja, temveč sodelovanja z njo.

 

 

Ekološka kmetija Šuman

 

Ekološka kmetija Vinarstva Šuman leži v središču Srednje Slovenskih goric, v majhni vasici na hribu. Srednje Slovenske gorice so geografsko zelo razgibane in gričevnate, tukaj pa se srečujeta tako panonska kot mediteranska klima, obe pod alpskim vplivom. Tla so od ilovnato-lapornatih do lahkih peščenih, kar omogoča pridelavo zelo raznolikih in v večini primerov bogatih vin in tudi predikatov. Vinsko trto gojijo na izrazito slemenskih in južnih legah, kar je bistvenega pomena za pridelavo edinstvenih vin. Na skoraj 14 hektarjih vinorodnih površin gojijo več različnih sort. Zasajen imajo Chardonnay, Sivi Pinot, Laški Rizling in Šipon, obdelujejo pa tudi Sauvignon, Traminec, Renski Rizling in Rumeni Muškat.

 

 

 

 

Ekološko vinogradništvo Šuman

 

Družina Šuman je izbrala ekološko pridelavo vina zato, ker ceni naravo, radi imajo zdravo okolje ter naravo ob njihovem delu poskušajo čim bolj varovati. To pomeni, da na naravo ne vplivajo, ampak z njo sodelujejo, kar je bistvo ekološkega načina kmetovanja.

 

Osnova vsega so tla, iz njih vse izvira. Le zdrava in odporna tla omogočajo pridelavo zdravega grozdja. Naslednja faza je zaščita rastlin, za katero ne uporabljajo sredstev, ki delujejo kvarno na naravno okolje, ampak le na njeno krepitev. Včasih pa si pomagajo s procesi, ki se odvijajo v naravi sami. Navajamo samo nekaj primerov, ki jih uporabljajo:

 

  • proti glivičnim obolenjem uporabljajo parazitske glive, ki igrajo pomembno vlogo pri vzdrževanju populacij v ekosistemih; 
  • proti škodljivcem vinske trte se borijo z njihovimi naravnimi sovražniki na način, ki jim omogoča zdravo življenjsko okolje. V vinogradih z ustreznimi valilnicami omogočijo naselitev določenih vrst ptic, ki se hranijo s prav posebno ciljno skupino trti škodljivih žuželk. Ptičji parček, ki uspešno prehrani svoj zarod v vinogradu, s tem poskrbi za obdelavo pol hektarja vinorodne površine. Zraven koristi, ki jo dajejo ptice pa je za družino Šuman velika dragocenost, da so podarili varno zavetje mnogim družinam ptic; nekaterim že ogroženim vrstam, da lahko živahno in brezskrbno preletavajo njihove vinograde;

  • bolj nevidne človekovim očem pa so razmere in ravnovesja med škodljivimi žuželkami; saj za vsako njim škodljivo žuželko obstaja tudi njej škodljiva živalska vrsta, ki je pa prav tako občutljiva na strupe s katerimi bi lahko zatrli trti škodljivo žuželko. Zavedajo se, da samo tako nudijo zdravo in prvinsko zavetje vsem živalim.

 

Družina Šuman meni, da bi se ekološki način kmetovanja moral ozavestiti pri vsakem človeku, še najbolj pa pri tistem, ki si je izbral poklic kmetovalca, saj so kmetovalci tisti, ki imajo prvi stik z naravo ter z njo neposredno sodelujejo.

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke