Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Biodinamika

6.6.2011
Natisni

Pred nedavnim smo pisali o ekološkem kmetovanju. Danes pa bo tekla beseda, še »stopničko« višje, govorili bomo o biodinamiki: kaj to je, kakšne so njene prednosti in koristi za nas potrošnike.

 

Biodinamiko uvrščamo med ekološke načine pridelovanja, vendar gre ta še dlje. Je najbolj učinkovita in najbolj zahtevna metoda ekološke pridelave, ki temelji na doslednem upoštevanju načel ravnovesja v naravi. V biodinamiki se dela opravijo v skladu z ustreznimi kozmičnimi energijami, ki nam jih posreduje Luna. Z delom ob ugodnih dneh glede na del rastline (list, plod, korenina, cvet) se omogoča še boljši razvoj rastline in zmanjša potreba po zaščitnih sredstvih. Vse to je opisano v Setvenem priročniku za tekoče leto, ki ga mimogrede dobite tudi v Normi.

 

 

Pri biodinamičnem kmetovanju se uporabljajo biodinamični pripravki, ki jih izdelujejo iz zdravilnih zelišč (kamilica, kopriva, regrat …) in mineralov, s katerimi krepimo rastline in zmanjšujemo pojav bolezni in škodljivcev. Ločimo kompostne pripravke, pripravke za škropljenje in druga sredstva ter pripravke.

 

Uporabljajo se le ekološko in biodinamično pridelana semena in sadike. Dosledno se upošteva kolobarjenje (korenina -> cvet -> list ->plod) in uporablja se le zrel kompost.

 

V biodinamiki se ne uporablja gensko spremenjenih organizmov, razkuženih semen, umetnih gnojil, pesticidov in drugih kemičnih sredstev. 

Če povzamemo, biodinamika ni le upoštevanje receptur, ampak je gospodarjenje z naravo pri obdelavi zemlje, vzgoji rastlin in živali tako, da pridobimo najkakovostnejšo hrano za prehrano človeka in istočasno skrbimo za ohranjanje zdrave plodne zemlje.

 

Razlika med biodinamičnimi izdelki in izdelki pridelanimi na druge načine, je očitna. Pri biodinamičnih živilih boste namerili več vitaminov, manj nitritov, več sladkorjev in več zdravilnih učinkovin. Preseneča pa tudi manjša alergenost na živila. Poznamo veliko primerov, ko osebe alergične na določeno živilo, le-tega smejo zaužiti, če je pridelano po biodinamični metodi. 

 

Temelje biodinamične metode pridelovanja na kmetijah je postavil Rudolf Steiner na znamenitem Poljedeljskem tečaju leta 1924. Predstavil je povezavo med materialnim in živim principom, ki se odraža v sistemu življenja na zemlji. Razlagal je, da je zaradi usihanja življenjskih moči zemlje le-te potrebno okrepiti, ker le zdrava plodna zemlja daje zdrave rastline. Priporočil je uporabo posebnih pripravkov in ravnanje po kozmičnih ritmih od setve do spravila pridelkov, da bi rastline razvile sposobnost sprejemanja kozmičnih energij in tako zopet dobile vitalnost.

Steinerjeve modrosti biodinamike je nadaljevala Maria Thun, ki je z natančnim opazovanjem in beleženjem prišla do številnih ugotovitev in jih tudi znanstveno utemeljila in knjižno predstavila.  

 

Biodinamični pridelki so ocenjeni kot najboljša živila, saj skozi prebavo aktivirajo procese vitalnih delov človeka in razvijejo njegove najvišje vrednote. Pridelki so certificirani z mednarodno blagovno znamko Demeter.

 

Pridelke že od leta 1928 nadzoruje mednarodna zveza Demeter International, ki ima v različnih državah sveta več raziskovalnih inštitutov ter organizirano svetovalno in nadzorno službo. Demeter International upravlja in podeljuje certifikat Demeter. Tudi v Sloveniji je ustanovljen Zavod Demeter, ki je skrbnik blagovne znamke.

 

Če želite poseči po le najkakovostnejših živilih, potem bodo živila z oznako DEMETER pravilna izbira. Norma ima veliko izbiro demeter živil v svoji ponudbi in asortiman teh kakovostnih izdelkov se bo v prihodnje še širil. Saj si mi in vi zaslužimo le najboljše!

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke