Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Biokmetija Zel - s srcem za naravo

16.12.2012
Natisni

Gospod Zvonko Pukšič je svojo kmetijo podedoval od očeta. S kmetijstvom se je prvič srečal doma, svoje znanje pa nadgradil v Srednji kmetijski šoli v Mariboru. Tam so ga naučili vse o klasičnem ali konvencionalnem kmetovanju - o pridelavi hrane s pomočjo uporabe številnih kemičnih pripomočkov.

 

Zvonko Pukšič

 

Sam je to znanje uporabljal tudi na domači kmetiji. V vsakodnevnem delu je imel stik z umetnimi gnojili, kemičnimi sredstvi za varstvo rastlin, zaščitna maska na obrazu pa je bila glavni pripomoček. Prišel pa je čas, ko so se Zvonku začela porajati vprašanja in pomisleki v zvezi s pravilnostjo uporabe strupenih pripomočkov pri pridelavi hrane za ljudi.

 

Zvonko je svoje odgovore poiskal v številnih knjigah in člankih - zanimalo ga je zakaj in kdaj se je sploh v kmetijstvu začela uporaba teh sredstev, kdo izdaja dovoljenja za uporabo, kakšen je nadzor, kako so preizkušeni učinki na zdravje ljudi...? Prišel je do zanimivega zaključka: številni strupi so dobili dovoljenje za uporabo, vendar so bili čez nekaj časa prepovedani, saj so zanje ugotovili, da so rakotvorni. Zvonka je zanimalo, za koliko od strupov, ki jih uporablja zdaj, se bo čez kakšno leto izkazalo isto dejstvo.

 

Odločil se je, da z zdravjem ljudi, ki kupujejo njihove izdelke ne bo več igral »loterije«, saj dejstvo, da v Sloveniji vsako leto za rakom zboli okrog 3.000 ljudi ni šala. Njegova odločitev je padla in tako so se v začetku leta 1999 s celotno kmetijo vključili v ekološko kontrolo in začeli z obdobjem preusmerjanja v ekološko pridelavo.

 

Pot do naziva »Biokmetija« je bila izredno težka in naporna ter polna preizkušenj, pravi gospod Zvonko, vendar so vzdržali, saj so bili trdno prepričani v pravilnost svoje odločitve. V spodbudo jim je bilo spoznanje, da si odgovorni in osveščeni ljudje, kot ste vi, želijo zdravo pridelanih živil.

 

Zvonko je moral ponovno sesti za knjige in se učiti - tokrat o popolnoma drugačnem kmetovanju - o kmetovanju na podlagi naravnih zakonitosti, ki ohranja zdravje narave in človeka.

 

Pri svojem delu z naravo Zvonko in družina v največji možni meri upoštevajo naravne zakonitosti, se s svojim delom poskušajo čim bolj približati harmoniji narave in s tem omogočijo naravi, da jim da le najboljše. Tako pridelajo živila najvišje kakovosti, z visoko vsebnostjo hranilnih snovi, rudnin in vitaminov.

 

 

Zakaj vloženi izdelki?

Ko je družina Pukšič začela z ekološkim kmetovanjem, so načrtovali prodajo svežih pridelkov, vendar so ugotovili, da to ne bo šlo, saj so precej oddaljeni od velikih mest (živijo v kraju Kog pri hrvaški meji), zato si v bližnji okolici ljudje zelenjavo pridelajo sami. To je bil razlog, da so uredili prostore za predelavo in se lotili priprave izdelkov iz zelenjave.

 

 

 

Bio kumarice v naravnem alkoholnem kisu

 

 

Prednosti ekološke pridelave in vložene zelenjave

Predelava na ekološki kmetiji ima pred industrijsko predelavo velike prednosti, saj lahko doma zelenjavo predelajo takoj, ko so jo pobrali. Vsi izdelki so izdelani iz popolnoma sveže zelenjave, saj ni vmesnega transporta, ki bi vplival na izgubo kakovosti.

 

Zelenjava, ki jo predelajo na ekološki kmetiji Zel je sveža in zdrava, brez kakršnihkoli zdravju škodljivih snovi, zato ne  dodajajo nobenih konzervansov in arom, ki bi pritegnile pozornost nase in tako »zakrile« slabšo kakovost zelenjave.

 

Zelenjavo fermentirajo po tradicionalni recepturi in ne kot to počne prehranska industrija. Fermentiranje je stoletja in celo tisočletja stara praksa, ki hrano bogati in jo naredi še bolj zdravilno za telo. Fermentacija ali vrenje je razgradnja organskih spojin zaradi delovanja mikroorganizmov in njihovih encimov. S pomočjo različnih vrst fermentacij – najpomembnejši sta mlečnokislinska in alkoholna – so naši predniki že pred davnimi leti pripravljali različne pijače in jedi. Fermentacijski procesi so tudi eni od najstarejših načinov konzerviranja hrane, ki so v časih brez hladilnikov in zamrzovalnih skrinj prišli prav, kadar je bilo hrane za sprotno porabo preveč.

 

 

 

Bio rdeča pesa v jabolčnem kisu

 

 

Vse sestavine v izdelkih Zel so ekološke pridelave. Uporabljajo rjavi nerafiniran trsni sladkor, naravni alkoholni kis je pridobljen iz ekološko pridelanih žit, uporabljajo pa tudi jabolčni kis, za ljudi, ki so jabolčnemu kisu vajeni. Dodajo tudi kristalno kameno sol, ki poleg natrija in klora vsebuje še ostalih 82 naravnih elementov, ki jih naše telo potrebuje.

 

Pri izbiri sestavin ne gledajo na ceno, ampak predvsem na kakovost. Za vas lahko naredijo tudi izdelke po naročilu, na primer - brez dodanega sladkorja. V tem primeru je to seveda potrebno pravočasno naročiti.

 

 

Zdaj veste kje in kako so bila pridelana ta živila, veste da jih prideluje in predeluje nekdo, ki ga poznate in ki dela za stranke tako kot zase, z veliko pazljivostjo in s spoštovanjem. Pridružite se nam danes ob 10.00 v Normi, kjer vam bomo povedali še kaj več o vloženih dobrotah kmetije Zel, o njihovi življenjski filozofiji in kjer boste lahko tudi poizkusili izdelke ter se o njihovi kakovosti prepričali z lastnimi brbončicami :-)

 

 

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke