Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Črevesje so naši drugi možgani

13.7.2015
Natisni

Svoje občutke občutimo v želodcu in v svojem črevesju, to pa zato, ker v črevesju obstaja tako velika mreža živčnih celic, da ga imenujemo tudi naši drugi možgani. Ti možgani sicer ne mislijo za nas, vendar pa igrajo ključno vlogo pri nekaterih boleznih in komunicirajo z možgani v naši lobanji.

 

 

V prebavnem traktu, ki vsebuje več kot 100 milijonov živčnih celic, povezanih z našimi možgani, se nahaja tudi zapleten ekosistem z več kot 400 bakterijskimi vrstami. Majhne količine teh bakterij lahko najdemo v želodcu in tankem črevesju, toda večina se nahaja v debelem črevesu.

 

Črevesna mikroflora pomaga pri prebavi, sintetizira vitamine in hranilne snovi, prebavlja zdravila, podpira razvoj in delovanje črevesja in krepi imunski sistem.

 

Kako si pridobimo črevesno floro?

 

Probiotiki so z nami od rojstva. Med porodom čez porodni kanal, novorojenček pobere bakterije iz njegove matere. Te bakterije se ne prenašajo, če je otrok rojen s carskim rezom, kar se je izkazalo za razlog, da imajo ti dojenčki pogostejše alergije, slabši imunski sistem in nižjo stopnjo črevesne mikroflore.

 

Otroci lahko probiotike pridobijo iz prehranskih dopolnil. 

 

 

Žvečljive tablete z okusom jagode Florabus so probiotično prehransko dopolnilo na osnovi laktobacilov Acidophilus DDS-1 in Rhamnosus ter Bifidobacterium Infantis in Bifidobacterium Bifidum, ki je izdelano posebej za otroke.
 

Probiotiki nas ščitijo na dva načina 

 

Prvi je vloga, ki jo odigrajo v našem prebavnem traktu. Vemo, da naše črevesje potrebuje zdravo ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami, vendar pa se to ravnovesje lahko poruši. Izgleda, da je naš način življenja tako problem kot rešitev. Slaba izbira hrane, čustveni stres, pomanjkanje spanja, prekomerna uporaba antibiotikov in drugih zdravil ter vplivi iz okolja lahko ravnotežje pomaknejo v korist slabim bakterijam.

 

Ko je prebavni trakt zdrav, filtrira in odpravlja stvari, ki ga lahko poškodujejo, kot so bakterije, strupi, kemikalije in drugi odpadni produkti. Na drugi strani pa vzame kar potrebuje naše telo (hranila iz hrane in vode), jih absorbira in pomaga dostaviti do celic, kjer so potrebni.

 

Rešitev ni v tem, da se rešimo vseh slabih bakterij, saj ima naše telo potrebo po dobrih in slabih bakterijah. Težava nastane, ko se ravnovesje premakne na stran slabih bakterij, kar privede do driske, okužbe sečil, bolečin v mišicah in utrujenosti.

 

Ravnovesje lahko ponovno vzpostavimo s probiotiki in prebiotiki iz prehranskih dopolnil. 

 

 

Drugi način kako nas ščitijo probiotiki je vpliv, ki ga imajo na naš imunski sistem. Nekateri verjamejo, da je ta vloga najpomembnejša. Naš imunski sistem je naša zaščita pred mikrobi. Če ne deluje pravilno, lahko trpimo zaradi alergičnih reakcij, avtoimunskih bolezni (na primer, ulerozni kolitis, Crohnova bolezen in revmatoidni artritis) in okužb (na primer, nalezljive driske, Helicobacter pylori, okužbe kože in vaginalne infekcije). Z ohranjanjem pravilnega ravnovesja od rojstva, so nam te težave prihranjene. Naš imunski sistem se izboljša, kadarkoli je ravnovesje ponovno vzpostavljeno, zato ni nikoli prepozno, da v svojo prehrano vključite probiotike.

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke