Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
ZA PRAVE GURMANE
IN ZDRAVOJEDCE
Največja izbira
Največja izbira in kakovost BIO IZDELKOV
na spletu v Sloveniji

Čustva in bolezni

24.10.2012
Natisni

Je vas ali vašega bližnjega doletela bolezen, kljub temu da pazite na prehrano? Mogoče pa se vzrok za to bolezen skriva v potlačenih čustvih.

 

 

Že modri kitajski cesar Su Wen je govoril: »Pet jin organov človeškega telesa proizvaja pet vrst bistvenih qi (življenjskih energij), ki prinašajo veselje, žalost, skrb in strah«. Tradicionalna kitajska medicina trdi, da so določeni organi povezani s čustvi: srce je povezano z veseljem, jetra z jezo, vranica z apatijo, pljuča s tesnobo in skrbmi ter ledvice s strahom.

 

Tradicionalna kitajska medicina obravnava čustva kot glavne notranje vzroke bolezni. Čustva so običajen, notranji in fiziološki odziv na dražljaje iz zunanjega okolja. V normalnih mejah čustva ne povzročajo bolezni ali oslabelosti v telesu. Ko pa čustva postanejo tako močna, da jih ne moremo obvladati, potem lahko povzročijo resno škodo notranjim organom in odpirajo vrata boleznim. Škode ne povzroči toliko intenzivnost čustev kot dolgotrajnost in skrajnost čustev.

 

Pretirana čustva povzročajo huda neravnovesja jin-jang energij, velika odstopanja pri pretoku krvi, blokade vitalne življenjske energije v meridianih in oslabitev vitalnih funkcij organov.

 

Sedem čustev v kitajski medicini: sreča, jeza, strah, tesnoba, apatija, žalost in groza.

 

Sreča

Čustvo, ki izhaja iz srca, nam lahko povzroči težave kadar smo dlje časa razburjeni in preveč vznemirjeni. Stanje globokega zadovoljstva nam seveda ne škoduje. Preburna čustva sreče lahko na dolgi rok povzročijo težave s srcem ter nespečnost in tresavico.

 

Jeza

Jeza lahko povzroči visok krvni tlak.

 

Jeza pokriva celoten spekter čustev, vključno tista, ki so povezana z zamerami, razdražljivostjo in frustracijami. Jeza slabo vpliva na jetra in njihovo življenjsko energijo. To lahko povzroči, da se začne energija jeter širiti v glavo, kar povzroča glavobole, omotico in ostale simptome. Na dolgi rok lahko povzroči visok krvni tlak, kar pa vodi v težave z želodcem in vranico.

 

Tesnoba 

Tesnoba lahko blokira življenjsko energijo qi, kar se kaže v hitrem, plitkem dihanju.

 

Kadar čutimo tesnobnost se življenjska energija qi blokira in se ne premika več. Tesnoba škoduje pljučem, ki življenjsko energijo nadzirajo preko dihanja. Pogosti simptomi skrajne tesnobe so zadrževanje sape ter plitvo in neenakomerno dihanje. Tesnoba poškoduje pljuča in debelo črevo, ki je s pljuči tesno povezano. Preveč zaskrbljeni ljudje so na primer nagnjeni k nastanku Ulceroznega kolitisa (kroničnega vnetja z razjedami na sluznici debelega črevesa in danke).

 

Apatija

Apatija je posledica pretirane mentalne in intelektualne stimulacije. Kakršna koli dejavnost, ki vključuje veliko mentalnega napora, lahko povzroči porušitev notranjega ravnovesja. Organ, ki je pri tem neposredno ogrožen, je vranica. Mentalni napor privede do pomanjkanja vranične qi (življenjske energije) in povzroča skrbi, utrujenost, zaspanost in nezmožnost osredotočanja.

 

Žalost

Nerešena bolečina lahko privede do neravnovesja v pljučih.

 

Z žalostjo so neposredno povezana pljuča. Normalno in zdravo izražanje žalosti se lahko izrazi kot ihta, ki izvira iz globin pljuč. Vendar pa lahko nerazrešena žalost, ki postane kronična, poruši ravnovesje v pljučih in oslabi pljučno qi (življenjsko energijo).

 

Strah

Strah povzroča neravnovesja v ledvicah.

 

Strah je normalno človeško čustvo. Toda, ko postane kroničen in kadar njegovega izvora ne moremo pripisati zunanjim vplivom, temveč je njegov izvor nekje v naši notranjosti, lahko povzroči neravnovesja. Strah najbolj ogroža ledvice. V primeru izjemnega strahu, ledvice ne morejo zadržati qi (življenjske energije), kar vodi do neprostovoljnega uriniranja (uhajanja vode). To je lahko težava zlasti pri otrocih.

 

Groza

Nenadzorovana groza lahko vpliva na ledvice.

 

Groza je čustvo, ki ni povezano samo z enim organom. V začetnih fazah se nanaša predvsem na srce, če pa traja dlje časa in postane zavesten strah pa se premakne na ledvice.

 

 

 

Presežek določenega čustva prizadene posamezni jang organ

Sreča

Srce

Strah, groza

Ledvice

Žalost, tesnoba

Pljuča

Apatija

Vranica

Jeza

Jetra

 

 

 

Dragi prijatelji,  

kot veste, je spoznavanje samega sebe čudovita pot, pogosto pa tudi kar zahtevna. Poslušati samega sebe, v današnjem hitrem in informacijsko visoko razvitem svetu, je lahko zahtevna naloga. Naša čudovita dežela pa nam to nalogo lahko izredno olajša. Pojdite v naravo, poslušajte kaj govori srce, ko se vam pogled ustavi na tihi in elegantni ptici, v krošnjah dreves izjemnih barv ali na naših veličastnih gorah. Zavedajte se svojih organov. Kako? Poskušajte pustiti razum ob strani in poslušajte kaj vam govorijo organi. Ob sreči začutite toploto v srcu, ob tesnobi občutek teže v pljučih. Znano vam je, kajne? Naj vaše telo govori namesto vašega razuma. Kakor hitro se boste začeli poslušati, boste tudi lažje vplivali na svoja čustva in tako tudi na svoje zdravje.

 

V Normi vas vedno sprejmemo z ljubeznijo in to zagotovo čutite v svojih srcih. Zato, dragi prijatelji, ljubimo življenje skupaj.

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke