Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Depresija - bolezen napačne prehrane

15.11.2012
Natisni

Naša življenja so sestavljena iz vrste izbir. Vsak dan imamo na voljo več sto izbir za svoje zdravje, srečo in življenje. Ko je naše telo fizično, psihično in duhovno v ravnotežju, izbire pridejo zlahka in so vedno pozitivne. Kadar pa pademo iz ravnotežja se težko odločimo pravilno. Le majhne, nenehno dobre izbire nas bodo ponovno vodile do zdravja in ravnovesja.

 

 

Čeprav se nam hrana dozdeva kot nekaj, kar naše telo potrebuje le na fizičnem nivoju, za gradnjo novih celic in zmanjšanje lakote, pa je hrana pravzaprav najpomembnejša za naše možgane in srce, da sploh lahko vzdržujemo življenje. Odločitve o hrani, ki jo sprejemamo v naše telo, so temelj našemu fizičnemu, psihičnemu in duhovnemu zdravju.

 

Vsak trenutek vsakega dne od trenutka našega rojstva si naše telo prizadeva za življenje – dolgo, energično, zdravo in srečno življenje. Ljudje smo ustvarjeni za življenje - in to polno življenje! Smo zagotovo eden najbolj dodelanih »strojev« na tem planetu. Vsak trenutek namreč izgrajujemo nove kostne, mišične, jetrne, možganske in druge celice. V enem letu obnovimo in zamenjamo vse celice v našem telesu. Vprašanje tukaj je, kakšne surovine dajemo svojemu telesu, da uspešno zgradimo vse te celice?

 

Kadar uživamo napačno hrano – za zajtrk ne pojemo ničesar, za malico použijemo čokoladico, za kosilo pa si pripravimo nekaj že vnaprej pripravljenega, vmes pijemo kavo in morda gazirane pijače – svojemu telesu pravzaprav ne damo ničesar. In telo za izgradnjo novih celic pač porabi natančno to, kar mu damo. Rezultat so manjše, šibkejše in poškodovane celice. Kakovost celic je torej neposredno povezana s hrano, ki jo zaužijemo. Če se to dogaja dneve, mesece in leta, potem razumete, da sicer zelo počasi pa vendar neizpodbitno izgubljate tla v svojem življenju.

 

Kadar jemo hrano, ki je naše telo ne prepozna, mora materiale za svoje delovanje jemati iz rezerv. Od trenutka rojstva imamo v telesu shranjene rezerve, ki jih naše telo porabi takrat, ko smo v krizi – kadar smo prehlajeni ali imamo gripo, kadar se poškodujemo in potrebujemo še toliko več novih gradnih surovin itd. Neprestana napačna prehrana nevarno obremenjuje našo banko rezerv. Rezerve so še posebej pomembne, ko moramo zgraditi nove kosti, zobe ali v trenutkih povečane možganske aktivnosti. Kadar pa v telesu nimamo dovolj mineralov, da bi lahko izgradili nove kosti ali zobe, nam naše telo pošlje močno sporočilo, ki ji pravimo bolečina. Kadar nam »gorijo« noge, nas boli hrbet ali pa nas bolijo zobje, nam telo sporoča, da nima dovolj materialov s katerimi bi lahko normalno delovalo. Smo namreč tako neverjetno oblikovani, da čutimo bolečino, ki nas kot sporočilo obvesti, da smo padli iz ravnotežja in da je nekaj potrebno popraviti.

 

 

Obstaja več bistvenih surovin in gradnikov za življenje:

 1. Voda – čista in ne klorirana
 2. Minerali in vitamini iz polnovrednih živil
 3. Esencialne maščobne kisline omega 3, 6 in 9
 4. Encimi iz živih rastlin
 5. Prijazne bakterije (probiotiki)
 6. Rastlinske beljakovine

 

Ti temelji so potrebni za vsak dan našega življenja. Kadar kateri od njih, ali še huje, vsi ti manjkajo, pademo iz ravnotežja in naši možgani nam dajo jasno sporočilo preko tega, da upočasnijo celotno telo in postanemo utrujeni – to je prvo znamenje neravnovesja ali z drugimi besedami - bolezen.

 

Kadar smo utrujeni, pogosto v svoje telo vnesemo nekaj, kar nam da energijo, kar je sicer prav, na žalost pa tukaj po navadi napačno izberemo. Dobra izbira bi bila zgoraj navedena osnovna živila, vendar pa pogosto sami izberemo kavo, pravi čaj, čokolado ali sladkor. Čeprav nas takšno živilo resnično za nekaj časa poživi, pa je posledica potem še hujša. In s tem začnemo utirati pot depresiji, ki je le še en znak našega telesa, da moramo bolje izbirati pri prehrani.

 

Kadar je večina hrane, ki je vnašamo v naše telo, kisle, jo mora naše telo nenehno nevtralizirati z minerali iz naših kosti in mišic. Vsa embalirana, predelana, hitra, ocvrta hrana - je kisla. Vsi živalski proizvodi, vključno z mesom, ribami, mlekom in mlečnimi izdelki (mleko, sir, jogurt) so kisli. Samo sadje in zelenjava sta alkalna in samo alkalna hrana nevtralizira kislost. Zunanji viri kislosti so kajenje, droge, zdravila, težke telesne vaje, okoljski strupi, šamponi, izdelki za nego kože in stres, ki je najpogostejši vzrok kislosti in bolezni v našem telesu. Idealno razmerje kislin in baz v našem telesu je 30 % kislin in 70 % baz.

 

Kadar nam v telesu začne primanjkovati mineralov zaradi prevelike kislosti, postanemo razburjeni, nervozni, utrujeni, nesposobni obravnavat svoje življenje, postanemo torej DEPRESIVNI. Minerali, skupaj z encimi, so bistvo življenja v naših telesih in v vseh posameznih celicah našega telesa. Minerali in encimi prihajajo iz svežih rastlin in le tako jih lahko pridobimo.

 

 

Obstajata dve glavni vrsti depresije:

 • Zunanja, ki je posledica življenjskih okoliščin kot so neuspela razmerja, poškodbe, smrt ali ločitev v družini, selitev zelo dobrega prijatelja. Ta vrsta depresije se sčasoma poleže, mi pa po premagani depresiji postanemo močnejši. 
 • Notranja, ki jo povzročimo s svojo napačno prehrano ali pa je povzročena zaradi kemičnih neravnovesij, kot so poškodbe.

 

Zunanja depresija lahko postane notranja, če naši organi nimajo na voljo dovolj sredstev s katerimi bi nas obnovili in nas potisnili nazaj v življenje. Življenje je izziv in vsi smo soočeni z velikimi izzivi s strani družine, prijateljev, šole, dela, kako pa se spopadamo s temi izzivi in si od njih tudi opomoremo pa je odvisno le od tega, kako zdravi smo navznoter.

 

 

Torej, s čim lahko preprečimo in odpravimo depresijo?

Izjemno pomembno je, da v naše telo vnesemo osnovno prehrano. To lahko storimo s pomočjo majhnih korakov, tako da vsak dan sprejmemo majhne, a boljše odločitve.

 

Ena od najpomembnejših stvari, ki jih morate narediti za svoje telo je, da spijete dovolj čiste vode- ne klorirane vode iz pipe, temveč čiste filtrirane ali destilirane vode (najboljša voda je neoporečna izvirska voda – pozanimaj se kje v tvoji okolici lahko dobiš takšno vodo).

 

Nadalje so zelo pomembne esencialne omega 3 in omega 6 maščobne kisline. Te je mogoče pridobiti iz različnih virov – zelo veliko jih imajo chia semena, brokoli, konopljino olje, avokado, lanena semena, surovi oreščki,mandlji in arašidi, temno zelena zelenjava, ekstra deviško oljčno olje in tako dalje. Esencialne maščobne kisline ne vplivajo na povečanje telesne teže, kot bi si mogoče mislili. Pravzaprav, če želite shujšati, jih pojejte čim več!

 

Naslednji so vitamini in minerali. Vitamini so pomembni, minerali pa so katalizator za vse v naših telesih. To pomeni, da minerali zanetijo vsako akcijo v naših celicah in organih. Noben vitamin ne more delovati brez ustreznih mineralov. Raziskave so dokazale, da obstaja vsaj 10.000 vitaminov in mineralov v vsaki zelenjavi. In ravno zato je bolje jesti polnovredno hrano, namesto da bi jedli tablete z izoliranimi vitamini in minerali.

 

Kaj pravzaprav mislim s polnovredno hrano? To pomeni pojesti jabolko in ne spiti jabolčnega soka, jesti svež in ne zamrznjen brokoli, jesti svežo ovseno kašo in ne embalirane. Rahlo dušena zelenjava z veliko sveže solate je polnovreden obrok. Zajtrk s svežo sadno solato ali domače pripravljenim rastlinskim mlekom je tudi polnovredna hrana. Vse kar je čim bližje naravi, je najboljše za naše telo. Najhitrejši način za spreobrnitev katerekoli bolezni – tudi depresije – v zdravje je,  jesti surovo, svežo, ekološko sadje in zelenjavo, skupaj s surovimi oreščki in semeni.

 

Prav tako ključnega pomena za splošno zdravje so encimi in prijazne bakterije. Najprej nekaj o encimih. Za nas pride v upoštev dvoje različnih encimov – prebavni in presnovni. Prebavni encimi pomagajo hrano razgraditi na delce, ki jih naše telo lahko uporabi, presnovni pa nam pomagajo te delce vgraditi v celice. Kadar nam v telesu primanjkuje prebavnih encimov, lahko naše neverjetno telo presnovne encime spremeni v prebavne, kar omogoča, da prebavimo preobilno zaužito večerjo. Vendar pa to pomeni, da smo izčrpali svoje telo zelo pomembnih metaboličnih encimov, ki nam dajejo življenje. Pogosteje kot se to dogaja, bolj se staramo in smo tudi vedno dlje od ravnovesja, kar pa vodi v depresijo in bolezni. Kadar nimamo dovolj prebavnih encimov, je naše telo tako inteligentno, da ustvari kandido (kvasovka Candida), ki razgradi presežno neprebavljeno hrano, strupe ter živila, ki niso hrana. Preobilica kandide daje vrsto neprijetnih stranskih učinkov, ki prav tako vodijo v depresijo.

 

Prijazne bakterije pa so bakterije, ki bi jih naj imeli v svojem telesu in nam pomagajo pri prebavi ter pri ohranjanju slabih bakterij pod nadzorom. Zdravila, antibiotiki, droge, sladkor, klor, itd. vsi uničujejo prijazne bakterije in kadar uživamo preveč škodljivih snovi, naše telo nima priložnosti, da bi obnovilo svoje prijazne bakterije. Zelo dobri probiotiki so alge – NutriFlor in FloraZym – ter koren Yacon, ki ga lahko uživate v prašku ali kot sladilo.

 

NutriFlor

 

 

Da bi v svoje telo ponovno vnesli ravnovesje, vam svetujem, da na minimum omejite ali pa popolnoma opustite vsa naslednje živila:

 

 1. Beli sladkor in moka, vključno z vso pšenico (gluten je povezan z depresijo).
 2. Vse gazirane pijače (nas hitro oropajo hranil in moči).
 3. Kofein, alkohol, nikotin.
 4. Živilske dodatki, kot so mononatrijev glutamat, barvila, umetna sladila (dobro prikrito na etiketah).
 5. Predelane mlečni izdelki (razen iz ekološke proste reje).
 6. Proizvode živalskega proizvoda.
 7. Kemikalije, kot so klor, droge, zdravila, nikotin.
 8. Slabe maščobe, kot so margarina, svinjska mast, karkoli ocvrtega.
 9. Karkoli iz mikrovalovne pečice.

 

Zelo koristne hranilne snovi, ki ohranjajo in vračajo ravnovesje ter zaustavljajo depresije, bolezni, kislost in staranje, so:

 

 1. Sestavljeni ogljikovi hidrati v obliki sadja in zelenjave, ki vključujejo najmočnejše sadje in zelenjavo: korenje, peteršilj, rdeča pesa, brokoli, ohrovt, zelje, špinača, paradižnik, jabolka, pomaranče, ananas, brusnice, češnje, borovnice, acerola in papaja.
 2. Soja in sojini izdelki (izključno ekološki). 
 3. Fižol, oreščki, semena, suho sadje.
 4. Cela zrna, kot so rjavi riž, divji riž, kamut, proso, rž, ječmen, pira in kvinoja.
 5. Za sladkanje uporabite melaso, yacon sirup, stevio, presni agavin sirup.
 6. Minerali in vitamini – selen, folna kislina, kalcij, magnezij, krom, niacin, vitamin D, vitamini B – vsi naj izhajajo iz živil in ne iz posebnih dodatkov.

 

V svojo prehrano vključite predvsem in največ svežega sadja in zelenjave, ostala polnovredna živila vam svetujem le občasno.

 

 

Obstaja še veliko načinov za omilitev depresije,  ki se dobro dopolnjujejo s prehrano. Nekateri od njih so:

 

 1. Homeopatija (na voljo je veliko knjig in dobrih praktikov).
 2. Aromaterapija, ki je enostavna za uporabo in je tudi zelo prijetna.
 3. Telesna vadba – verjetno najpomembnejša.
 4. Sončna svetloba – aktivira vitamin D (vesel vitamin) v naših telesih.
 5. Branje motivacijskih in podpornih knjig.
 6. Branje duhovnih zdravilnih knjig, meditacija in skrb zase.

 

 

Svetujemo vam tudi naslednja prehranska dopolnila:

 1. NutriFlor – probiotično in prebiotično prehransko dopolnilo s prebavnimi encimi
 2. Reishi goba v prahu Planet BIO – vsebuje številne vitamine in minerale, ki pomagajo telo očistiti strupov, krepi pa tudi naravno odpornost telesa in imunski sistem. Pripomore k dobremu počutju in fizični moči.
 3. Oluščena semena jedilne konoplje Harmonija narave – so eden najbogatejših virov beljakovin, vsebujejo vse esencialne aminokisline, maščobne kisline (omega 3-6-9) v idealnem razmerju za naše telo in visok nivo antioksidantov ALI
 4. Proteinski prah jedilne konoplje Planet BIO – ki je prav tako bogat vir esencialnih aminokislin, esencialnih maščobnih kislin, antioksidantov ter beljakovin, zato je visoko cenjen pri športno aktivnih ljudeh. Pomaga tudi pri hujšanju in oblikovanju mišičevja, nepogrešljiv pa je za ljudi, ki so občutljivi na gluten ali sojo.
 5. Chia semena Planet BIO – so bogata z maščobnimi kislinami (predvsem omega 3), z beljakovinami in vlakninami. Nase vežejo vodo, zato zaužita semena pomagajo hidrirati telo, pomagajo pri prebavi in povečajo absorbcijo hranil v črevesju. Uživamo jih že v naprej namočene v vodi, rastlinskem mleku ali smutiju.

In ne pozabite: SMEH je pol ZDRAVJA :-)

 

 

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke