Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Dobrodelno predavanje – KENIJA

30.5.2016
Natisni

Junija 2016 bo Slovenijo obiskala gospa Annah Caroline Anam, izjemna ženska, ravnateljica osnovne šole Uhanga v Keniji, humanitarna delavka, skrbnica mnogih sirot, neutrudna učiteljica, mentorica in predavateljica. Za vse nas je to edinstvena priložnost za neposreden stik in vpogled v življenje kenijskih ruralnih šol. Z Društvom in Fundacijo Za boljši svet soorganiziramo dobrodelno predavanje z gospo Anam. Predavanje bo v Dijaškem domu Maribor na Gosposvetski cesti 89, v sredo, 8.6.2016, ob 17. uri.

 


 

Na dobrodelnem predavanju vam bo gospa Anam skušala približati raznolikost tamkajšnjega šolskega vsakdana in izzive, s katerimi se soočajo učenci, učitelji in skupnosti. Predvsem pa imajo njena predavanja izjemno motivacijsko vrednost.
 

Kako se je vse skupaj začelo....
 

V Normi smo se v zgodbo o Keniji in tamkajšnjih osnovnih šolah priključili po povabilu Društva in Fundacije Za boljši svet iz Maribora. Na povabilo k sodelovanju smo se z veseljem odzvali, saj verjamemo, da lahko tudi Norma s svojo infrastrukturo pomaga k udejanjanju ciljev tega humanitarnega projekta. Imamo dovolj veliko bazo Norminih strank – to ste vsi vi, naši dragi bio prijatelji, ki lahko pomagate s svojimi denarnimi prispevki. In v Dijaškem domu Maribor, s katerim smo v preteklosti že sodelovali, so ponovno odstopili svoje prostore za namen predavanja. Predvsem pa imamo na srcu, da pomagamo po svojih najboljših močeh. Na spletni strani društva smo zasledili afriški pregovor, ki nam je zelo všeč: »Če misliš da si premajhen, da bi kaj spremenil, poskusi preživeti noč s komarjem. ;)
 

Pri nas v Normi se je oglasila gospa Katja Bernard iz društva Za boljši svet in nam povedala nekaj pretresljivih primerov iz življenja otrok in odraslih v Keniji. O aidsu in veliki neizobraženosti v povezavi s to boleznijo, o boleznih, ki pestijo tamkajšnje ljudi in jih v Evropi niti ne poznamo, o tem, kako otroci osnovne šole Ragak (ki je pobratena z OŠ Uhanga iz Kenije) vsakodnevni pouk začnejo z jutranjim pohodom do pitne vode. Preko 300 učencev se s plastenkami in posodami vseh oblik odpravi do prve »mlake«. Gre za edino napajališče v radiju 30 km, iz katerega si gasijo žejo tako ljudje, kot živali. Vodo, ki je onesnažena od vseh fekalij živali, obdelajo s »čudežnim praškom kemikalij«. Še veliko je takšnih zgodb, ki vam jih bo povedala iz prve roke gospa Anam. Gospa Anam pride v Slovenijo oziroma v Evropo prvič in tudi zanjo bo to prav posebna izkušnja.

 


Fotoutrinke z odprav lahko najdete na tej povezavi.


Kaj lahko narediš TI :-)
 

Vljudno te vabimo, da se udeležiš tega dobrodelnega predavanja ter prisluhneš izzivom tamkajšnih otrok in učiteljev. Predavanje je brezplačno, vendar je njegov namen zbrati čim več denarnih sredstev vseh vas, ki čutite, da želite in lahko nekaj prispevate.
 

Zbrana sredstva bodo namenjena izobraževalnim projektom in podpori projektov, ki jih Društvo in  Fundacija Za boljši svet izvajata od leta 2010 v provinci Nyanza v Keniji. Med drugim bodo z zbranimi sredstvi sofinancirali zbiralnik deževnice (kot osnivni vir pitne vode) v osnovni šoli Ragak. S tem želijo omogočiti dostop do osnovnih življenjskijh potrebščin.
 

Zaradi lažje organizacije predavanja vas vljudno naprošamo, da se na predavanje obvezno prijavite preko telefonske številke 02 320 40 22 (dosegljivi smo vsak dan med 8.00 in 20.00) ali na norma@norma.si.
 

Nekaj besed o Fundaciji Za boljši svet
 

Fundacija je bila ustanovljena z namenom nudenja pomoči pri izobraževanju otrok doma in v tujini. Poleg izvajanja mnogih drugih projektov in aktivnosti sodelujejo tudi z lokalnimi šolami v Keniji in nudijo zdravniško pomoč na tamkajšnji kliniki. Gospa Katja Bernard iz društva nam je povedala, da so s Kenijo pričeli sodelovati leta 2010, ko se je tja prostovoljno odpravila njihova članica - zdravnica. Od takrat naprej so člani društva prostovoljno, na svoje stroške, odhajali na odprave v Kenijo.  V tem času se je zvrstilo 5 odprav in sicer leta 2010, 2011, 2013, 2014 in 2016, v skupnem trajanju 7 mesecev. Le-te so jim omogočile dragocen vpogled v življenje in potrebe lokalnih skupnosti, na podlagi česar gradijo sodelovanje s tamkajšnjimi ljudmi  in razvijajo podporne dejavnosti.

 


 

Zelooooo na kratko, kaj vse so v društvu v tem času že naredili:
 

  • Razvili so program botrstva, s katerim podpirajo šolanje tamkajšnih otrok. Danes sodelujejo  z desetimi osnovnimi šolami.
  • Pri šolanju so prav tako podprli Roberta Otieno Okiro, ki je tako lahko zaključil izobraževanje za učitelja na Teachers Training College in se kot pripravnik zaposlil na eni izmed njihovih partnerskih šol. 
  • Obiske partnerskih šol so pospremili z delovanjem na področju gledališke pedagogike. V ta namen so ustvarili štiri, kulturnemu okolju prilagojene, izobraževalno-gledališke predstave. Doslej so izvedli 50 predstav. Na dveh šolah so izvedli seminar iz gledališke pedagogike za učence in učitelje, ter jim podarili vso potrebno opremo.
  • Prispevali so k izboljšanju šolske infrastrukture (donacija 30 šolskih klopi, cementiranje tal v eni učilnici, gradnjo 4 sanitarij) ter donirali opremo za izboljšanje športne infrastrukture (postavitev športnega poligona, postavitev 3 košarkarskih košev, donacija športne opreme in drugih igral).
  • Spoznali in podprli so delovanje oddelka na eni izmed partnerskih OŠ, v katerega so vključeni otroci s posebnimi potrebami (donacija šivalnega stroja).
  • Prispevali so k izboljšanju samooskrbe šol (postavitev zavetišča za živali ter nakup kokoši, koz in ovc, ki omogočajo prehrano otrok in prodajo pridelkov).
  • Podpirali so delovanje lokalne klinike z delom, ki sta ga prostovoljno izvajali članici društva, zdravnica in farmacevtka, ter donacijami zdravil, zdravstvenih pripomočkov in opreme.

Zbrane prostovoljne prispevke bomo v celoti namenili Fundaciji Za boljši svet , ki bo z njimi pomagalo v projektih omenjenimi zgoraj.
 

Prisrčno vabljeni!

 

 

 

Natisni




Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke