Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Dojenje – zate in tvojega sončka

4.5.2015
Natisni

Dojenje je najlepša izkušnja za mamo in njenega sončka, je več kot samo hranjenje, je fizična, psihična in duhovna vez med materjo in dojenčkom, je neponovljiva in nenadomestljiva potreba dveh človeških duš. Je naravna in najprimernejša oblika negovanja otroka in v sebi skriva neponovljive občutke, ki za vedno ostanejo tako v materi, kot v otroku.

 

 

 

Dojene je veliko več kot le hranjenje dojenčka

 

Vajin mali svet – dve duši v enem telesu

 

V času nosečnosti mama doživlja najbolj intenzivno, najdaljšo in nerazdružljivo povezovanje dveh energij v eno. To je čas, ko se združita dve duši v enem telesu, ko sta aura mame in otročka združeni v eno (Willma A.K., 2015).

 

Ob porodu se dve energijski polji ločita in s prerezom popkovine doživita prvi trenutek ločitve. Zato je priporočljivo, da mama še pred tem položi svojega otroka na prsni koš, da se lahko podoji tik po rojstvu, tedaj se namreč med njima ponovno vzpostavi novo energijsko polje. Po porodu plancete otroček prvič začuti obstoj svojega energetskega polja. Z dojenjem in z zdravilnim pestovanjem na prsih se energijsko polje otročka počasi, nežno in zelo ljubeče osamosvaja v samostojno auro, v samostojno energijsko polje (Willma A.K., 2015).

 

Z vsakim dojenjem in zdravilnim pestovanjem se energijsko polje mame in otročka ponovno poveže v eno. Dojenje je zato veliko več kot le hranjenje dojenčka (Willma A.K., 2015).

 

Mamino mleko – popoln koktajl

 

Materino mleko vsebuje vsak vitamin, mineral in ostale prehranske elemente, ki jih otrok potrebuje. Kolostrum, mleko, ki se proizvaja v manjši količini prvih nekaj dni po porodu (in se začne proizvajati že med nosečnostjo), ima imunološke značilnosti, ki so za otroka prva zaščita proti vsem mikrobom, ki jim je kar naenkrat izpostavljen. Prvo mleko vsebuje visoke koncentracije imunoglobulina IgA, ki kot plašč obdajajo črevesje in ga varujejo pred mikrobi med prebavo ter tujimi beljakovinami, ki bi lahko povzročile večjo občutljivost za alergije (Kožar, 2014).

 

Med prednosti dojenja vsekakor spadajo:

 

  • sestava materinega mleka, ki se prilagaja in zadosti dojenčkovim potrebam (na začetku je mleko bolj tekoče in vodeno, da se otrok odžeja, proti koncu pa vsebuje več maščob, da otrok poteši lakoto)
  • hranila materinega mleka se zelo dobro absorbirajo
  • materino mleko je lahko prebavljivo in vsebuje zaščitne snovi, ki otroka varujejo pred okužbami in zmanjšajo pojavnost številnih bolezenskih stanj (npr. črevesne bolezni, driske, vnetja ušes)
  • beljakovine v materinem mleku zmanjšujejo možnost alergij
  • dojenje krepi razvoj čeljusti
  • raziskave kažejo tudi boljši kognitivni razvoj dojenih otrok v primerjavi z otroci, hranjenimi s prilagojenim mlekom.

 

Poznane pa so tudi številne prednosti za doječo mater: dojenje spodbuja pristni stik med materjo in otrokom, prispeva k hitrejši povrnitvi telesne teže matere pred nosečnostjo, dokazano pa je tudi, da imajo doječe matere zmanjšano tveganje za raka na dojki in jajčnikih ter osteoporozo v postmenopavzalnem obdobju. Dojenje pri materah zmanjša poporodno krvavenje, pomaga pri krčenju maternice in ugodno vpliva na slabokrvnost (Kožar, 2014).

 

Mleko se iz minute v minuto, iz ure v uro, iz dneva v dan, iz tedna v teden in iz meseca v mesec prilagaja otrokovim potrebam. Začne se pri prvem podoju, prvi hrani, ki jo otroček, novorojenček zaužije, in traja do zadnjega podoja. Mleko matere se vedno prilagaja točno njenemu otroku, tako v količini kot tudi v sestavi, in vsebuje na primer točno tista protitelesa, ki jih otrok potrebuje (Willma A.K., 2015).

 

 

 

Dojenje je normalno in naravno

 

Ker živimo v družbi, kjer je dojenje v javnosti še vedno tabu, ženske težje doživijo vzgled. Najbolje bi bilo, če bi ženske lahko dojile z vzgledom, torej javno dojile brez kakršnegakoli tabuja. Tako bi lahko bodoče mamice vsakodnevno videle uspešno dojenje, z njim odraščale in se nepodredno učile, kako uspešno dojiti, še preden bi postale mame. S tem pa bi se mit, da marsikatera ženska nima količinsko ali hranilno zadostnega mleka, korenito spremenil (Willma A.K., 2015).

 

Ženske imajo namreč vse fizične pogoje, da dojijo. Le 3-5 % jih res ne more polno dojiti, kar pa spet ne pomeni, da ne morejo vsaj delno dojiti (Willma A.K., 2015).

 

Kljub temu, da je naravno in normalno, se je dojenja potrebno naučiti

 

Če ženska opazuje dojenje in vidi, kako poteka gladko in je vse skupaj videti resnično povsem preprosto, pa potem pri samem dojenju lahko hitro spozna, da je to pravzaprav umetnost, ki se je je potrebno najprej dobro naučiti. Brez osnovnih napotkov, kako pravilno pristaviti otroka, ga pravilno poravnati ter ponuditi dojko, da jo bo otrok lahko uspešno sprejel, se lahko dojenje spremeni v nočno moro, z veliko fizične in psihične bolečine. To znanje je torej potrebno osvojiti, da lahko dojenje postane najlepša stvar za doječo mater.

 

10 P-jev za uspešno dojenje

 

10 P-jev za uspešno dojenje je izjemna knjiga matere štirih otrok, doule* in ženske, ki je našla sebe v tem, da lahko daje drugim. Je knjiga, ki bo porušila tvoje dvome o dojenju, zadostnosti tvojega mleka in te sprejela z vso svojo ljubeznijo, ki si jo, ne samo kot čudovita in edinstvena mama, temveč kot človeško bitje, zaslužiš.

 

Knjiga te bo poučila o prvih korakih dojenja: kako pristaviti dojenčka, kako ga poravnati ter mu ponuditi dojko, da se bo otrok lahko uspešno podojil.

 

Naučila te bo, da nikoli ne obupaš, da si popolna mati in da vse odgovore instinktivno nosiš v sebi. K temu te bo avtorica spodbujala skozi celotno knjigo.

 

Razložila ti bo, da je ponudba in količina tvojega mleka odvisna od povpraševanja tvojega dojenčka po mleku, opozorila te bo na pasti dojenja s stekleničko, ti razložila, da so tvoje dojke popolne točno takšne kot so in da so kot takšne nespodbitno primerne, da nahranijo tvojega otroka.

 

Pokazala ti bo načine dojenja, ti razložila, da moraš dojiti vedno, kadar tvoj otrok želi piti, se ob dojki samo pockrljati ali pomiriti, te opozorila na prehrano ter ti ponudila recepte, ki bodo povečali količino tvojega mleka.

 

Na koncu se bo dotaknila vseh težav in težavic, tako imenovanih pasti, ki se lahko pojavijo ob dojenju.

 

Knjiga celovito zajema dojenje in vse kar je z dojenjem povezano. Je izvir znanja in lastnih izkušenj, ki ti bodo v pomoč, tudi če se s svojim dojenčkom že uspešno dojita.

 

Predvsem pa je knjiga polna ljubezni. Ljubezni do žensk, do naravnih zakonov, do mater in otrok.

 

Vabljeni na predstavitev knjige »10 P-jev za uspešno dojenje«, ki se bo odvijala v Normi v Ljubljani, v četrtek, 11. 6. 2015 ob 17. uri, z avtorico Willmo A.K.

 

 

Toplo, toplo priporočamo vsem bodočim mamicam in tistim, ki to že so :-).

 

 

*Doula (izg. »dula«) je izkušena oseba, ki spremlja žensko (ali par) v času nosečnosti, poroda in po porodu ter jima nudi praktično in čustveno podporo.

 

 

Vir:

K., Willma. A. (2015). 10 p-jev za uspešno dojenje. Maribor: društvo Porodna hiša

Kožar, Indira (2014). Dojenje, več kot hranjenje. Diplomsko delo: http://mail.fzj.si/diplomskenaloge/2014/Kozar_Indira.pdf

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke