Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Družniski plan - letos ne bomo zboleli!

6.10.2014
Natisni

Prehod letnega časa in sprememba vremena sta s seboj prinesla že dobro poznan padec imunskega sistema ter prve prehlade, ki najbolj razhajajo ravno pri najmlajših. Že septembra so otroci iz šol in vrtcev lahko prinesli domov prve prehlade, ki so se potem po možnosti razširili tudi na ostale družinske člane.

 

 

Da bi v prihodnje ostali zdravi in imuni na bolezni drugih, poskrbite za dober imunski sistem lastne družine. Imunski sistem krepimo na enak način, tako pri odraslih, kot pri otrocih:

  • z zdravo, uravnoteženo prehrano,
  • s skrbjo za črevesno floro,
  • s fizično aktivnostjo,
  • z dovolj spanja,
  • z ljubečim družinskim okoljem.

 

Zdrava, uravnotežena prehrana – kaj to pomeni?

 

Da kar takoj razčistimo – beli kruh, žemljice, pecivo, beli sladkor, testenine iz bele moke … že dolgo ne spadajo več med živila, ki bi koristila našemu imunskemu sistemu. Omenjena živila spadajo med rafinirane ogljikove hidrate, ki nas napolnijo, nam dajo energijo, vendar pa nas ne oskrbijo s potrebnimi vlakninami in drugimi pomembnimi hranili, ki so bistvenega pomena za naš prebavni sistem.

 

Otroci za svoje zdravje potrebujejo polnovredna živila. Kot starši smo odgovorni za zdravje svojih otrok, zato jim moramo zagotoviti raznovrstna sveža, ekološka in polnovredna živila, da so lahko njihova telesa zdrava in se popolno razvijejo. Med polnovredna živila uvrščamo nerafinirana žita, fižol, oreščke, semena, sadje in zelenjavo (sem štejemo tudi kalčke in koreninice). Telo vašega otroka je odvisno od hranilnih snovi v hrani za pravilno rast, kot tudi za duševno in telesno vitalnost. Pomanjkanje samo enega pomembnega hranila lahko že privede do neravnovesja in v nadaljevanju do resnih bolezni. Polnovredna živila vsebujejo tudi veliko zaščitnih snovi, ki lahko pomagajo preprečevati bolezni.

 

Pomembna je kakovost hrane!

 

Za hrano, ki jo ponudite svojemu otroku, je zelo pomembno tudi na kakšen način je bila hrana pridelana. S pesticidi prežeta hrana, vzgojena na rudninsko revni zemlji in na koncu obdelana še s celo vrsto barvil, konzervansov in arom, ni hrana, ki bi se smela pojavljati na krožniku vašega otroka. Strupi v živilih so izjemno škodljivi tudi za odrasel organizem, ampak predstavljajte si, kakšno škodo povzročajo v telesu majhnega otroka. Če je le možno, pridelajte čim več hrane sami doma, ostalo pa kupujte v trgovinah z biološko pridelano hrano.

 

Zdrava črevesna flora – prva obrambna linija

 

Črevesna flora je en do dva kilograma težek »organ«. Sestavlja jo neverjetno število mikroorganizmov, med katerimi so nam najbolj poznane mlečnokislinske bakterije Lactobacillus acidofilus ali Bifidobacteria bifidum.

 

Brez naše mikrobiološke vojske – probiotičnih bakterij – kmalu zbolimo, saj nas le-te lahko ubranijo številnih, tudi hujših težav z zdravjem. Tradicionalna kitajska medicina, ayurveda in antični zdravilci so vedeli, da je porušeno črevesje izvor vseh bolezni. Na porušenje zdrave črevesne flore vpliva predvsem osiromašena prehrana, temelječa na prečiščenih ogljikovih hidratih, polna kemikalij in konzervansov, ki ji primanjkuje hranljivih snovi. Porušena črevesna flora je odlična priložnost za razrast kandide, ki oslabi pravilno delovanje številnih telesnih funkcij.

 

Antibiotiki porušijo črevesno floro

Probiotiki namesto antibiotikov

 

Antibiotiki niso selektivni. So kot tanki, ki na svoji poti uničijo vse. Zato vsaki,č ko zaužijemo antibiotik, poleg nevarnih bakterij uničimo tudi vse ostale, za nas zelo pomembne bakterije v naši črevesni flori. Tako po eni strani antibiotik uniči nevarne bakterije, hkrati pa naredi naše telo še bolj dovzetno za okužbe. Uravnotežena črevesna flora je izjemnega pomena za zdravje celotnega telesa in je prva obrambna linija pred različnimi virusi in bakterijami. Ko z antibiotiki zrušimo to ravnotežje, zrušimo tudi našo naravno obrambo pred več kot 60 % potencialnih patogenih bakterij. Se še zmeraj čudite, zakaj je morda vaš otrok pogosto bolan?

 

Za krepitev črevesne flore imamo v Normi probiotike za odrasle ter tudi za najmaljše.

 

 

NutriFlor je probiotično prehransko dopolnilo rastlinskega izvora, brez mleka in glutena, ki vsebuje uravnoteženo kombinacijo prebavnih encimov, probiotikov in prebiotikov.

 

 

Florabus je probiotično prehransko dopolnilo, posebej primerno za otroke in izdelano na osnovi sevov superbakterij acidofilus DDS-1, Rhamnosus, Bifidobacterium Infantis in Bifidobacterium Bifidum. Vsebuje veliko prehranskih encimov, naravno prisotnih v fermentiranih maltodekstrinih, ki uravnavajo prebavo.

 

Preventiva in izgradnja dobrega imunskega sistema

 

Obstaja kar nekaj živil, ki nam poleg uravnotežene, zdrave in ekološke prehrane lahko pomagajo pri izgradnji imunskega sistema. Poslužujemo se jih, ker vsebujejo velike količine vitaminov in mineralov. Za krepitev imunskega sistema priporočamo uživanje dovolj vitaminov A, B1, B2, B3, C in E ter veliko železa, cinka in kalcija, pa naj gre za obrambo v obliki preventive ali pa za zdravljenje že očitno smrkavega noska in kašljajočih pljučk.

 

 

Pšenična trava je primerna za odrasle in za otroke. Je odličen naravni vir klorofila, vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov, ki skupaj lahko pripomorejo k dvigu energije, krepitvi celotnega telesa, urejeni prebavi, in povzročijo splošno izboljšanje krvne slike.

 

Nasvet za uporabo: pri otrocih, starejših od 3 let vmešajte 2 čajni žlički prahu dnevno v sadne ali zelenjavne sokove oziroma smoothije. Pri odraslih dozirajte, kot je navedeno na embalaži.

 

Goji jagode so prav tako zdrav prigrizek, ki deluje kot preventiva pri krepitvi imusnkega sistema ter tudi takrat kadar že zbolimo. Posušene goji jagode so bogat vir antioksidantov, ki z nevtraliziranjem prostih radikalov pomagajo krepiti imunski sistem.

 

Inkovske jagode lahko tako kot goji jagode uživajo tudi otroci. Zaužijejo jih naj toliko, kot jih lahko spravijo v svojo pest. So naraven bogat vir prehranskih vlaknin, železa, vitamina A in vitamina C.

 

Vitamin C –  je res tako pomemben?

 

Vitamin C igra kar nekaj zelo pomembnih vlog v našem telesu - vzdržuje imunski sistem, pomaga pri obrambi pred infekcijami, je eden najpomembnejši antioksidantov, preprečuje škodljive učinke prostih radikalov, sodeluje pri sintezi kolagena, zmanjšuje slabokrvnost, vpliva pa celo na uravnavanje telesne teže.

 

Naravni viri vitamina C so agrumi, borovnice, paprika, brokoli, zelje, ameriški slamnik, sok acerole in camu camu.

 

 

Acerola je super sadež, ki vsebuje kar 20 – krat več vitamina C kot limona. Sok acerole je primeren tudi za otroke.

 

 

Camu camu v prahu je bogat z antioksidanti, aminokislinami, vitamini in minerali, kar iz te zanimive jagode naredi odlično hrano za izboljšanje imunskega sistema. Je odličen vir vitamina C, saj ga vsebuje kar 12 %. Je sadež z največjo vsebnostjo vitamina C na našem planetu.

 

Zadnje, a zelo pomembno pri krepitvi imunskega sistema

 

Zraven dobrega načrtovanja družinske prehrane in izogibanja jemanja antibiotikov za vsako prehladno obolenje, vašemu otroku omogočite dovolj gibanja na svežem zraku ter kakovosten spanec. Neprecenljivi so družinski izleti v naravo - in to v vseh letnih časih. Otrok ima po igranju v naravi bister pogled in zdrava rdeča lička, zvečer pa zaspi lažje, kot po igranju za računalnikom. Otroci so naša priložnost za vrnitev k naravi in k samim sebi, zato veselo in radostno zakorakajte v prihajajoče mesece brez nepotrebnih prehladov!

 

 

 

Starši, še več koristnih nasvetov boste našli v naši novi, brezplačni e-knjigi za starše, ki vam bo razkrila, kako poskrbite za imunski sistem vašega otroka in kako mu pomagate pri prehladih na naraven način. Normin priročnik vsebuje veliko praktičnih nasvetov, ki so vam lahko v pomoč in je brezplačen, zato si ga čimprej prenesite TUKAJ.

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke