Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
ZA PRAVE GURMANE
IN ZDRAVOJEDCE
Največja izbira
Največja izbira in kakovost BIO IZDELKOV
na spletu v Sloveniji

Ekološka kmetija Ajda se predstavi

30.12.2021
Natisni

Tokrat vam predstavljamo mlado Ekološko kmetijo Ajda iz Haloz. Kmetijo predstavlja mlada družinica, gospodar Peter, gospodarica Bernarda ter troje sinov, starih od 7 do 13 let: Marsel, Oskar in najstarejši Jaka. Ajdovci so tudi njihovi mucki: Miki, Pika, Tačka, Simba in Blue ter čebele.

 

Pogovarjali smo se z Bernardo, ki pravi, da je delo na kmetiji povečini terapevtsko, krepi telo, voljo in duha. Čudovita, meditativna opravila so tudi nabiranje zdravilnih zelišč v divjih Halozah ali na posestvu ter sonaravno čebelarjenje. Preberite zgodbo, ki vam bo zagotovo v navdih, kot je bila tudi nam.

 


NORMA: Kako se je začela vaša zgodba, kako je nastala ekološka kmetija Ajda?

 

BERNARDA: Vsak začetek se zgodi najprej v našem notranjem svetu. Bila je neizpolnjenost, nemir, dotedanje življenje ni imelo tistega pravega čara, globljega smisla, ki ti daje moč, da se premikaš naprej in se spopadaš z izzivi, saj v sebi veš, da je pot prava. Takrat družinica z dvema malima sinovoma in staršema uslužbencema smo bili na razpotju, ali se naj premaknemo v prelepo staro mestno jedro Ptuja ali Maribora ali pa nas bolj pritegnejo lepote podeželja in narava. Ko gledamo nazaj se zdi, da smo kritični in ozki um dali v ozadje in prisluhnili, kaj nam sporoča srce. To je stanje, kjer življenje  postreže z največjimi čudeži, priložnostmi, ki niso naključne. Čari narave in stik s prvinskim načinom družinskega življenja so nas vse bolj pritegnili. Ko se nam je ponudila prelepa domačija v bližnji vasi Zgornja Pristava pod Ptujsko Goro, prav blizu reke Dravinje, se je odločitev za nakup zgodila hipno. Bilo je proti koncu leta 2013, ko so naše želje dozorele in v družini sta začeli utripati dve novi življenji, tisto na naši kmetiji in drugo pod maminim srcem.  :)

 

Dogodki, četudi niso bili načrtovani, so se zlagali kot domino ploščice. Sin Oskar je iz javnega prestopil v ptujski Zasebni vrtec Vilinski gaj, ki deluje po načelih Waldorfske pedagogike, katere ustanovitelj je dr. Rudolf Steiner. Steinerjeva načela pridelave hrane po biološko-dinamični metodi, ki smo jih spoznavali preko udeležbe Kmetijskega tečaja pri Društvu za biodinamiko Podravja in prebiranja literature, so nas tako zelo prevzela, da smo dobili močan impulz za pridelavo najkakovostnejše, žive rastlinske hrane in ohranjanja matere zemlje. 

Kot radi napišemo v Ajdini zgodbi: » Kmetija iz leta 1879.  Imamo jo. Po dolgem iskanju nas je našla. V njej so vtisnjeni pečati prvih gospodarjev, skozi okno hiše zremo ista polja, porajajo se ista čustva. Miza gospodarja je sedaj naša miza, naša duša se je povezala z zemljo. Spoštujemo te, ki nam daješ hrano in bogatiš srce, ti si naša pot do svetlobe in sreče.«

 

Zakaj smo se poimenovali Ajda? Ajda je lepo slovensko žensko ime. Pooseblja žensko rodovitnost. Ajda v pridelavi predstavlja simbol skromnosti, kar je pravo nasprotje njenemu bogatemu okusu in kulinarični pestrosti. Je hrana za prebujenega človeka, skromnega v porabi in bogatega v dajanju.
Z apelom: »Bodi ajda!« tako kupce in javnost vzpodbujamo k prebujenosti, ki jo svet tako zelo potrebuje.

 

 

 

NORMA: Kaj Ajda najraje počne? 

 

BERNARDA: Ajda je čudovita haloška domačija iz 1879 leta, ki s svojo podobo obudi nostalgijo na stare čase. Domačijo obdajajo sadovnjak in polja, čar kmetiji pa dodajo zelenje, veličastna stara drevesa, potok z gozdičkom na vzhodni strani posestva, ki nakazuje pot do vedno privlačne tekoče vode, reke Dravinje. 

 

Ajdovci smo gospodar Peter, gospodarica Bernarda ter troje sinov, starih od 7 do 13 let: Marsel, Oskar in najstarejši Jaka. Ajdovci so tudi naši mucki: Miki, Pika, Tačka, Simba in Blue ter seveda naše ljube čebele.  Živali so naše veselje, ki nam polepšajo vsak naš prihod na kmetijo in bivanje na njej. Fantje se z največjim veseljem lotijo mojstrovanja z lesom in se razveselijo vsakega gurmanskega pozdrava iz Ajdine kuhinje, kjer največ časa preživi gospodarica. Smo kmetje, delavci in smo jedci. Ta pravi. Za na hitro ukrotiti lakoto, že skoči Marsel na kolo in se iz njive vrne z nekaj mladimi čebulami: »kruh pa luk pa juž'na vkup.« 

 

Radi imamo skupne setve, žetev ter razna opravila na njivi, razen, kadar je res prevroče. Takrat nas za motivacijo na dvorišču čaka osvežitev v bazenu. Delo na kmetiji je povečini terapevtsko, kot nam pove že ime: terra-pia, zdravljenje z in na zemlji. Krepi telo, voljo, duha. Čudovita, meditativna opravila so tudi nabiranje zdravilnih zelišč v divjih Halozah ali na posestvu ter sonaravno čebelarjenje.

 

Posebno lepa energija je tudi, kadar pripravljamo in na rastline in zemljo apliciramo biodinamične preparate ali sestavljamo biodinamični kompostni kup.

 

 

NORMA: Kaj vse pridelate na kmetiji? Nam lahko predstavite prosim vaše izdelke?

 

BERNARDA: Smo majhna kmetija po najvišjih ekoloških standardih, potrjenih z demeter certifikatom kakovosti. Obdelujemo 3 hektarje zemlje. Pridelujemo rastlinsko hrano; naša pomlad je v znamenju špargljev, poleti in jeseni pa se veselimo pridelka ajde, pire, sončnic, včasih ovsa ter zelenjave, ki jo porabimo za predelavo in degustacije na kmetiji. Sadna drevesa so po večini šele v času priprave na prva rodna leta.

 

Gospodarjevo veselje je delo s čebelami, vsi skupaj se veselimo letošnje prve sezone v Ajdinem apiterapevtskem čebelnjaku. Dotik bosih nog gladkega lesa in vonj po čebelah, propolisu in medu, meditativno šumenje bzzzbzzz čebelic, naša prilagojena glasnost, vse to pričara nepozabne trenutke v naši Be(e) well hiški, ki še nima potrjenega imena. Ima pa opremo za apiterapevtsko vdihovanje zdravilnih aerosolov iz čebeljega panja, opazovalno okno za varno opazovanje pristajanja in vzletanja čebel ter infra-rdečo savno, ki služi kot apiterapevtska komora ter galerijo za počitek. In to kakšen počitek, kraljevski, za telo in dušo.

 

Trenutne danosti naše kmetije nas usmerjajo v predelavo zelenjave in kasneje še sadja. Umetnost pripravljanja najkakovostnejše rastlinske hrane povežemo z dobro energijo v Ajdini kuhinji. V naših kozarcih se tako ne skrivajo le materialne sestavine živil, pač pa živost le-teh ter najboljše namere vseh nas, ki smo vključeni v pripravo bio dobrot iz Ajdine kuhinje, da v dobrotah zaužijete esenco lepote, ljubezni in miru, ki vam naj prinese impulz volje in zadovoljstva.  

 

 

NORMA: Katere dobrote iz Ajdine kuhinje so nam že na voljo? 

 

BERNARDA: Bio Lükav z lešniki je slan veganski užitek za na kruh in dodatek jedem pri kuhanju ali serviranju, ki navduši praviloma vsakega, ki ga poskusi. Sladkoba pražene čebule in slani lešniki, povezani z izbranimi sestavinami vam nudijo dobroto, brez katere boste, po tem, ko jo boste spoznali, težko shajali, tako naravnost odlična in vsestransko uporabna je.

 

Bio Vegi Biftek iz Ajdine  kuhinje je prefinjen namaz za kruh, fingerfood, bogate sendviče ali omaka za testenine. Ustvarimo ga iz rjave leč, suhih paradižnikov in oljčnega olja, ter bogatih naravnih dodatkov, ki našo dobroto povežejo v izjemno harmonijo okusov, ki pospremi vaše najlepše trenutke z dragimi.

 

Bio Čemaž, namaz & pesto, ki s 70% svežih listov čemaža prinaša največje moči divjih Haloz, ustvarjen po hladnem postopku s piransko soljo in hladno stiskanim ekstra deviškim oljčnim ali izbirno sončničnim oljem. Vsako leto ga ustvarimo več kozarcev in vsako leto nam predčasno poide, preveč je dober .

 

Bio Sončev potres – je naslednja slana dobrota iz Ajdine kuhinje, ki je nepogrešljiva povsod tam, kjer sicer uporabljate parmezan ali njegov rastlinski nadomestek, kot so npr. kvasni kosmiči. Omamno dišeč Sončev potres je polna mera sonca praženih slanih sončnic in naša dobra energija. Nobenega procesiranja, pač pa moč lokalne, nepredelane hrane, ki so jo že od nekdaj uživali naši predniki, ki so se ponašali s krepkim zdravjem in dobrim razpoloženjem, tudi ob težjih zunanjih okoliščinah.

 

Bio Ajdove pokice iz Ajdine kuhinje so hrustljav, prvinski dodatek, s katerim se poigrate v kremni juhi, na solati, na kruhu z marmelado, v musliju ali kot zdrav, nesladkan, lahek »topping« kremnim sladicam. Brez zadržkov pa jih zobate kar tako, ob knjigi ali filmu.

 

Prodaja na kmetiji zajema še več dobrot, bio ajdov čaj, bio zeliščni čaj, po naročilu bio kruh, bio piškoti in pecivo, degustacijo bio dobrot, v kleti se zori rubinasto rdeč bio kis iz črnega bezga, pa bio sirupi bezeg, melisa …

 

Ponudbo skladno z danimi možnostmi širimo, tako da bo naša ponudba čedalje bolj zaokrožena tako za končne kupce za osebno rabo, kot za osebna in poslovna darila za vse tiste, ki iščejo izvirna in praktična darila z noto podpore nam lokalnim pridelovalcem in ustvarjalcem. 

 

 

NORMA: In kakšna je vaša letošnja sezona? 

 

BERNARDA: Hm, pestra, nepredvidljivo vreme iz obdobij suše do dežja. Pa še nekaj toče povrh, ki na srečo ni bila usodna. Imeli smo lepo žetev pire, špargljev je bilo količinsko manj, a so bili le-ti odlične kakovosti (proti koncu leta pričakujmo praznični  bio veganski namaz: ŠPARGLJI), zelenjava se je prebijala med obdobjem suše in dežja, zato smo ostali praktično brez pridelka oljnih buč, hokaido in bučk. Zelo lepo se je obneslo sajenje čebule na folijo, posevek brez folije se je boril s pleveli in ajdo, ki je bila predhodni posevek, zato bo več dela z ročnim lupljenjem manjših čebul. Obljubimo, da bomo dobrovoljni tudi pri tem časovno potratnem opravilu, tako da bo Lükav še imenitnejši prav zaradi našega razvajanja. 

 

Sušenje pelatov v naši sušilnici za sadje, zelenjavo in zelišča je tudi opravilo, ki nam prinaša čudovito hranilo za hladnejše dni. Ajdo smo sejali pozno, a se nadejamo žetve, saj si letine brez ajdove kaše, moke, ajdovih pokic skoraj več ne predstavljamo. Nekaj površin smo imeli na počitku, na njih bomo zasejali bogato rastlinsko mešanico za obogatitev strukture tal in hranil. Kdor spremlja večje, gospodarske čebelarje ve, da se je za dvema slabima letinoma zvrstila letošnja praktično katastrofalna letina, veliko čebelarjev nas je, ki nismo točili medu. A to je še najmanj, le kaj nam sporočajo čebele, kakšen signal nam daje mati zemlja? Ga bomo slišali, se bomo odzvali, spremenili?

 

Letina, kakršnakoli že je, leto za letom jo sprejemamo hvaležno in upamo, da nam stvarstvo podpre tam, kjer je najboljše za naš napredek, predvsem v višjem, duhovnem smislu bivanja.

 

 

NORMA: Kakšni so vaši prihodnji načrti?

 

BERNARDA: Zelo nam je ljuba ideja in delamo v tej smeri, da razvijemo destinacijo za oddih v pravem pomenu besede: apiterapavtski turizem, nočitve na kmetiji, glamping nastanitve, delavnice veganske kuhinje, organizacija dogodkov za osebnostno rast, kot so joga oddihi in podobno, predstavitve kmetije in načina življenja na kmetiji za šolarje iz osnovnih šol, poletni tabori, izobraževanja…

 

Bolj, kot bo stekla prodaja iz aktualne ponudbe, hitreje bomo lahko vlagali v načrtovane dejavnosti. Zato srčna hvala vsem, ki boste z nakupi podprli malo haloško zgodbo, naše waldorfske učence ter dali možnost za eno delovno mesto in razvoj družinske kmetije. Naslednik Oskar že stoji v vrsti za prevzem utečene kmetije, a z našim načinom delovanja in razmišljanja bova z gospodarjem lahko dejavna še na mnoga leta.

 

 

NORMA: Kaj bi še za konec želeli sporočiti našim bralcem?

 

BERNARDA: Vsekakor smo v Halozah posebni po tem, da našim kupcem in obiskovalcem ponujamo izključno rastlinsko hrano ter brezalkoholne pijače. In veste kaj, prav zadovoljni in veseli odhajajo od nas. Kot pravimo mi: »Vegansko je Božansko«, zato vse, še posebej vsejede, srčno vabimo k raziskovanju, odprtosti. Odprti za nove okuse – odprti za nove ideje, za nov svet, kajne?

 

Bralcem sporočamo še, da naj bodo pogumni in trdni v svojih držah, naj se družijo z ljudmi, ki so nabiti z dobro energijo, naj ne polagajo energije v negativnosti in probleme, pač pa delujejo na svojstven, miren in ljubeč način. Majhen plamen svečke naredi v temni sobi upanje, da se najdejo vrata in izhod, da se prižge še druga svečka in tretja ...

 

Zakaj bi bilo pri ljudeh, ki samo dobro mislijo, drugače? Vsakemu od vas želimo, da najdete in ozavestite lepe trenutke v prav vsakem dnevu, vidite nekaj dobrega v prav vsakem človeku in situaciji. 

 

 

NORMA: Najlepša hvala, Bernarda za to čudovito predstavitev vaše srčne zgodbe in ljubke kmetije. 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke