Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Ekološki certifikati za kozmetiko

17.4.2012
Natisni

Koža je največji človeški organ. Koža diha in neprestano izmenjuje snovi z okoljem. Skozi njo izločamo nakopičene strupe iz telesa, vanjo pa tudi sprejemamo snovi iz okolja. Vse kar nanesemo na kožo (mila, kreme, šamponi, olja…) se absorbira v naše telo in se tam tudi odloži. Zato ne preseneča, da se vedno več kozmetičnih izdelkov proizvaja z ekološkimi sestavinami. Na žalost, za razliko od ekološko pridelane hrane, še ne obstajajo pravni standardi za ekološke kozmetične izdelke. Tako lahko podjetja označijo svoj proizvod kot »ekološki«, tudi če vsebuje samo 1 % ekoloških sestavin in tudi če vsebuje potencialno nevarne snovi.

 

 

Pa vendar so že nekaj časa v uporabi certifikati različnih združenj, ki so merodajni in mednarodno priznani, nekateri izmed njih celo presegajo minimalne standarde, ki jih določa Evropska unija. V nadaljevanju si bomo pogledali nekatere izmed certifikatov in kakšne so njihove karakteristike

 

Soil Association

 

 

 

Soil Association je britanska organizacija, ki certificira skoraj 80 % vseh ekoloških proizvodov v Veliki Britaniji. Je eden izmed redkih organov, ki  so se odločili za določitev standardov, ki so višji od minimalnih standardov EU na številnih področjih, kot so gensko spremenjeni organizmi, dobro počutje živali in ohranjanje narave. Prav tako so razvili standarde za področja, ki niso zajeta v predpisih vlade ali EU. Ti vključujejo ribogojstvo, tekstil, zdravje in izdelke za nego kože.

 

Skupaj s še štirimi drugimi certifikacijskimi organi je Soil Association razvil Standarde organske kozmetike ali Cosmos standard, ki usklajuje ekološke standarde na svetovni ravni. Prvi izdelki certificirani s tem standardom so na police prišli spomladi leta 2011.

 

Soil Association standardi za ekološko kozmetiko so osnovani na standardih za prehrano, kar pomeni, da mora proizvajalec uporabiti ekološko sestavino, če ta obstaja, ostale sestavine pa morajo zadostiti strogim kriterijem, ki zagotavljajo neškodljivost človekovemu zdravju in okolju. Certifikat določa, da morajo izdelki vsebovati najmanj 95% ekoloških sestavin. V primerih, kjer ni moč zagotoviti ekoloških sestavin, organizacija potrjuje le tiste izdelke, ki vsebujejo najmanj 70% ekoloških sestavin, ti pa morajo poleg logotipa imeti tudi oznako »narejeno iz xx % ekoloških sestavin« in s tem zagotoviti, da kupec ni zaveden. Soil Association vode ne šteje kot ekološko sestavino, zato voda ne povečuje odstotka ekoloških sestavin.

 

Soil Association certifikat zagotavlja, da izdelki:

 

- niso testirani na živalih in ne vsebujejo sestavin živalskega izvora

- ne vsebujejo parabenov

- ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov

- ne vsebujejo SLS ali SLES

- ne vsebujejo petrokemikalij.

 

 

ECOCERT

 

 

ECOCERT je organizacija za certificiranje izdelkov ekološke pridelave in predelave. Ustanovljena je bila leta 1991 in je do danes postala ena največjih tovrstnih organizacij, saj opravlja preglede v več kot osemdesetih državah in v procesih certificiranja sodeluje z več kot tisoč podjetij. Leta 2003 je razvila svoj standard za naravno in ekološko kozmetiko. Osnovna načela standarda so:

 

- vsaj 95% vseh sestavin mora biti naravnih. Sestavine so pridobljene iz obnovljivih virov in proizvedene z okolju prijaznimi procesi. Ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov (GSO), parabenov (označeno tudi E214 do E219), fenoksietanolov, nanodelcev, silikona, polietilenglikola (PEG), sintetičnih parfumov in barvil, živalskih sestavin (izjemoma njihovih naravnih produktov, kot so mleko, med, ...). Embalaža je razgradljiva ali se jo lahko reciklira.

 

- pri oznaki naravna in ekološka kozmetika mora biti ekološkega izvora najmanj 95% vseh sestavin v sestavi ter najmanj 10% vseh sestavin glede na skupno težo. Pri oznaki naravna kozmetika mora biti ekološkega izvora najmanj 50% vseh sestavin v sestavi ter najmanj 5% vseh sestavin glede na skupno težo.

 

 

BDIH

 

 


BDIH je oznaka nemškega industrijskega in trgovskega združenja, ki od leta 1998 zagovarja interese proizvajalcev naravne kozmetike, prehranskih dopolnil in medicinskih pripomočkov. Leta 2001 so izdali znak in merila za naravno kozmetiko, leta 2009 pa so merila dopolnili in določili standard tudi za ekološko kozmetiko.

 

Izdelki naravne kozmetike vsebujejo naravne sestavine rastlin, med katerimi morajo biti določene sestavine obvezno ekološkega porekla (določeni v aneksu 1), druge pa so, če se le da, ekološkega porekla ali nadzirane divje rasti, ki ne smejo biti iz ogroženih vrst ali genetsko spremenjene. Proizvodni proces je skrbno nadziran, s kar se da malo kemičnih procesov. Dovoljena je uporaba sestavin, ki jih pridobijo s hidrolizo, hidrogenacijo, esterifikacijo, ... in kondenzacijo iz naravnih surovin, kot so maščobe, olja, voski, lecitini, lanolin, mono-, oligo- in polisahsaridi, proteini ter lipoproteini. Uporaba anorganskih soli in surovih materialov, ki jih pridobijo iz mineralov, je v splošnem dovoljena, niso pa dovoljene sintetične dišave in barvila, etoksilirane surovine, parafini, silikoni in drugi naftni derivati.

 

Izdelki morajo biti mikrobiološko varni, zato lahko vsebujejo nekatere naravne konzervanse. To so benzojska kislina in njene soli, salicilna kislina, sorbinska kislina in njene soli ter benzilni alkohol. Njihova uporaba mora biti jasno označena na deklaraciji.

 

Komzmetični izdelek ne sme vsebovati sestavin, ki so bile testirane na živalih, niti ne sme biti na živalih testiran končni produkt. Prepovedana je uporaba sestavin mrtvih živali (npr. živalske maščobe, živalski kolagen ipd.). Obsevanje izdelka je strogo prepovedano. Embalaža mora biti iz biološko razgradljivih sestavin. Nakup surovin mora biti v skladu s pravično trgovino.

 

Pri nakupu izdelka z oznako »naravni« bodite pozorni na vsebnost naravih ali ekoloških sestavin, saj ni določena minimalna vrednost in jih je v nekaterih primerih lahko tudi zelo malo. Ekološke sestavine na izdelkih morajo biti posebej označene z zvezdico, njihov delež pa določen v odstotkih. Izdelki, označeni kot ekološki, morajo vsebovati najmanj 95% snovi ekološkega porekla ter imeti določen delež sestavin ekološkega porekla glede na skupno maso končnega izdelka.

 

 

 

NATRUE

 

 

Leta 2007 so se združili evropski proizvajalci naravne in ekološke kozmetike, kot so Laverana, Logocos, Primavera, Santaverde, Wala/Dr. Hauschka in Weleda, katerim so se kasneje pridružili še drugi. Njihov znak NATRUE potrjuje, da so izdelki v največji meri naravni. Vsebujejo naravne in ekološke sestavine, podvrženi so nežnim procesom proizvodnje in njihov izdelek je okolju prijazen. Ne vsebujejo sintetičnih dišav in barvil, sestavin naftnih derivatov ter silikonskih olj in derivatov. Sestavine niso genetsko spremenjene in niso podvržene ionzirajočemu sevanju. Izdelki prav tako ne smejo biti testirani na živalih.

 

Razvili so tri različne standarde, ki so označeni opisno ali s številom zvezdic:

 

NATURAL COSMETICS (*) je standard naravne kozmetike, katere sestavine so naravne, a ne nujno ekološke pridelane. Standard predpisuje, katere sestavine so dovoljene in na kakšen način jih lahko proizvajalci obdelujejo. Za vsako vrsto izdelkov je določen minimalni odstotek naravnih sestavin ter maksimalni odstotek sestavin sintetiziranih iz naravnih snovi.

 

- NATURAL COSMETICS WITH ORGANIC PORTION (**) je standard naravne in ekološke kozmetike, ki zapoveduje, da mora (glede na sestavo) vsebovati vsaj 15% kemično nespremenjenih naravnih snovi in največ 15% sestavin sintetiziranih iz naravnih snovi. Vsaj 70% vseh naravnih sestavin v izdelku mora biti iz kontrolirane ekološke pridelave ali/in iz nadziranega nabiranja v naravi. V primerjavi s prvim standardom je pri tem potrebno doseči višjo raven minimalne količine naravnih sestavin in nižjo raven maksimalnih sestavin sintetiziranih iz naravnih snovi.

 

ORGANIC COSMETICS(***) je standard ekološke kozmetike, ki zapoveduje, da mora izdelek vsebovati (glede na celotno sestavo) minimalno 20% kemično nespremenjenih naravnih sestavin in maksimalno 15% sestavin sintetiziranih iz naravnih snovi. Vsaj 95% naravnih sestavin mora biti iz nadzorovane ekološke pridelave in/ali iz nadzorovanega nabiranja v naravi. Če so bile sestavine pridobljene iz naravnih snovi ekološkega porekla, se jih lahko doda k skupni količini ekoloških sestavin. V primerjavi z drugim standardom je pri tem potrebno doseči višjo raven minimalne količine naravnih sestavin in nižjo raven maksimalnih sestavin sintetiziranih iz naravnih snovi. Le redki proizvodi dosegajo zahteve tega standarda, saj je na podlagi trenutnega strokovnega znanja za proizvajalce to že pravi izziv.

 

 

COSMOS

 

 

 

COSMOS standard AISBL je mednarodna neprofitna organizacija, ki je nastala z združitvijo organizacij BDIH (Nemčija), Cosmebio (Francija), Ecocert Greenlife (Francija), ICEA (Italija) in Soil Association (Velika Britanija) ter njihovih sodelujočih organizacij za certifikacijo.

 

Februarja 2011 so skupaj izdali novi mednarodni standard za ekološko in naravno kozmetiko COSMOS. S tem standardom so želeli zadostiti potrebam potrošnikov, industrije in okolja. Ko so leta 2002 posamezne organizacije same postavljale svoje standarde, so spoznale, da bi kozmetični industriji, mednarodni trgovini in potrošnikom najbolje ustrezal en, skupen standard in ta je leta 2011 z združenimi močmi tudi nastal.

 

Ustanovna podjetja združujejo več kot 1400 certificiranih kozmetičnih znamk in več kot 24000 izdelkov, ki jih prodajajo v več kot 40 državah po vsem svetu. Pri izdajanju certifikata COSMOS bodo preverjali izvor in proces obdelave sestavin, sestavo celotnega izdelka, hrambo, proizvodnjo in embalažo, upravljanje z okoljem ter označevanje.

 

- COSMOS ORGANIC je podpis, namenjen ekološki kozmetiki, ki bo vsebovala najmanj 95% vseh rastlinskih sestavin ekološkega porekla in najmanj 20% celotne teže. Tri leta po objavi določil mora biti preostalih 5% fizikalno obdelanih sestavin ekološke pridelave (če je to mogoče). Pet let po objavi mora biti vsaj 30% kemično spremenjenih sestavin ekološke pridelave.

 

- Pri naravni kozmetiki, označeni COSMOS NATURAL, ekološko poreklo sestavin ni obvezno. Če so ekološke sestavine uporabljene, so lahko označene v besedilu o sestavinah in tudi zapisane v odstotkih, vendar o njihovi vsebini ne sme pisati nič na sprednji strani izdelka.

 

Drugi certifikati

 

VEGAN

 


VEGAN je priznani mednarodni veganski standard, ki je v uporabi že od leta 1944. Izdelki s tem certifikatom dokazujejo, da ne vsebujejo nikakršnih živalskih proizvodov in da pri njihovi proizvodnji niso testirali na živalih, kar pa velja tudi za vse sestavine, ki jih vsebuje izdelek.

 

Tudi ta certifikat se uporablja tako za področje prehrane, kot za področje kozmetike.

 

 

CCIC

 

Koalicija za informiranje potrošnikov v kozmetiki (CCIC) je razvila mednarodni standard imenovan skakajoči zajček (Leaping Bunny), ki označuje izdelke, ki niso bili testirani na živalih na nobeni stopnji razvoja izdelka. To velja tako za podjetje, ki je izdelek proizvedlo, kot za laboratorije, s katerimi podjetje sodeluje, ali njegove dobavitelje.

 

 

IHTK

 

IHTK je simbol, ki zagotavlja, da kozmetični proizvajalci delujejo v skladu s strogimi smernicami, ki jih določa Nemško društvo za preprečevanje mučenja živali in da so popolnoma zavrnili poskuse z živalmi. Simbol je v rabi že od leta 1979. Simbol zagotavlja da na živalih ni bil testiran niti končni izdelek niti njegove sestavine.

 

Nekatera podjetja uporabljajo tudi druge znake, ki naj bi dokazovali, da izdelek ni testiran na živalih. Pri takšnih je potrebno biti pozoren, saj četudi končni izdelek ni testiran na živalih, to nujno ne pomeni tudi za njegove sestavine. Občasno podjetja z napisom »ni testirano na živalih« zavajajo kupce, saj dajo izdelek testirati drugim podjetjem.

 

FSC

 

 

FSC (Forest Stewardship Council) je nevladna, neodvisna in neprofitna organizacija, ustanovljena z namenom spodbujanja odgovornega gospodarjenja z gozdovi po vsem svetu. Izdelki z oznako FSC so neodvisno potrjeni in potrošnikom zagotavljajo, da prihajajo iz gozdov, kjer so izpolnili socialne, gospodarske in ekološke potrebe sedanjih in prihodnjih generacij.

 

Med njihove najpomembnejše smernice spada skrb za okolje in skrb za ljudi.

 

Skrb za okolje:

 

-  prepoved uporabe nevarnih pesticidov

-  ohranjanje in varstvo biotske raznovrstnosti

-  ohranjanje naravnih gozdov

-  prepoved pretvorbe gozdov v nasade

 

Skrb za ljudi:

 

-  podpirajo trajnostno gospodarjenje z gozdovi, ki zagotavlja dovolj donosa, ki ne gre na račun gozdnih virov, ekosistema ali prizadetih lokalnih skupnosti

-  priznanje tradicionalne pravice rabe gozdov

-  zagotavljanje pravic iz delovnega razmerja

-  zagotavljanje pravic avtohtonih ljudstev

-  skrb za zdravje in varnost pri delu

 

 

Oxysafe

 

Oxysafe je znak za kakovost pri pridobivanju hladno stiskanih olj brez prisotnosti kisika. Cerifikat zagotavlja, da je olje v zaprtem sistemu ves čas proizvodnje. Prav tako olje skozi celoten proces stiskanja in zbiranja olja ni izpostavljeno vročini, svetlobi ali zraku.

 

 

Znak za manjši ogljični odtis

 

 

Izdelki s tem znakom potrjujejo, da se njihov proizvajalec zavzema za to, da zmanjša svoje izpuste ogljika. Če želijo na izdelek natisniti znak Carbon Trust, morajo natančno izračunati ogljični odtis izdelka glede na standard PAS 2050, ki so ga razvili v sodelovanju z Defra (VB) in BSI British standards. Pri izračunu upoštevajo vse stopnje proizvodnje, od nastanka surovin do transporta in prodaje. Ko ogljični odtis izračunajo, se podjetje zavzame za to, da bo zmanjšalo izpuste izdelka. Vsaki dve leti se odtis ponovno izračuna in če v tem času ni bilo doseženih rezultatov, se znak z izdelka odstrani.

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke