Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Ekološko kmetovanje

24.5.2011
Natisni

 

Zavedanje potrošnikov za zdravstvena, okoljevarstvena vprašanja in vprašanja glede zaščite živali, se je močno povečalo. S tem se je pa tudi močno povečalo povpraševanje po ekološko pridelanih živilih. 

 

Ekološko kmetijstvo je posebna oblika kmetovanja s katerim poskušamo na naraven način pridelati živila in ob tem kar se da najbolje upoštevati naravne življenjske cikle. Pri tej obliki kmetovanja je poudarjeno gospodarjenje v sožitju z naravo. To je način kmetovanja, ki skrbi za ravnovesje vseh ključnih elementov, torej: tal , rastlin, živali in človeka. 

 

 

 

 

Poudarek je na ohranjanju rodovitnosti tal s širokim kolobarjenjem ter z organskimi gnojili. Če želimo kmetovati na ekološki način, ne smemo uporabljati kemično sintetičnih pesticidov, umetnih mineralnih gnojil, razkuženega semena, sintetičnih dodatkov v krmilih, surovin živalskega izvora v krmilih in gnojilih, uporabiti gensko spremenjene organizme ter preventivno zdraviti živali s kemoterapevtiki.

 

Certifikat o ekološki pridelavi je zagotovilo izvora pridelka širši javnosti in jamstvo, da je pridelek vzgojen in pridelan v zemlji, ki ne vsebuje škodljivih kemijskih dodatkov in pesticidov.

 

Številne študije dokazujejo, da je kakovost danes pridelanega sadja in zelenjave nizka. Ekološko pridelana hrana pa ima v primerjavi s konvencionalno pridelano hrano do 250 odstotkov več vitaminov in mineralov. Ekološko pridelana živila imajo visoko zdravstveno, hranilno in prehransko vrednost. Zmanjšujejo tveganje za nastanek raka, možganske kapi in znižujejo tveganje za prirojene napake plodu. Eko živila vsebujejo bistveno manj nitratov in pri predelavi se ne uporabljajo nepotrebni dodatki, kot na primer ojačevalci okusa, barvil in umetnih arom.

 

Intenzivni način pridelave hrane vsebuje do 70 odstotkov več pesticidov in ima 40 odstotkov manj oksidantov kot hrana iz ekološke pridelave. Splošna prepoved uporabe genske tehnologije v ekološki pridelavi zmanjšuje dodatno tveganje za človeško zdravje.

 

Zdrava, naravna hrana, ki vsebuje vse potrebne vitamine in minerale, ima boljši okus od konvencionalno pridelane. Recept za boljši okus se nahaja v zdravi, čisti zemlji, kakovostnih semenih in organskih gnojilih. Tako pridobimo zdravo, ekološko hrano, ki vsebuje nujno potrebne vitamine in minerale.  

 

Ljudje, ki izbirajo živila po načinu pridelovanja in predelovanja ter jim ni vseeno kakšno hrano uživajo, pridobijo s tem številne prednosti. In za kakšno kakovost hrane ste se odločili vi?

 

Če ste se za ekološko neoporečna živila, potem te dobite v Normi na Žolgarjevi 18, kjer vam naše prodajalke prijazno svetujejo in morebiti dobite še kakšno zamisel več, kako si popestriti vašo kuhinjo, na bolj zdrav način. Vljudno vabljeni.

 

Natisni




Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke