Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Encimi v našem telesu

6.5.2013
Natisni

Pogosto se ljudje lotimo hujšanja na umeten način, z zdravili na recept ali celo s kirurškim posegom. Če iščete dolgoročno in naravno rešitev, so lahko encimi pravi odgovor. Vaše telo je pravzaprav zelo učinkovito pri kurjenju maščob in to počne s pomočjo encimov.

 

Papaja vsebuje veliko encima lipaze

 

Funkcija                                   

Encimi so beljakovine, ki sodelujejo pri spreminjanju drugih snovi in v tem procesu ostanejo fizično nespremenjeni. Vsaka celica v našem telesu vsebuje encime in ti so bistvenega pomena za vse procese v telesu. Odgovorni so za pretvarjanje maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin v energijo, ki jo naše telo porablja.

 

Lipaza in debelost

Raziskave kažejo na povezavo med encimom lipazo oz. delovanjem tega encima v telesu in debelostjo. Lipaza namreč skrbi za izgorevanje maščob. Raziskovalci na Inštitutu za zdravje v Phoenixu v Arizoni so opazovali razgradnjo maščob v telesu in kako je ta proces povezan s povečanjem telesne mase. Ugotovili so, da, če je telo neučinkovito pri oksidaciji maščob, pridobiva na teži. 

 

Raziskava je prav tako pokazala, da manjša razgradnja maščob, za katero skrbi lipaza, vodi k višji ravni maščob v krvnem obtoku. To pa je povezano s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja. In tako jasno vidimo, da je za naše telo učinkovito izgorevanje maščob zelo pomembno.
 

Viri lipaze

Vašemu telesu lahko pomagate pri izgorevanju maščob tako, da dopolnite svojo prehrano z živili, ki so bogata z  encimom lipaza. Lipaza se nahaja v telesu, prav tako je navadno prisotna v hrani, ki je naravno mastna, na primer avokadu, mandljih in oljčnem olju. Tudi papaja je izjemen vir lipaze.
 

 


 

Avokado pokapan z limeto, soljo in olivnim oljem

 

Denaturacija

Struktura encimov se lahko, kadar so izpostavljen vročini, spremeni. Ta proces, imenovan denaturacija, uniči funkcionalnost encima. Ugotovljeno je bilo, da izpostavljanje semen oljne ogrščice temperaturi 100 stopinj Celzija, zmanjša aktivnost lipaze oz. povzroči, da izgubi svojo sposobnost razgradnje maščob v telesu. V drugi študiji, opravljeni na švedskem inštitutu za raziskave hrane, so preučevali aktivnost lipaze, ki jo najdemo v ovsu. Posledica segrevanja je bila enaka. Da bi povečali količino aktivne lipaze v vaši prehrani, uživajte več sveže, nepredelane hrano. To bo zagotovilo, aktivnost tega dragocenega encima in učinkovitejše izgorevanje maščob.

 

 

Proizvodnja lastnih encimov pri starejših osebah

Z leti trebušna slinovka ni več sposobna proizvesti zadostnega števila prebavnih encimov. 70. letniki imajo proti 20. letnim na primer le še polovično zmogljivost proizvodnje encimov. Zaradi tega starejši ljudje pogosto trpijo za prebavnimi motnjami. Sočasno pa je njihovo telo sposobno pridobiti manj hranilnih snovi iz hrane, zato so kljub morda uravnoteženi prehrani lahko podhranjeni, saj jim primanjkujejo prepotrebni encimi.   

 

 

Pomanjkanje encimov in bolezni

Ko človek zboli, dela njegov organizem s polno paro. Poskuša namreč proizvesti tiste encime, ki jih njegov imunski sistem za uspešno obrambo proti bolezni nujno potrebuje. Vendar ta trud ni vedno poplačan in posledično starejši ljudje trpijo za boleznimi srca, sklepov ali za drugimi boleznimi. Možnih je preko 200 različnih motenj v telesu, vse zaradi pomanjkanja encimov. Raziskave so pokazale, da se lahko mnogo bolezni prepreči ali vsaj omili, če bolniki uživajo z encimi bogato hrano (svežo, presno hrano) ali jemljejo dodatne encime. Bojazni, da bi jih zaužili preveč, ni!

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke