Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Fitokemikalije - naravna pomoč pri prebavi

9.3.2015
Natisni

Beseda fitokemikalije ima morda negativen prizvok, predvsem zaradi drugega dela besede – »kemikalije«. Zato takoj na začetku razložimo, kaj fitokemikalije so, da bomo lažje razumeli njihovo korist za zdravje. Definirane so kot nehranilne kemikalije, ki niso niti vitamini niti minerali. Najdemo jih v rastlinah. Predvideva se, da je v naši hrani na tisoče fitokemikalij, žal pa jih trenutno poznamo le peščico. Čeprav niso esencialne, pa imajo zelo močne učinke na telesne funckije. Veliko fitokemikalij deluje kot antioksidanti, regulatorji hormonov, promotorji in inhibitorji encimov, zaščitniki DNK in drugo.

 

 

Fitokemikalije najdemo v rastlinah.

 

Sedaj pa poglejmo, zakaj jim znanost namenja vedno več pozornosti. »Fitokemikalije so aktivne učinkovine v hrani, ki preprečujejo bolezni. Indoli, ki jih najdemo v zelju in brstičnem ohrovtu, naj bi preprečevali raka. Klorofil v zelenih rastlinah obogati kri s kisikom in nas poživi. Alicin v česnu in mladi čebuli krepi imunski sistem. To so le tri izmed stotih fitohranil, ki nam jih ponuja naravna lekarna.« (Holford, 1998, str. 269).

 

Neverjetna kompleksnost hrane in njena zdravilna moč

 

Holford (1998, str. 269-270) navaja, da »vsakič, ko pojeste »živo« hrano, sadje ali zelenjavo, zaužijete pravi koktajl vitaminov, mineralov, aminokislin, antioksidantov, encimov in fitokemikalij;  ti združeni krepijo vaše zdravje. Zamisel, da bi hranila ločevali in vsako posamezno sestavino uporabljali kot ločeno zdravilo proti določeni bolezni, ni le nepraktična, temveč tudi nesmiselna.«

 

 

Živa hrana, torej sveže sadje in zelenjava, predstavlja koktajl vitaminov, mineralov in fitokemikalij.

 

Prebavila so vrata za obilje zdrave hrane

 

Prebavila so vrata za obilje zdravilne hrane, vendar morajo le-ta delovati pravilno, da lahko telo hranilne snovi izkoristi.  Za odpravo vseh zdravstvenih težav je ključno, da ugotovimo njihov vzrok in se naučimo obvladovati simptome.

 

 

Prebavila so vrata za obilje zdrave hrane.

 

Pinnock (2011) v svoji knjigi Zdravilna kuhinja navaja, da je potrebno obvladovati naslednja tri področja:

 • napihnjenost,
 • uravnavnati  gibanje črevesja (peristaltika)
 • poskrbeti za zdravo črevesno floro,
 • spodbuditi presnovo.

Vse te težave lahko dolgoročno odpravimo, če poznamo hrano, ki uravnava in podpira ta področja. V nadaljevanju vam ponujamo recept za čaj za živahnejšo prebavo.

 

»Če ta preprosti aromatični čaj pijemo redno, si okrepimo in uravnamo prebavo. Pomaga uravnavati peristaltiko, skrajša čas prebave, poveča tvorbo prebavnih sokov, zmanjšuje vnetje in napihnjenost ter tvorbo plinov.

 

 

Uporabimo enake dele naštetega:

 • poprova meta
 • lovor
 • komarčkova semena
 • kumina
 • posušena korenina golostebelnega sladkega korena« (Pinnock, 2011, str. 37)

Pinnock priporoča, da na skodelico vode prevremo 4 čajne žličke čaja za 10 minut. Pijemo vsak dan. To je vse.

 

»Poprova meta močno poživlja prebavo. Eterično olje mentol pomaga uravnavati normalno ritmično krčenje prebavne stene.

 

Lovorov list ima v zdravilstvu zelo dolgo zgodovino. Nekoč so temu skromnemu zelišču , ki močno odvaja pline, pripisovali čarobne lastnosti. Rastlina razgrajuje odvečne pline v  prebavilih in omogoča, da jih telo znova vsrka.

 

Koromačeva semena predvsem lajšajo napihnjenost in rahlo blažijo krče, zato pomagajo pri kolikah in bolečinah zaradi nastajanja plinov.

 

Korenina gostostebelnega sladkega korena deluje močno protivnetno. Številne prebavne težave, kot sta sindrom razdraženega črevesja in kolitis, vključujejo izrazita vnetja.« (Pinnock, 2011, str. 37-38)

 

»Najboljša hrana za prebavila:

 • Artičoke spodbujajo jetra, da sproščajo žolč, ki pomaga odpraviti strupe.
 • Lovorovi listi lajšajo boleče vetrove.
 • Rdeča pesa poživlja jetra, razstruplja in ugodno vpliva na presnovo maščob.
 • Komarček učinkuje proti krčem in pomaga uravnavati krčenje črevesne stene.
 • Česen spodbuja razvoj dobrih bakterij.
 • Poprova meta pomaga razgrajevati pline in uravnava krčenje prebavne stene.« (Pinnock, 2011, str. 48)

Uporabite lahko tudi tinkturo iz artičoke ali česna. Koromač lahko uporabljate svež ali njegova semena.  Začimbe in ostala sveža zelenjava naj bodo ekološko pridelana, saj le takšna vsebujejo koktajl vseh hranilnih snovi, vključno s fitokemikalijami.  Narava in njeni zakoni so popolni, zato uživajte vse njene darove v prvotni obliki. Morda ne bomo nikoli docela razumeli vseh njenih povezav, toda lahko se zanesemo, da je dobro poskrbela za nas. Le prisluhniti ji moramo.

 

Seznam virov:

Pinnock, D. (2011). Zdrava kuhinja: kako lahko pomaga, kar užitnega ponuja narava. Brežice: Primus.

Holford, P. (1998). 100% zdravi: najnovejša odkrita o pravih vzrokih bolezni. Ljubljana: Mladinska knjiga Založba, d.d.

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke