Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Hiperaktivni otroci

6.2.2012
Natisni

Motnja pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo je ena najpogostejših motenj pri otrocih. Hiperaktivnost je širok pojem, s katerim opisujemo značilnosti otrok, ki imajo sindrom pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo ali brez nje. Simptomi so moteče vedenje, nemir, nespečnost, kratka pozornost in nepredvidljivost.

 

Otroci, ki trpijo za hiperaktivnostjo, se v šoli srečujejo s številnimi težavami. Učitelji poročajo, da otroci, ki jih pestijo kratkotrajna pozornost, motorični nemir in impulzivnost, naloge, ki so jim dodeljene samo površno preletijo, da niso dovolj pozorni na podrobnosti, da se moteče vedejo, da ne dokončajo domačih nalog in da zaostajajo pri navezovanju stikov z vrstniki.

 

E102, E110, E131, E250, E951, E122, E123, E320, E321, E104, E107, E210, E211, E212, E213, E120 , E128 , E133 , E151 , E154 , E160(b ) so dovoljeni adititvi v hrani, ki dokazano povzročajo HIPERAKTIVNOST pri otrocih, ob enem pa predstavljajo veliko grožnjo za zdravje.

 

 

Sadna ploščica Lubs z okus mandlja in vanilije brez dodatkov, brez sladkorja, brez medu

 

V letu 2007 so znanstveniki Univerze v Southamptonu v Angliji dokazali, da različne skupine barvil za živila in konzervans natrijev benzoat (E211) – sestavina v številnih brezalkoholnih pijačah, sadnih sokovih, solatnih prelivih in drugi hrani – pri nekaterih otrocih povzročajo povečano hiperaktivnost in druge vedenjske motnje.

 

Študijo so objavili v prestižni angleški medicinski reviji The Lancet in predstavlja mejnik, saj so dokazali, da umetni dodatki vplivajo na otroke na splošno in ne prizadenejo le tistih, ki so jim sindrom ADHD (ang. attention-deficit/hyperactivity disorder) diagnosticirali že prej.

 

Raziskavo je vodil Jim Stevenson, profesor psihologije na Univerzi v Southamptonu. Ekipa raziskovalcev je sledila še posebej strogemu dvojno slepemu protokolu. Študija je dvojno slepa kadar poleg pacienta tudi zdravnik ne ve kaj prejema pacient – ali zdravilo ali placebo (snov ali poseg, za katerega je prejemnik prepričan, da bo nanj učinkoval blagodejno). V študiji je sodelovalo 300 otrok, polovica 3-letnikov in polovica 8 in 9-letnikov, ki so v treh enotedenskih obdobjih dnevno uživali eno od treh sadnih pijač: prva je vsebovala količino umetnih barvil in natrijevega benzoata, ki ga običajno najdemo v prehrani britanskega otroka, druga pijača je imela nižjo koncentracijo dodatkov, tretja pa ni vsebovala nobenih dodatkov. Vsi otroci so vsak teden pili eno od treh pijač in bili v tem obdobju tudi testirani s strani učiteljev, staršev in neodvisnih opazovalcev skupine, ki niso vedeli kateri napitek od treh  otroci prejemajo. Opazovali so lastnosti kot so nemir, pomanjkanje koncentracije in prehitro govorjenje.

 

 

Raziskava je pokazala, da so bili otroci v obeh starostnih skupinah bistveno bolj hiperaktivni pri pitju sokov, ki vsebujejo umetne dodatke. 3-letniki so imeli na sok z manj dodatki večji odziv kot starejši, vsi pa so imeli velike individualne razlike v občutljivosti. Ker hiperaktivno obnašanje ovira učenje in bralne sposobnosti, umetni dodatki v hrani vplivajo na izobraževalni razvoj otrok, so zaključili raziskovalci te raziskave.

 

Umetna barvila in konzervansi, ki so bili testirani v raziskavi, najdemo ne le v konvencionalnih sladkarijah, ampak tudi v različnih muslijih za zajtrk, brezalkoholnih pijačah, predelanih živilih, kot tudi v vitaminih, zobnih pastah in zdravilih, ki jih dobimo brez recepta.

 

Več o dodatkih v prehrani in o nevarnosti umetnih barvil si preberi tukaj: Dodatki v prehrani

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke