Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
ZA PRAVE GURMANE
IN ZDRAVOJEDCE
Največja izbira
Največja izbira in kakovost BIO IZDELKOV
na spletu v Sloveniji

Hiška zelišč - ko se rodiš z ljubeznijo do zelišč

9.3.2022

Ekološka kmetija Hiška zelišč, ki jo vodi Patricija Šenekar, je majhna ekološka kmetija v Hrastju na obronkih Pohorja.

 

Ekološka kmetija Hiška zelišč ponuja pester izbor različnih čajev, zelišč, tinktur z izvlečki zelišč, zeliščnih soli ter tudi izdelke ekološke certificirane kozmetike, kjer so seveda glavne sestavine različna zelišča.

 

Patricija zelišča goji na 500 kvadratnih metrih lastnih površin, veliko pa jih nabere v bližnji okolici svojega doma pod Pohorjem. Vsako leto v povprečju pridela med 30 in 50 kilogrami zelišč, največ njivske preslice, pegastega badlja, mete, melise, ognjiča in divje ščetice.

 

Tudi v Normi že 15 let ponujamo izdelke Hiške zelišč in vedno znova dodamo kak nov izdelek na naše prodajne police. Kako je Patricija začela, kaj jo veseli in kakšni so njeni načrti, pa v nadaljevanju. Prijetno branje! 😊

 

 

Ekološka kmetija Hiška zelišč – zgodba o začetkih

 

PATRICIJA: Spomnim se, ko sem kupovala svojo prvo kremo za obraz. Stara sem bila okoli 15 let. Takrat sem doživela pravi šok, ko sem prebirala deklaracije s sestavinami, ker se mi je vedno zdelo, da mora biti kozmetika narejena iz naravnih sestavin, ne parafina in iz obupa sem na koncu kupila otroško kremo, čeprav je bila pravzaprav enaka. Med svojo prvo nosečnostjo pa nisem več iskala kompromisov. Bilo je težko, kajti v tistem času nisem poznala nikogar, ki bi razmišljal na moj način, naravne kozmetike pa takrat še ni bilo na naših policah. Poiskala sem nekaj kakovostnih olj, se iz knjig poučila o njihovih lastnostih, dodala izbrana eterična olja in si naredila olje proti strijam. In je delovalo. Počasi sem za družino razvijala izdelke, ki smo jih dnevno potrebovali, mila, mazila, kreme … to so bili moji začetki in trdni temelji, na katerih sem veliko veliko kasneje postavila Hiško zelišč.

 

 

NORMA: Patricija, zakaj ste se odločili prav za zelišča?

 

PATRICIJA: Najbrž sem se z ljubeznijo do zelišč že rodila. Že kot otrok sem brskala med travami, hodila pomagat sorodnikom grabit seno, ker je tako zelo dišalo, si pletla venčke iz marjetic, namakala liste dehtečih vrtnic in vijolic v prekuhani vodi, ki je bila potem moj parfum, polagala liste trpotca na majhne praske, stari mami pomagala nabirati smrekove vršičke za sirup proti kašlju ter seveda nabirala vse te močne in dišeče  rastline za čaje. Zmeraj sem oboževala vonj in okus zelišč. Tudi doma smo imeli nasajenih in uporabljali veliko zelišč in začimb za kuho in čaje, to me dejansko spremlja na veliko področjih že skozi vso življenje.

 

 

 

 

NORMA: Zakaj so zelišča tako pomembna v naši prehrani?

 

PATRICIJA: Zelišča ne le, da izboljšujejo okus jedem, uporabimo jih lahko tudi kot pomoč pri samozdravljenju in lajšanju raznih tegob, lahko pa jih uživamo preventivno, da poskrbimo za dobro stanje telesa in duha. Rastline lahko podprejo naš spiritualni razvoj, lahko nas pomirjajo, sprostijo telo in misli, nas razveseljujejo in dajejo fizično moč, a tudi ubijejo. Lahko nas hranijo in razstrupljajo, kadar imamo presežek toksinov v telesu, čistijo in ob enem ojačajo. Rastline vsebujejo veliko različnih učinkovin, ki se medsebojno podpirajo in simbiotsko delujejo skupaj. Proizvajajo učinkovine za svoje lastne vzroke in težave, z njimi obvladujejo okužbe, proizvajajo učinkovine za lastne imunološke potrebe, reproduktivne potrebe in rast … regulirajo ekosistem na zemlji in na isti način regulirajo tudi ekosistem telesa. Oba sta si pravzaprav podobna. Z rastlinami imamo enako življenjsko pot, rojstvo, rast, odraslost, razmnoževanje, starost, smrt, oboji potrebujemo zdravo življenjsko okolje, potrebujemo dober imunski sistem, imamo okužbe, delimo nekatere telesne podobnosti, kot je koža, skelet, cirkulacija, imamo izločala (korenine), spolovila, žleze, hormone ... Rastline (in živali) imajo zelo razvit komunikacijski sistem, žal pa smo mi tisti, ki smo se odklopili od živega življenja okoli nas.

 

 

NORMA: Patricija, predstavite nam prosim vaše izdelke

 

PATRICIJA: Pod ekološko kmetijo Hiška zelišč imamo dve blagovni znamki, prva od njiju je Hiška Zelišč, pod okriljem katere pridelujemo, izdelujemo in prodajamo ekološke čaje, zeliščne kapljice (tinkture), začimbe, zeliščne soli, marmelade, presne zeliščne namaze, sokove in sirupe, druga pa je naša lastna negovalna ekološka kozmetika SUNNA new skin care culture,  za katero smo l. 2009, kot prvi v Sloveniji, prejeli ekološki certifikat. Naš cilj je narediti 100% ekološke izdelke, ki brez odvečnih sestavin, kot so emulgatorji, konzervansi, sredstva za boljšo konsistenco ipd., zadostijo potrebam naše kože, našega okusa in duha. Naši izdelki so vrhunske kakovosti z izbranimi surovinami, izdelani so skrbno, z ljubeznijo, občutkom in namenom. Kozmetika je izdelana ročno, vse sestavine so premišljeno izbrane, kar se odraža v njihovi kakovosti in učinkovitosti. Med vsemi našimi izdelki najdete zeliščne tinkture, čaje, zeliščne soli, zeliščna mazila, kreme za obraz, serume, hidrolate in tonike, olja, mila, šampone, dezodorant, UV zaščito in še veliko čarnega. Stalno se trudimo, da na najnaravnejši način zadostimo potrebam naše kože, posodabljamo in širimo svoje znanje, skrbimo za ohranjanje in izboljšanje kakovosti proizvodov, razvijanje, posodabljanje ter izboljšavo receptur, hkrati pa ves čas razvijamo ideje za nove izdelke.

 

Naša posebnost je tudi trajnostna embalaža, ki je lična in ponovno uporabna – večina naših izdelkov je namreč pakirana bodisi v stekleni embalaži, z aluminijastimi pokrovčki, bodisi v papirnati embalaži, ali pa embalaže sploh nima. S tem želimo spodbuditi skrb za okolje, ekološko ozaveščenost ter vračanje ali ponovno uporabo rabljene embalaže.

 

 

 

 

Norma: Kaj bi za konec še želeli sporočiti našim bralcem?

 

PATRICIJA: Biološki sistem na planetu se lomi in mislim, da je vedno bolj pomembno delati duhovne prakse in se povezovati z živim svetom okoli nas. Rastline so agenti naravno samo-organizirane popolnosti. Vonji in okusi rož, rastlin, hrane so odvisni od kozmičnih vplivov. Odvisni so od sonca, lune, zemlje, vode, zraka, odvisni pa so tudi od starodavne inteligence (DNA). Pomembno je kdaj in zakaj katere rastline uživamo, kakšno inteligenco rastlin bomo uživali, kaj ta rastlina konzumira v naravi, zakaj jo pojemo, kaj naredi v telesu, ali nas podpira? Konzumiramo vso to energijo iz rastlin, ki nas bo seveda lahko zdravila in podprla. Če hočemo mi imeti dobro vitalnost, moramo imeti tudi zdrav agro sistem. Razviti moramo zavedanje o prehrani (v končni fazi tudi kozmetiki, saj se vpija v naše telo) in začeti premišljeno izbirati s čim se hranimo.

 

Poiščimo dobre vire ekološke hrane, najdimo bližnje kmetije in se samooskrbujmo. Kajti vse kar pojemo ima kreativno energijo vesolja in večnosti, današnja realnost pa uničuje življenje na nivojih atomov, bakterij, uničili in razbili smo genetiko rastlin in zato nastaja toksičnost tako v rastlinskem svetu, kot v našem telesu, zastrupljamo si lastni um in razum. Verjamem, da bolj agresivno kot je kmetijstvo, več bolezni nam povzroča hrana. Ko se prehranjujemo z rastlinami (tudi živalmi!) se moramo zavedati, da nas hranijo s snovmi, ki so jih tudi same dobile iz okolice in vdelale v svoje telo. In ta hranila nas podpirajo na vseh področjih – telesnem, mentalnem, duhovnem, duševnem, zato se moramo nujno zamisliti in ozavestiti, kakšen je moderni agrobiznis.

 

Tradicionalno kmetijstvo je bilo nekoč zelo duhovno in povezano z naravo. Kar se je zgodilo je, da se je razvijalo vzporedno z moderno farmacijo in od prav tukaj izvirajo osnovni vzroki naših težav v zadnjih desetletjih. In enako neravnovesje kot je v okolici, imamo tudi v telesu.

 

Rastline zdravijo svet in človeka. Povezani smo bolj, kot si mislimo.

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se