Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Hrana je zdravilo

23.2.2015
Natisni

Dušan Donko v svoji knjigi »Preprosto: Zdravje« pravi:

 

»Skrivnost zdravja in sreče ni v tehniki, ampak v nas. Vse kar potrebujemo, je že v nas. Samo prebuditi (se) moramo.

 

 

Pot do zdravja je zelo preprosta. Celo tako preprosta, da se mnogim zdi nemogoča, neresnična in zato je žal niti ne poskusijo.

 

Vsak od nas ima najboljšega zdravnika v sebi. Le prebuditi ga moramo in mu zagotoviti optimalne pogoje za delo. In če imamo v telesu optimalne pogoje ves čas, potem sploh ne bomo zboleli. Kajti zdravje je popolno ravnovesje med telesom, umom in duhom ter harmoničen odnos z zunanjim svetom. Zdravje je lahka energija, bolezen je težka energija. Zdravje je pretočnost, bolezen je blokada. Zdravje je svetloba, bolezen je tema. Ali kot pravi znani rek, človek ni bolan, ker ima bolezen, ampak ima bolezen, ker je bolan.

 

Umetnost celovite naravne medicine (daoizma), ki je predhodnica tradicionalne kitajske/tajske/japonske/korejske medicine, je predvideti in preprečiti nastanek bolezni. Stavi na urejanje navad v vsakdanjem življenju, saj dobre, zdrave navade preprečujejo bolezni. Celovita naravna medicina pa je zelo uspešna in učinkovita tudi z metodami samozdravljenja, ko smo že zboleli. Ponuja mnoge rešitve (s pomočjo hrane, masaže, samomasaže, akupresure, zelišč, nežnih vaj in drugih tehnik tihega sedenja) na poti do zdravja, vitalnosti in mladostnosti, ki jih lahko izvaja in uporablja nekdo, ki je star 2 leti ali 100 let.

 

Hrana je zdravilo

 

Eden od pomembnih vzrokov zdravstvenih težav je neprimeren način prehranjevanja. Že star pregovor uči, da smo to, kar jemo. V nasprotju z modernimi dietami, ki preštevajo kalorije in / ali hranilne snovi, se v naravnem sistemu zdravljenja priporoča, da se prehranjujemo glede na energetske lastnosti živil in svoje potrebe. Naravni sistem prehranjevanja namreč posamezniku svetuje, da pri prehranjevanju upošteva potrebe svojega telesa, uma in duha.

 

Obstaja nekaj splošnih smernic, kot so recimo, da sta ravnotežje in zmernost pri zdravem prehranjevanju ključna, da je zelenjava zdrava, da jejmo zmerno in počasi, da je treba biti hvaležen in spoštljiv do hrane …, še vedno pa moramo upoštevati veliko osebnih potreb. Naravni sistem prehranjevanja se ne uporablja samo za zdravljenje, temveč nam predvsem omogoča preprečevati bolezni.

 

Prehrana je ključ ohranjanja in razvijanja telesa, uma in duha, saj nam uravnovešena hrana nudi neprestan dotok življenjske energije in hranil. Zdravo prehranjevanje pa v naravnem sistemu zdravljenja ne pomeni, da je določeno živilo zdravo ali drugo škodljivo.

 

Prehranjevati se zdravo pomeni, da uživamo živila, ki jih potrebujemo glede na naše stanje, letni čas in delo, ki ga opravljamo.

 

Prehranjevanje glede na letni čas

 

Pomlad se po kitajskem koledarju prične 4. februarja in traja do 5. maja. Pomlad je čas jeter, jetra pripadajo elementu lesa. Zato se spomladi priporoča vnos sladkega in pekočega okusa, ker spodbujata delovanje jeter, ki mora pognati življenjsko energijo skozi celotno telo. Izogibajmo se kislemu okusu.

 

S pomladjo so v našem telesu povezana jetra in žolčnik, ki nam omogočata aktivno življenje, saj spodbujata in uravnavata telesno gibanje.

 

Da bomo cilje in želje, ki smo si jih zadali za novo leto dejansko tudi izpeljali, je potrebno, da naša jetra dobro opravljajo svojo funkcijo, saj smo tedaj sposobni jasne presoje. Odločitve, ki smo si jih zadali, jih tudi speljemo. Naša dejanja so odločna.

 

Močna in zdrava jetra nam omogočajo, da se uspešno soočimo z nenehnimi spremembami, ki jih prinaša življenje.

 

Vremenski vplivi meseca februarja lahko vplivajo na nas in če se jih ne zavedamo, nanje nismo pozorni in svojega telesa ne krepimo s pravilno prehrano.

 

V mesecu februarju je vreme mrzlo in vlažno. Zato je primerno uživati grenko hrano, ki izvrže vlago iz naših teles in hrano, ki našo telo pogreje. Zato so privoščite:

 

 

Prav tako si privoščite tudi vročo in pekočo hrano, da vam mraz ne bo prišel do živega, uživajte torej:

 

 

Kadai tofu - indijski tofu v ponvi

 

 

Spomladanska živila so:

 

 

Ker je februarja še precej mrzlo si privoščite začimbe, ki vas ogrejejo in spodbudijo:

 

 

Spremljajte nas tudi v prihodnje! Tudi za naslednje mesece vam bomo povedali, katera hrana je v katerem času za vas najugodnejša in kateri se je bolje izogibat oziroma vnos zmanjšati.

 

Vir: knjiga »Preprosto: zdravje, Priročnik za zdravje, vitalnost in mladostnost« Avtorja: Dušan Donko, Simona Kolar Tomažič

 

 

Vabimo vas na brezplačni predstavitvi delavnic: 7 FORMUL ZDRAVJA IN USPEHA, ki bosta:

 

- v ponedeljek, 2. marca ob 19. uri v Normi v Mariboru (prijave sprejemamo na norma@norma.si ali na 02 / 320 40 22) in

 

- v petek, 6. marca ob 19. uri v Normi v Ljubljani (prijave sprejemamo na norma-lj@norma.si ali na 0590 / 45 500).

 

Delavnice obravnavajo teme:

 

- ZDRAVJE

- ČUSTVA

- SPOLNOST

- ROMANTIČNI ODNOSI

- KARIERA in UČENJE

- DENAR ter

- DUHOVNOST & VRLINE

 

Delavnice ponujajo izluščene skrivnosti in modrosti ter formule za posamezna življenjska področja, s katerimi si boste obogatili življenje in olajšali marsikatero življenjsko situacijo. Predaval bo mojster Dušan Donko.

 

 

Dušan Donko je mojster daometafizike (samozdravljenja), feng šuja, bazi astrologije, ji činga, branja obraza, či gonga, wudang tajčija, dao jina…) in učenec velikega kitajskega mojstra Wudang kung fuja, You  Xuandeja. V Mariboru in Ljubljani že nekaj let vodi Šolo življenja in večne mladosti. Njegovo življenjsko poslanstvo je prižiganje luči v družbi. Obuja starodavna, pozabljena znanja in ljudi opominja na naravne zakone.

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke