Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Hrana za čustva

21.8.2012
Natisni

Nekateri ljudje so preobremenjeni z neskončnimi dietami in načini prehranjevanja kot na primer z Atkinsovo dieto, ločevalno dieto, dieto v skladu s krvno skupino ali z mesečnimi menami. Vse diete se poglabljajo samo v to, koliko kalorij bomo vnesli v telo in da bomo našemu telesu zagotovili vse kar potrebuje. Nobena od njih pa se ne vpraša o potrebah našega duha. Že Špartanci so vedeli, da samo zdrav duh omogoča zdravo telo.

 

 

 

 

Zdrava duša v zdravem telesu je po mnenju dr. Krstinića »najnatančnejši in pravzaprav edini smerokaz, ki kaže v smer celostnega zdravja«. Le dieta oziroma način prehrane, ki najprej nahrani človeške možgane, vam bo omogočila na primer učinkovito hujšanje, kajti le zadovoljni možgani pomenijo tudi zadovoljno in lepo telo. Se vam zdi zanimivo, da so pravzaprav čustva, ki so ogledalo naše duše, najboljši pokazatelj kakšno hrano potrebujemo v danem trenutku?

 

Središče nastajanja čustev so možgani, ki medsebojno vplivajo na periferne živčno-mišične strukture. Vsakdo ima čisto svoj in edinstven način delovanja čustev. Za nastanek čustev so potrebni nevrotransmiterji in za njihov nastanek potrebujemo točno določeno hrano. Recimo, cink v sadju olajša delo pospeševalnikom tvorjenja serotonina, kar omogoča, da lažje doživimo občutek zaljubljenosti.

 

 

NEVROtransmiter

Nevrotransmiter je kemična snov, ki jo proizvaja posamezna živčna celica, da bi jo v teku posebnega postopka izvrgla v prostor, ki jo loči od druge celice. V tem medprostoru se nevrontransmiter spoji s točno določenimi sprejemniki na površini druge živčne celice in s tem izzove točno določen odziv. Vsi nevrotransmiterji nastajajo v našem telesu in sicer iz snovi, ki jih moramo vnesti v telo. Če je naša hrana revna s snovmi, ki so potrebne za tvorjenje določenega nevrotransmiterja, je jasno, da bodo šibka tudi čustva, ki jih ta nevrotransmiter vzpodbuja.

 

Obstajajo štiri glavna čustva – žalost, sreča, tesnoba in jeza – za katere so odgovorni štirje nevrotransmiterji – serotonin, dopamin, noadrenalin in GABA. Pri nastajanju in spajanju vseh kemičnih spojin v telesu (tudi transmiterjev) pa sodelujejo encimi, ki omogočajo in pospešujejo kemične reakcije.

 

Za občutek sreče je odgovoren nevrotransmiter serotonin. Tvorjenje serotonina omogoča encim triptofan-hidroksilaza, ki za svoje delovanje potrebuje cink. Zato je hrana bogata s cinkom zelo pomembna za nastajanje serotonina.

 

Nevrotransmiter dopamin je svojevrsten uravnalec in zaviralec, ki vzpostavlja skladnost v delovanju možganov. Lahko bi rekli, da so živila, ki povzročijo nastanek dopamina »srečoljubna«, ker posegamo po njih, ko se počutimo ali želimo počutiti odlično. V to skupino pa sodita sadje in zelenjava.

 

 

Za zdravje in mladosten videz je pomembno, da v svoje telo vnesemo vse prehranske sestavine v ustreznih količinah. Mladi se počutimo in izgledamo mnogo dlje, če telesu zagotavljamo vse sestavine, iz katerih lahko sintetizira novo življenje naših celic. Naše telo potrebuje vsa makrohranila – beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe. Priporočljivo je, da telo dobi 10 % kalorij iz beljakovin, 60 % kalorij iz ogljikovih hidratov in 30 % iz maščob. To pa ne pomeni, da 30 % našega krožnika predstavljajo maščobe, temveč kalorije iz maščob, kar pa je v resnici ena mala žlička oljčnega olja. Telo poleg makrohranil potrebuje še mikrohranila – encime, vitamine in minerale, ki so potrebni, da se beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe absorbirajo v telo in jih izkoristijo za svoje delovanje. Za povrh telo potrebuje še vodo v zadostnih količinah in vlaknine.

 

 

Nasvet je povzetek knjige Nevroprehrana, avtorja dr. Sandi Krstinića, v kateri boste izvedeli še veliko več o vplivu hrane na naša čustva in je odlično branje. Priporočamo!

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke