Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Ideje za zdrav velikonočni zajtrk

28.3.2018
Natisni

Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih, ko je premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.

 

Velikonočne tradicije se v veliki meri od države do države razlikujejo. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo (pogovorno žegnajo) jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk.

 

V kolikor v vašem družinskem krogu praznujete ta praznik, lahko določene jedi, če tako želite, nadomestite z bolj zdravimi in takšnimi, ki so v navadi sodobnim zdravojedcem. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj idej za bolj zdrave nadomestke teh tradicionalnih jedi - tudi za tiste, ki se držite kakšne diete ali sledite določenim prehranskim smernicam.

 

  

 

Hren

 

Pri hrenu bodite le pozorni, da uporabite ekološkega. Hren ima namreč izjemno čistilno moč, tako v naših telesih, kot v zemlji in ga že desetletja uporabljajo kot sredstvo za odstranjevanje škodljivih, celo kontaminiranih snovi iz tal. Zaradi čistilne funkcije je konvencionalno pridelan hren lahko pesticidna bomba, ki se ji raje izognite. Zato je razumno posegati po ekološko pridelanem hrenu, ki je rasel v čisti, s hranili bogati, neoporečni zemlji. Za vas imamo svež ekološki hren v Normi. Za več informacij kliknite tukaj

 

Šunka 

 

V kolikor ne uživate mesa iz kakršnih koli razlogov, lahko posežete po tofujevih in žitnih klobasicah. V Normi imamo za vas zelo pestro izbiro. Tukaj je le nekaj predlogov.

 

 

Pirhi

 

Kupujte le jajca iz ekološke reje ali od kmeta katerega način vzreje dobro poznate. Pri slednjem je potrebno poudariti, da morate tudi vedeti s čim ta kmet krmi svoje kokoši, da krmila ne vsebujejo morebiti gensko spremenjene soje.

 

60 odstotkov vseh jajc v slovenskih trgovinah je iz baterijske reje. Ta jajca za potrošnike v trgovinah niso bistveno cenejša od jajc iz drugih oblik reje. Baterijska reja je najbolj intenzivna oblika reje in za rejce najcenejša in ekonomsko najbolj učinkovita. Kokoši, ki živijo v kletkah, pa lahko žal le vstanejo in sedejo.

 

Društvo za zaščito živali Ljubljana in zavod Danes je nov dan se na potrošnike obračata s peticijo, ki jo je mogoče podpisati na www.imasjajca.si. Podpise bodo zbirali tudi na stojnici po Sloveniji. Prvo bodo postavili v soboto, 7. aprila na Prešernovem trgu v Ljubljani. Ko bodo zbrali 5000 podpisov, bodo organizatorji kampanje stopili do največjih trgovcev (v času pisanja tega članka je bilo zbranih že več kot 7000 podpisov). 

 

Baterijska reja:

Kokoši živijo v kletki, na enem kvadratnem metru živi 13 kokoši.

 

Talna/hlevska reja:

Živijo v hlevu na tleh, na enem kvadratnem metru živi devet kokoši.

 

Prosta/pašna reja:

Ponoči so v hlevu (devet na enem kvadratnem metru), podnevi so na prostem.

 

Ekološka reja:

Ponoči so v hlevu (na kvadratni meter štiri), podnevi so na prostem – to je zgolj minimalni standard, ki ga mnogi zasebni manjši rejci prostovoljno in za dobro njihovih živali še povečajo.

 

Jasno je, da nobena množična reja za živali ni dobra.

 

Barve za pirhe

 

Izogibajte se umetnim in zdravju škodljivim azo-barvilom. Angleška raziskava "Sauthampton" je potrdila povezavo med uživanjem azo-barvil in hiperaktivnostjo otrok. V Normi imamo naravne barve za pirhe, ki so prejele oceno dobro na ÖKO TESTU. V paketu je 5 različnih naravnih barv – zelena, rumena, oranžna, vijolična in rdeča. Pirhe obarvajo v čudovite naravne odtenke, poleg tega pa ne škodujejo zdravju. En paket zadostuje za 30-35 pirhov.

 

 

Potica in kruh 

 

Potico je najbolje narediti domačo in uporabiti ekološke sestavine. Svež kruh pa lahko naročite v Normi. Dostava bo v soboto, 7. aprila v Normi v Mariboru. Izbirate lahko med rženkotom (z ali brez kvasa), ajdovim in pirinim kruhom (z ali brez kvasa). Naročila sprejemamo tudi na telefonski številki 02 320 40 22.

 

Ostale dobrote, ki so del velikonočnega zajtrka

 

V Normi imamo kozji in ovčji sir ter nekaj vrst kravjih sirov ter zares pestro izbiro veganskih sirov. V Norminih hladilnikih boste našli veliko ekoloških namazov za vse okuse ter prehranjevalne navade. Bogato smo založeni s svežim ekološkim sadjem in zelenjavo, tako da lahko jedilnik obogatite tudi s svežimi jedmi, ki bodo poskrbela za učinkovito prebavo.

 

Če se boste želeli še posladkati, vam priporočamo osvežilno sladico z limeto in avokadom, ki ne bo obtežila vašega želodčka ali kakorkoli obremenila vašega zdravja :)

 

Želimo vam lepe praznike.

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke