Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Industrijska hrana v primerjavi s hrano s kozmično energijo

10.1.2017
Natisni

»Konec našega stoletja bodo naša živila tako prazna, da za človekovo prehrano ne bodo več uporabna, polnila bodo le njegov želodec, a resnično prehranjevati človeka ne bodo več mogla« je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja izjavil Rudolf Steiner, avstrijski filozof in začetnik biodinamičnega načina kmetovanja. Danes po njegovih načelih kmetujta tudi Majda Temnik in njena hči Katja Temnik iz Žič pri Slovenskih Konjicah, ki sta leta 2012 pričeli s pridelavo zelišč, zelenjave in kalčkov na idiličnem Zeliščnem vrtu Majnika. Njuni ekološki kalčki in zeliščne soli so kupcem na voljo tudi v Normi.

 

Katjo Temnik smo povabili v Normo, kjer bo na PREDAVANJU O BIODINAMIČNEM NAČINU KMETOVANJA osvetlila razlike med konvencionalno, ekološko in biodinamično pridelavo hrane. Predvsem pa vam bo skušala približati dele našega organizma, ki se skrivajo za fizičnim telesom ljudi živali in rastlin. Namreč ti naši sestavni deli so za razumevanje tega, kaj zdrava hrana v resnici je, zelo pomembni.

 

 

Predavanje je namenjeno vsem, ki želite od hrane  več  kot samo materijo, ki napolni želodec. Je za vedoželjne, ki želite poznati razlike med konvencionalno in ekološko hrano ter tudi razlike med posameznimi oblikami pridelave ekološke hrane.

 

Brezplačno predavanje bo v Normi v Celju, v četrtek, 7.3., ob 19. uri. Več  informacij najdete na koncu članka.

 

Predavateljica mag. Katja Temnik je po poklicu prevajalka, že vrsto let pa se ukvarja tudi z antropozofijo oz. duhovno znanostjo, iz katere biodinamika izhaja. Je članica več študijskih skupin, ki se ukvarjajo z deli dr. Rudolfa Steinerja, utemeljitelja antropozofije in biodinamike ter drugih antropozofskih avtorjev. Med drugim prevaja eno izmed temeljnih biodinamičnih del »Kmetijstvo prihodnosti« avtorice Lili Kolisko, ki je vse svoje življenje posvetila raziskovanju in poskusom, povezanim z biodinamično pridelavo hrane. Skupaj z mamo Majdo, soustanoviteljico biodinamičnega društva Ajda Štajerska, že več let vodita izobraževanja za nove člane društva. Sodeluje tudi pri izdajanju časopisa za antropozofijo, filozofijo, naravoslovje, družboslovje, kulturo in umetnost »Človek in svet«. 

 

Biodinamično pridelovanje na Zeliščnem vrtu Majnika

 

Na Zeliščnem vrtu Majnika raste več kot 120 vrst rastlin, pretežno zdravilnih in kuhinjskih zelišč. Od povsem običajnih, kot so kamilica, žajbelj, meta, baldrijan in majaron, do manj poznanih, kot je »jam« ali korenina svetlobe – rastlina, za katero trdijo, da lahko v organizem edina prinese svetlobo. Iz posušenih zelišč gospa Majda nato izdeluje različne čajne mešanice in zeliščno sol. Novost je tudi zelišna sol s korenino svetlobe.
 

Temelj biodinamike je ekološko kmetovanje z nekaj dodatnimi pravili. Biodinamično kmetovanje* je edini način kmetovanja, ki poleg ekoloških zakonitosti upošteva tudi zakonitosti gibanja planetov, zvezd in letnih časov. Osnova so ekološko in biodinamično pridelana semena in sadike, kompost za gnojenje, kolobarjenje in ustrezni pripravki za zaščito rastlin (preparati iz zelišč, čajev, mineralov, živali). Ne uporabljajo gensko spremenjenih organizmov in drugih kemičnih sredstev. Za biološko-dinamične pripravke uporabljajo sestavine iz mineralnega, rastlinskega in živalskega sveta. Izdelke iz biodinamične pridelave prepoznate po oznaki blagovne znamke Demeter.

 

Zeliščni vrt Majnika. *Opomba: Zeliščni vrt Majnika ni vključen v Demeter kontrolo.

 

Sodobni problem človeštva je energijsko obubožana, praktično mrtva hrana, ki ni sposobna dajati človeku tiste vitalne sile, ki jo potrebuje za življenje. Temelj biološko-dinamičnega kmetijstva je dojemanje, da živali, rastline in človek predstavljajo celoto, na katero učinkuje celotno vesolje (kozmos) s silami planetov našega osončja in ozvezdij zodiaka. Bolj kot razumemo to medsebojno vpetost in naravne ritme ter znamo te zakonitosti uporabiti v njihovi polnosti, bolj smo sposobni pridelati zdravo in ŽIVO hrano.

 

 

Dr. Steiner je opozoril, da iz zodiaka pritekajo sile, pomembne za življenje.  Tej tematiki se je že pred 50 leti posvetila Marija Thun in o svojih ugotovitvah že od 1961 poroča tudi v vsakoletnem Setvenem priročniku. 

 

Kako pridelati hrano, ki bo človeka nahranila tako na fizični, kot na voljni in duševni ravni, njegovemu jazu pa omogočila, da aktivno spoznava svet, ki je v njem, in svet, ki ga obdaja ter da v tem svetu ustvarja, kreira v skladu s svojim razvojem in razvojem človeštva?

 

Vabimo vas na predavanje, kjer bomo skušali odgovoriti na takšna vprašanja in zastavili nova. In ta so bistvena. Ta nas bodo vse skupaj vodila k pravemu napredku človeka in družbe.

 

Predavanje bo v Normi v Celju, v četrtek, 7.3., ob 19. uri. Obvezne prijave na norma-celje@norma.si ali 03 620 22 18.

 

Predavanje je za vas povsem brezplačno.

 

Vaša Norma

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke