Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Intervju z nutricionistko Tatjano Eberl

2.11.2012
Natisni

Že poznate naše presne torte? Spoznajte še umetnico, ki jih pripravlja! Pogovarjali smo se z nutricionistko Tatjano Eberl, ki je z nami z veseljem delila vso svoje znanje o naravnem zdravilstvu, vzroku vseh bolezni, naravni prehrani človeka in še marsikateri zanimivi temi. Vljudno vas vabim k branju!

 

 

Tatjana Eberl

 

Tatjana Eberl je diplomirana umetnostna zgodovinarka, mojstrica reiki terapije, atlantidskega zdravljenja, terapevtka Bachove cvetne terapije in svetovalka angelske intuicije. Izvaja terapije in masaže s kristali, minerali in poldragimi kamni po metodi Edelstein - Balance. Sama se prehranjuje z vegansko vitalno prehrano in zaključuje svoje enoletno izobraževanje za Holistično svetovalko in pripravljalko veganske vitalne prehrane na RainbowWay akademiji v Nemčiji, pri pionirki veganstva in presne prehrane, Britti Diani Petri. Je lastnica ekološkega Kristalnega izvira, salona za nego, masažo in dobro počutje in tudi presne kuhinje, kjer pripravlja prečudovite presne sladice. Pri pripravi hrane uporablja leekološko pridelana živila. Vsi njeni izdelki pa nosijo tudi ekološki certifikat.

 

 

Kaj je naravno zdravilstvo in kako človeka obravnava?

Naravno zdravilstvo nakazuje pot človekovega najvišjega možnega razvoja. Je v sozvočju z naravo, z zakonitostmi naše vitalne organske življenjske eksistence, je korektno v svojem nauku, potrjeno s filozofijo in etiko, sovpada z našim razumom in nenazadnje, je blagoslov za človeštvo. Človeško telo je samostojen organizem, ki sledi lastnemu vodstvu, se sam zgradi, skrbi zase in se tudi sam pozdravi; je sposobno, v idealnih okoliščinah, da se ohranja zdravo, brez prisotnosti bolezni, seveda v pravilnem zadovoljevanju njegovih potreb.

 

 

Kaj pa je pravilno zadovoljevanje človekovih potreb v smislu prehrane?

Ljudje so v svoji zasnovi ustvarjeni za uživanje hrane, ki je zrastla in dozorela na soncu, torej solate, sadje, zelenjavo, oreščke, semena, v svežem, presnem (surovem) stanju.

 

 

Kaj pomeni pravo zdravje?

Bolezni si človek nakoplje z zdravju škodljivimi življenjskimi navadami, še posebej z napačno prehrano in so rezultat energetsko oslabljenega organizma. Zdravje pomeni popolno ugodje, zunanjo in notranjo harmonijo, energijo, moč, duševno bistroumnost, kratko rečeno, popoln fitness. Zdravje pomeni popolno ravnovesje vseh naših telesnih funkcij. Celice, telesni sokovi, notranji organi, žleze in tkiva niso zastrupljeni ali zaliti z odpadnimi produkti in skladišča vitalnih in mineralnih zalog so dodobra napolnjena. In življenjska energija se prosto pretaka po našem telesu, na vseh nivojih.

 

Zdravje pomeni tudi, da so naše celice dobro založene s snovnim in energetskim potencialom, kar omogoča, da telo uspešno branijo pred zdravju škodljivimi vplivi in substancami.

 

 

Od kod torej bolezni?

Pri napačni prehrani in slabih življenjskih navadah pa se človek in njegova okolica vse bolj podajata v kislo okolje. Posledica tega in sočasna odgovornost za nastanek bolezni je t.i. ACIDOZA, kar pomeni stalna zakisanost telesnih tekočin in tkiva. To pripelje sčasoma do zastrupitve, toksemije (zastrupitve krvi) in zasičenosti z izločki.

 

V našem telesu ves čas nastajajo kisli produkti kot posledica presnove in prebave, ki pa jih je potrebno nevtralizirati, da lahko živimo naprej. Zato potrebujemo alkalično delujočo prehrano, kot protiutež sproti nastajajočim kislim proizvodom v telesu. Vse kar zaužijemo se ob presnovi spremeni v kislo ali alkalno. Pri presnovi prehrane živalskega izvora so vsi izločki kisli, pri hrani rastlinskega izvora, predvsem zelenje, so izločki bazični. Morda nekaj primerov presnove raznih živil: sečna kislina nastaja pri prebavi mesa in kot posledica odmrlih celic našega organizma; mlečna kislina pri prekomerni telesni aktivnosti, pri kruhu iz kislega testa in kislih mlečnih izdelkih; ocetna kislina pri sladkarijah in maščobah; ogljikova kislina pri gaziranih pijačah; žveplena kislina pri svinjskem mesu; vinska kislina pri vinu in solitrna kislina pri vseh vrstah sira; čreslena kislina pri kavi in črnem čaju; fosforna kislina pri Coca Coli. Pri protibolečinskih sredstvih se tvori acetilsalicilna kislina, iz rabarbare, špinače in kakava oksalna kislina, pri kajenju nikotinska kislina. Stres, strah in jeza pa tvorijo solno kislino.

 

Večina današnjih bolezni, kot arterioskleroza, revma, putika, artritis, kapi, bolezni srca in ožilja, alergije, kožne bolezni, aids in še posebej rak - če omenimo samo nekatere - nastanejo kot posledica tega, ker svoja telesa tako od znotraj kot tudi od zunaj, onesnažujemo z napačnimi substancami.

 

 

Kako lahko ohranimo zdravje?

Ne se jeziti…raje se smejte, s tem poskrbite za optimalno prekrvavitev vseh organov.

 

Nikoli se ne odpravite k počitku nervozni, jezni ali napeti; očistite prostor v sobi, podajte se na kratek sprehod ali poskakujte nekaj minut na trampolinu.

 

Vsaj 2x mesečno si privoščite potenje v savni, saj se tako izločajo kisli strupi preko kože.

 

Oblačite lahka, zračna oblačila in tako čim bolj »zračite« svojo kožo.

 

Dnevno zaužijte 2-3 litre bistre izvirske vode ali ionizirane ali druge dobre vode po izbiri, le gazirana ne sme biti.  

 

Ne kopajte se ali ne plavajte v bazenih s klorirano vodo, kajti klor je kisel in škodljiv. Plavajte v jezerih, morju, čistih potokih ali rekah in si pripravljajte bazične kopeli ali takšne, ki jim primešate morsko sol.

 

Naj vam postane vsakdanja želja piti bazične tekočine, kot so sveže pripravljeni sadno-zelenjavni sokovi, bazični zeleni napitki, klorofilni napitki, prehranjujte se z živili, ki vsebujejo veliko vode, kot npr. sveža, surova zelenjava, solate in sadje.             

                                                                                                                        

In jejte šele takrat, ko se je prejšnji obrok popolnoma prebavil ter upoštevajte: sadje potrebuje 30 minut, ogljikovi hidrati približno 2 uri, beljakovine in maščobe pa 4-6 ur za presnovo. 

 

Upoštevajte kombinacijo živil, napačna kombinacija hrane in pijače povzroča vretje in napenjanje.

 

Hrano dolgo in počasi  žvečite; naša slina je bazična ter tako pomaga sprožiti procese presnove. 

 

Potrudite se uživati čim bolj bazično hrano in pijačo.

 

Najmanj 20 minut pred jedjo zaužijte zadostno količino vode, da napolnite žleze za tvorbo prebavnih sokov. Ne pijte med jedjo saj s tem razredčite prebavne sokove, ki potem ne razvijejo polne moči.

 

Ne jejte če ste pod stresom ali v naglici, kajti takrat prebavni organi ne delujejo optimalno.

 

Zvečer jejte čim manj in ne po 19. uri, kajti kasneje hrana predolgo obleži v prebavnem traktu, ker se prebava zvečer upočasni.

 

 

Tatjana na delavnici

 

 

Kako se premakniti v smer zdravega načina življenja?

Vsak je sam odgovoren za svoje zdravje, uspeh in svojo srečo. Tudi naše zdravje je samo tako dobro, kolikor smo pripravljeni vanj vložiti. Na splošno se ljudje raje ozirajo za drugimi ljudmi in sledijo njihovim dejanjem ter jih oponašajo. Tečejo v čredi, brez da bi na veliko razmišljali ali vedeli, kaj sploh počnejo oziroma kaj je dobro za njih. Trepetajo pred nasvetom, ki bi jim svetoval zapustiti čredo in se posloviti od ustaljenih navad.

 

 

Kdo je nutricionist in kaj je njegova naloga?

Za dobrega svetovalca, nutricionista, je vsaka stranka bitje, v katerem je spravljeno jedro božjega potenciala in bistvo naše naloge je v tem, da to jedro odkrijemo, ga izkopljemo, ga prebudimo ter pustimo rasti, dokler ne obrodi sadov!  Odgovorna pa je stranka sama, kajti lahko ji pokažemo pravo pot, ampak prehoditi jo mora sama!

 

Primer napredovanja bolezni pri vse bolj zastrupljenem telesu: popolnoma banalen prehlad je pokazatelj, da se želi telo samo očistiti in so končna možnost sposobnosti našega telesa do samoozdravitve. Če zdravite prehlade z zdravili, v tem primeru  prenašate strupe nazaj v kri in nato se nekje v telesu nakopičijo. Čez nekaj časa vas ne nadlegujejo več prehladi, zato se borite z gripo in če jo zdravite z zdravili, se ponovi zgodba, da toksine prenašate nazaj v krvni obtok. Po določenem času ugotavljate, da nimate več grip, ste pa dobili bronhitis in če ga zdravite z zdravili se ponovi zgodba s strupi in krvnim obtokom in skladiščenjem le teh nekje v organizmu. Ne mučijo vas več prehladi, gripe, bronhitis, nekaj let se dobro počutite, nato ugotovite, da se vam počutje slabša, ste šibki, brez energije, volje, obiščete zdravnika, ki pa vam diagnosticira kronična obolenja, kot npr. bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen ali celo raka!

 

Naravno zdravilstvo je zagotovo način prehranjevanja in delovanja  prihodnosti, saj pomeni neke vrste »brco v ta-zadnjo« konvencionalnemu načinu življenja in tako udobne, po vsem svetu razširjene »nevednosti«. Naša naloga je informirati ljudi, kako lahko organizirajo svoje življenje, da bi razvili kar se da dobro zdravje in potencial aktivnosti, kako si lahko skreirajo zelo izpolnjeno življenje.

 

NORMA se zahvaljuje Tatjani Eberl za zanimiv in poučen intervju in vse zainteresirane vabi na spodnjo delavnico!

 

Udeležite se delavnice s Tatjano Eberl z naslovom:

DELAVNICA VEGANSKE VITALNE PREHRANE NOVOLETNIH SLADIC IN OSTALIH PRAZNIČNIH DOBROT!

...ki jo prirejamo v Normi v soboto 8.12. 2012, od 13.30-17.30 ure več o tem...

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke