Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Italijanski kuharski chef Marcello Ferrarini kuha za vas v Normi

4.11.2016
Natisni

Dragi prijatelji,

 

za vas bomo v novembru gostili prav posebnega kuharskega chefa iz Italije! Marcello Ferrarini se je rodil v družini strastnih kuharjev (dedek je bil chef, mama pa je zelo ustvarjalna gastronomka) in Marcello  ima tako že prirojeno strast za kulinariko. Pred 30 leti so mu diagnosticirali celiakijo - preobčutljivost na gluten. Pravi, da se še vedno spomni svojega prvega brezglutenskega božiča. Vsi so se zares potrudili, da bi mu pripravili okusne torteline, vendar poskus ni uspel. To je Marcella gnalo, da je postal vrhunski kuharski chef  in bo v Normi samo za vas pripravljal slastne jedi, ki jih ne želite zamuditi! O podrobnostih kuharskega showa si, prosimo, več preberite na koncu tega prispevka.

 


 

Marcello sodeluje tudi pri razvoju izdelkov z italijanskim podjetjem LT Africa Teff, ki proizvaja testenine in druge izdelke iz tefa. Tef je brezglutensko žito z zelo visoko prehransko vrednostjo in izvira iz Etiopije. Italijansko podjetje LT Africa Teff je trenutno edino evropsko podjetje, ki uvaža tef neposredno iz Etiopije. Gojijo ga tudi v Evropi, a ta nima tako visoke hranilne vrednosti, saj mora rasti na nadmorski višini med 1.800 in 2.500 metri in hkrati uspevati  v prsti, ki je bogata z minerali. Tef se na trgu pojavlja tudi iz držav neposredne bližine Etiopije, vendar je ta dokazano manj kakovosten.
 

Izdelki podjetja LT Africa teff so na voljo tudi na Norminih policah.
 

Tako majhno zrno, da se z lahkoto izgubi 
 

Gensko nespremenjeno žito tef posejejo v Afriki in ga vzgojijo na popolnoma naraven način. Nato ga ročno poberejo, presejejo, preverijo, embalirajo in odpošljejo. Beseda tef prihaja iz aramejske besede »teffa« in pomeni »izgubljen«, s čimer poudarjajo majhnost zrna, ki se z lahkoto izgubi. Tef je najmanjši izmed vseh žit, saj v dolžino meri le 1,5 mm in ima 1 mm premera. S tem je tudi idealno nomadsko žito, ker je potrebna le ena pest, da zasejejo celo polje. Hitro se skuha, kar pomeni tudi manjšo porabo goriva za ogrevanje.
 

Raziskovalci ocenjujejo, da so tef gojili že pred 5.000 leti in še danes je najbolj pomembno žito v etiopski prehrani. V antičnih časih se je Etiopski imperij širil po severo-vzhodni Afriki. Tudi egipčanski faraoni so razumeli vrednost tega majhnega in zelo hranilno bogatega žita. V notranjosti nekaterih piramid so celo našli semena tega žita.

 


 

Priljubljenost tefa je drugod po svetu pričela naraščati, ko so znanstvene raziskave potrdile, da ima tef največjo hranilno vrednost med vsemi žiti. Tef je vir kalcija in kalija ter ima visoko vsebnost železa, cinka, fosforja, magnezija, bakra, mangana ter nekaterih pomembnih vitaminov kot so vitamin B1, B2, niacin, B5 in B6. Vsebuje pa malo soli.

 

Osnovno živilo nekaterih najboljših tekačev na svetu
 

Tako kot druge vrste žita je tef vir ogljikovih hidratov (škroba), vendar s počasnim spreminjanjem v glukozo. Zaradi tega je še posebej cenjen pri športnikih, ker jim zagotavlja veliko energije na daljši čas. Tef je osnovno živilo nekaterih najboljših tekačev na svetu. Ni naključje, da ti športniki pogosto prihajajo iz Etiopije, dežele, kjer je tef pomemben del vsakodnevne prehrane. Od 56 mogočih medalj na večjih prvenstvih v atletiki v letih od 2000 do 2003 (olimpijske igre in svetovno prvenstvo IAAF) v maratonu na 10.000 metrov in 5.000 metrov so jih 26 osvojili športniki iz Etiopije.

 


 

Skodelica tefa (200 g) vsebuje 360 mg kalcija, kar je skoraj polovica priporočenega dnevnega vnosa. Tef ima dva krat več železa kot ga imata koruzna moka ali proso.
 

Tef ima visoko vsebnost vlaknin in je hitro prebavljivo živilo. Je tudi vir beljakovin (vsebuje 14% proteinov) in vsebuje vseh 8 aminokislin.
 

Brez glutena in z boljšo hranilno vrednostjo kot proso 

 

Najpomembnejša lastnost tefa je, da je brez glutena in ima boljšo hranilno vrednost kot na primer koruza, riž ali proso, ki so običajno del prehrane celiakašev.
 

Iz tefa lahko pripravljate kruh, odlične pekovske izdelke in peciva. Lahko se ga uporablja kot zakuho v juhah, iz njega se izdelujejo tudi odlične testenine. Italijansko podjetje LT Africa Teff  iz tefa in v kombinaciji s koruzo ali rižem izdeluje zelo kakovostne testenine. So specialisti za testenine in te izdelujejo ročno iz prvovrstnih sestavin. Sušijo jih počasi in na nižji temperaturi. S tem preprečijo, da bi se večina koristnih snovi izničila. Znano je, da nekateri proizvajalci sušijo testenine prehitro in na previsokih temperaturah.
 

Vabimo vas, da preizkusite jedi iz tefa, ki jih bo za vas pripravil Marcello.
 

Kuharski show bo v Normi:
 

v Mariboru: v sredo, 16.11. od 16.00 do 19.00. Marcello bo za vas kuhal od 16. do 19. ure in lahko pridete kadarkoli v tem času.
 

Na kuharski show se je potrebno predhodno prijaviti preko telefonske številke 02 320 40 22 ali e-naslova norma@norma.si.
 

v Ljubljani: v četrtek, 17.11. od 16.00 do 19.00. Marcello bo za vas kuhal od 16. do 19. ure in lahko pridete kadarkoli v tem času.
 

Na kuharski show se je potrebno predhodno prijaviti preko telefonske številke 0590 45 500 ali e-naslova norma-lj@norma.si.
 

Udeležba na kuharskem showu je za vas popolnoma brezplačna.
 

Vljudno vabljeni!

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke