Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Prodajna mesta
ZA PRAVE GURMANE
IN ZDRAVOJEDCE
Največja izbira
Največja izbira in kakovost BIO IZDELKOV
na spletu v Sloveniji

Izropani oceani – samo od nas je odvisno ali si bodo opomogli

18.9.2020
Natisni

V zadnjih letih je ribolovna panoga po vsem svetu pod močnim pritiskom. Da bi zadovoljili potrebe naraščajočega prebivalstva, se izkorišča ribolovne vire do nevzdržnih ravni, ki presegajo zmogljivosti oceanov. Smo zadnja generacija, ki še lahko kaj stori, da ohrani morsko življenje, kakršnega poznamo.

 

 

Bolj kot kadar koli prej je potrebno spodbujati in podpirati odgovorno upravljanje ribištva na svetovni ravni. Specializirane organizacije za varstvo okolja, kot sta WWF (World Wide Fund for Nature – Svetovni sklad za naravo) in Greenpeace, so odigrale odločilno vlogo pri ozaveščanju javnosti o tej problematiki. V sodelovanju z lokalnimi oblastmi in nadnacionalnimi organizacijami, kot je FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations – Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo), so razvile načine delovanja, ki vzbujajo upanje, da bo življenje v morju mogoče ohraniti tudi za prihodnje generacije. 

 

V Normi se zavedamo, da kot trgovci v tej zgodbi nosimo svoj del odgovornosti.  Zato ponujamo le ribe iz trajnostnega ulova. V naših zamrzovalnih skrinjah boste našli lososa in druge ribe iz trajnostnega ulova, na policah pa konzervirane ribe in druge morske sadeže iz prav tako trajnostnega ulova. Tokrat vam predstavljamo načelo trajnostnega ulova skozi delovanje družinskega ribiškega podjetja Pan do Mar.

 

Družinsko ribiško podjetje Pan do Mar sledi naslednjim načelom: 

 

  • Vse ribe za predelavo so iz nadzorovanega ribolova, kar pomeni, da se spoštuje pravila glede minimalnih velikosti rib, zaščitenih vrst, ribiških sezon in ulovljenih kvot.  Vsi postopki so certificirani, zato je venomer možno ugotoviti izvor vseh rib ter drugih sestavin.

 

  • Uporabljajo selektivne ribolovne metode. Znano je, da je ribolov s trnkom in ribolovno ograjo manj škodljiv kot ribolov z vlečnimi mrežami, saj se s tem zmanjša ulov rib, ki niso pravih vrst in velikosti (zavržki so neželene ribe in druga bitja, ujeti v ribiške mreže in s čolnov odvrženi v morje. Zavržki, ki so običajno mrtvi ali poškodovani, pomenijo tratenje morskega življenja). Ribe, ki jih predeluje Pan do Mar prihajajo iz ribolova s čolnom, kjer uporabljajo tradicionalne in ne plenilske ribolovne veščine. Tun je ujet s palico, skuše in sardele pa so iz obalnega ribolova.

 

  • Podpirajo lokalni ribolov. Uživanje rib iz obalnega ribolova ne pomaga le pri vzdrževanju tamkajšnje skupnosti in njihovega tradicionalnega načina življenja, temveč se tako tudi prepreči transport rib na različne konce sveta in tako prispeva k energetski učinkovitosti z zmanjšanjem porabe CO2.

 

Družinsko ribiško podjetje Pan do Mar

 

Gre za družinsko podjetje, ki se z ribolovom ukvarja že od začetka prejšnjega stoletja. Podjetje je locirano v ribiški vasici Vilanova de Arousa na severozahodnem delu Iberskega polotoka. Območje je naravno bogato z ribami in školjkami. Ime »Pan do mar« pomeni »kruh morja« in odraža filozofijo podjetja, ki temelji na trajnostnem in racionalnem izkoriščanju naravnih virov.

 

 

Ribe, ki jih predelujejo v njihovi tovarni so iz trajnostnega ulova, v skladu z merili, ki jih predpisuje FAO in druge naravovarstvene organizacije (WWF in Greenpeace). Ribolov se izvaja z obalnimi čolni z uporabo tradicionalnih in ne plenilskih veščin, ki so značilne za tamkajšnje lokalne skupnosti z globoko zakoreninjeno družinsko tradicijo v ribištvu. Njihova ribiška veriga je v celoti sledljiva in certificirana.

 

 

Dodatki k ribam Pan do Mar, kot so oljčno olje in zelenjava, prihajajo iz ekološkega in biodinamičnega kmetijstva.

 

Vsakdo je lahko del gibanja v podporo odgovornemu ribolovu

 

Zlasti potrošniki imate moč, s katero lahko vplivate na industrijo in podpirate spremembe. S skupnimi močmi lahko zagotovimo, da bomo svojim otrokom in vnukom zapustili dediščino, na katero bomo ponosni – živahna morja, polna življenja.

 

Izbirajte ribe iz trajnostnega ulova. Takšni predelani izdelki imajo certifikate ustreznih institucij (BCS ÖKO-Garantie, MCS-Marine Stewardship Council).

 

Podprite odgovorno ribištvo. S kupovanjem trajnostne morske hrane podpirate ribiče, ki jim ni vseeno za okolje in želijo vire ohraniti tudi za prihodnje generacije.

 

 

Odkrijte nove okuse. Ali vedno kupujete iste vrste rib? Veliko povpraševanje po nekaterih vrstah rib in morske hrane lahko privede do prelova. Po drugi strani je na voljo obilica manj znanih vrst. Bodite drzni in za spremembo poskusite kaj novega. V Normi imamo zares pestro izbiro različnih vrst rib. Poglejte si ponudbo konzerviranih rib in morskih sadežev tukaj.

 

Med Normimi recepti najdete veliko idej za pripravo zamrznjenih in konzerviranih rib. Poglejte tudi na naš Instagram in Facebook ter se pustite navdihniti z zdravimi in slastnimi recepti. Morska hrana je obnovljiv vir, če se skrbno upravlja. Ribe in morska hrana so odličen prehranski vir, bogat z vitamini in minerali, ter pomemben vir maščobnih kislin omega-3. Uživanje rib nas lahko varuje pred najrazličnejšimi boleznimi, od raka do bolezni srca, od depresije do artritisa. Privoščimo si jih, a odgovorno.

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se