Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Jod - hranilo ali strup

8.11.2018
Natisni

Jod je - tako kot cink ali železo – življenjsko pomemben esencialni element v sledeh, kar pomeni, da ga naše telo ni sposobno proizvesti samo, ampak do njega pridemo s hrano. Vendar si mnenja o jodu zelo nasprotujejo, bolj kot pri kateremkoli drugem elementu v sledeh. Tako kot eni svetujejo izogibanje jodu v velikem loku, drugi priporočajo jemanje joda v večjih količinah. A resnica je spet nekje v sredini. Mi vam svetujemo, da jod dodatno uživate le v primeru, ko vam izvidi pokažejo dejanski manjko. Natančen je na primer urinski test, saj nenormalno delovanje ščitnice ni povsem pravilen indikator za pomanjkanje joda. Prekomerno uživanje joda lahko delovanje ščitnice blokira in tako stanje še poslabša.

 

 

Manjko joda v organizmu lahko popravimo na več načinov, a najprej moramo ugotoviti, da nam joda zares primanjkuje. Preveč joda je v telesu prav tako škodljivo kot premalo joda. V telo ga lahko vnašamo z ekološko pridelano hrano ali s kakovostnimi prehranskimi dopolnili. Karkoli drugega vam odsvetujemo.

 

Uživanje joda na naravni način 

 

Hrana, bogata z jodom, so morske ribe in morski sadeži, oboje lahko dobite v Normi, a za vegane in vegetarijance niso primerna hrana. Zato bomo v nadaljevanju govorili o rastlinski oskrbi z jodom.

 

Morske alge - izvrsten vir joda 

 

Morske alge so bogate z jodom. Lahko jih uživamo v obliki priloge: v vodi namočite alige hijiki (1 čž suhih alg povsem zadošča), potem alge skuhate in postrezete z rižem.

 

 

Wakami alge se dajejo v juhe ali jih v obliki kosmičev posujete po solati.

 

 

Na trgu dobite tudi morske alge vložene v olju, ki so odlična presna hrana, ali pa jih jeste zraven kruha.

Morske alge so bogat vir joda, zato zadoščajo resnično že majhne količine, na primer 1 gram ali manj posušene morske solate na dan.

 

Jod v vsakodnevni hrani

 

Jod v sledeh najdemo skoraj v vsakem sadju in zelenjavi (1 - 4 µg/100 g). Zelenolistna zelenjava, zelje, gobe, oreščki, semena in stročnice so še posebej bogate z jodom. Če ta živila solite s soljo Seagreens, tako pridobite še več joda.

 

Če pa spirulina in klorela spadata med prehranski dopolnili, ki ju uživate, vas tudi ti oskrbujeta z nekaj joda.

 

Rjave, divje rastoče alge Seagreens®

 

Novo v Normi v letošnjem letu so rjave morske alge SEAGREENS®, predstavljajo najkakovostnejši in najboljši naravni vir biorazpoložljivega joda, ki je naravno vezan na aminokisline in ga zato telo zlahka absorbira. Raziskava je pokazala, da se približno 33% joda iz omenjenih morskih alg absorbira in postopoma  sprošča v obdobju nekaj dni, kar odraža njegovo stabilnost v telesu in s tem uravnoteženo razpoložljivost.

 

 

Kakovostne so le certificirane morske alge 

 

Na trgu lahko najdemo veliko morskih alg, nabranih v najlažje dostopnih zalivih, ki pa ne zagotavljajo nujno najboljše kakovosti. Organizacija „Seaweed Health Foundation“ iz Velike Britanije je pripravila standarde kakovosti, ki temeljijo na načelih biodinamičnega, ekološkega in trajnostnega kmetovanja, podprte z vidika morske znanosti in botanike.

 

 

Alge Seagreens imajo biodinamični, ekološki in košer certifikat, s čimer je zagotovljeno zavezujoče testiranje na morebitne kontaminente in alergene tako v samih algah kot tudi v okolju, v katerem so nabrane. Morske alge z navedenimi certifikati so povsem varne za uživanje in se priporočajo kot dodatek k hrani za otroke, nosečnice, doječe matere in za posebne terapevtske namene.

 

 

Sicer vas pa lepo vabimo na brezplačno predavanje in predstavitev teh odličnih alg, ki bo v:

 

- Normi v Mariboru (Žolgarjeva ulica 18, Maribor), v sredo, 14.11.2018, ob 19. uri. Na predavanje se je potrebno obvezno prijaviti na 02/ 320 40 22 ali preko e-naslova norma@norma.si.

 

- Normi v Celju (Prešernova ulica 25, Celje – nasproti sodišča), v četrtek, 15.11.2018, ob 19. uri. Na predavanje se je potrebno obvezno prijaviti na 03/ 620 22 18 ali preko e-naslova norma-celje@norma.si.

 

- V Normi v Krškem (Qlandia Krško, vhod A), v petek, 16.11.2018, ob 17. uri. Na predavanje se je potrebno obvezno prijaviti na 07/ 492 51 51 ali preko norma-krsko@norma.si

 

- Normi v Ljubljani (Gosposvetska cesta 6), v četrtek, 22.11.2018, ob 17. uri. Na predavanje se je potrebno obvezno prijaviti na 0590 45 500 ali preko e-naslova norma-lj@norma.si.

 

Vljudno vabljeni!

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke