Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Kaj naj jem?

24.5.2017
Natisni

Ali kako si je Dr. Iztok Ostan odgovoril na to vprašanje skozi večletno raziskovanje.

 

Vabilo na brezplačno predavanje, na katerem nam bo Dr. Ostan na razumljiv način predstavil svoje poglede na zdravje.

 

 

Manj sladkorja in manj maščob? Tudi manj mesa in glutena? Ali LCHF dieta? Vsak vegan, vegetarijanec in paleo privrženec ima množico svojih argumentov in je 100% prepričan v svoj prav. Ostane še vprašanje, kaj nam pa pravzaprav tekne, po čem imamo poželenje in kaj je okusno ali kaj imamo radi. Kaj je absolutno prav za človeško telo? In kaj je prav za okolje in naš planet?

 

Verjamem, da se mnogi sprašujete, tako kot tudi jaz, kaj je optimalna hrana za nas. Od prebiranja metrov literature, preizkušanja raznovrstnih načinov prehranjevanja, tudi prehranskih dopolnil občasno, lahko imate na koncu še vedno občutek, da pa nekaj morda še vedno manjka, da bi dobili povsem zadovoljiv odgovor. Če skrbno izbiramo svojo hrano, se najbrž večinoma časa počutimo v redu, a »v redu« ni 100% in zatorej ni dovolj dobro ali trajnostno.

 

Vse, kar pojemo, postane del nas. Če pojemo korenček, ta ne potuje zgolj od naših ust preko prebavil v straniščno školjko. Naš organizem posrka hranilne snovi in pusti zgolj neprebavljive vlaknine. Korenčkove molekule postanejo del našega telesa in nas spremljajo še vrsto let. Hrana v našem krožniku oblikuje naše življenje, JE naše življenje danes, jutri, pojutrišnjem. O tem vsakič ne razmišljamo, ko hrano zlagamo v nakupovalni voziček, zato je toliko bolj pomembno, da to ozavestimo, ponotranjimo in nas intuicija potem pri nakupovanju pravilno vodi.

 

V Normo smo povabili dr. Iztoka Ostana, da nam bo iz svoje bogate zakladnice znanja in osebnih izkušenj razložil, kako lahko še bolj poskrbimo za svoje zdravje.

 

 

V prvem delu predavanja bo Dr. Ostan predstavil teorijo o apetitu za sebični gen in glavni strategiji za prehitevanje tega naravnega a nezdravega apetita: nazaj k naravi  (s preverjenimi tradicionalnimi sredstvi) in naprej k naravi (zadovoljevanje potreb celic z dosežki sodobne tehnologije).

 

Zakaj jemo preveč, zakaj je nezdrava hrana bolj vabljiva od zdrave? Nekaj je gotovo odvisno od slabih prehranskih navad. Toda opazovanje vedenja živali, ki ravnajo povsem instinktivno, kažejo, da mnoge vrste rade jedo preveč in da tudi njim bolj ugaja nezdrava hrana kot zdrava. Želja po nezdravi hrani je torej tudi prirojena. Doc. dr. Iztok Ostan z Univerze v Ljubljani je s sodelavci pojasnil to vedenje s pomočjo teorije »sebičnega gena« R. Dawkinsa. Instinktivno vedenje je po njej usmerjeno predvsem v korist reprodukcije (na škodo dolgoživosti in zdravja). Zanjo je potrebno več energije, hitro razpoložljive energije … . Narava nas k taki hrani usmerja z užitki.

 

Na predavanju bo pojasnjeno, kako doseči zadovoljstvo z neškodljivimi sredstvi, preden nas apetit za sebični gen zapelje na stran pota.

 

V drugem delu srečanja bo pojasnil delovanje obeh strategij na svojem primeru ozdravitve. Sam je bil v mladosti tako bolan na jetrih in trebušni slinavki, da mu je zdravnik pri 31 letih svetoval, naj zaprosi za invalidsko upokojitev.  Pa je poskušal sam ponovno pridobiti zdravje;  najprej s proučevanjem in preizkušanjem naravnih sredstev, potem tudi s prehranskimi dopolnili. Kombiniranje obeh mu je po 23 letih prineslo ozdravitev.

 

V zadnjem delu predavanja bo predstavil svoj sistem prehranske prve pomoči za starejše in oslabele; ta izhaja iz njegovih izkušenj in proučevanj. Opisal ga je v knjigi Prijateljem najboljše (Institut.O, 2013). Gre za trimesečni program, v katerem posameznik uvaja postopoma v svojo prehrano izbrana zelo učinkovita živila in dopolnila. Vsako izmed njih je tako učinkovito, da posamezniki praviloma začutijo izboljšanje že v 14 dneh. Če jih smiselno kombiniramo, pa dosežemo še sinergijske učinke.

 

BREZPLAČNO PREDAVANJE Z DR. OSTANOM 

 

  • NORMA MARIBOR (Žolgarjeva ulica 18): sreda, 31.5.2017, ob 20.00. Na brezplačno predavanje se je potrebno predhodno prijaviti na 02 320 40 22 ali norma@norma.si.

 

  • NORMA CELJE (Prešernova ulica 25 – nasproti sodišča): četrtek, 1.6.2017, ob 19.00. Na brezplačno predavanje se je potrebno predhodno prijaviti na 03 620 22 18 ali norma-celje@norma.si

Za informacije o predavanju v ostalih Normah, spremljajte naše e-novice. 

 

Vljudno vabljeni!

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke