Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Kaj si želijo moški in o čem sanjajo ženske

11.9.2012
Natisni

Adam in Eva, Romeo in Julija, Tristan in Izolda – ljubezen že od nekdaj močno vpliva na ljudi. Gre za najmočnejšo obliko naklonjenosti, ki jo človek lahko občuti do drugega človeka. V zgodovini človeštva je povzročila tudi prave vojne. Vendar, kako se sploh zgodi, da se dva zaljubita?

 

 

 

 

Ljubezen se začne pri videzu. Dva človeka se morata najprej fizično privlačiti, da se lahko zaljubita. Vendar kaj ženske privlači na moških in kaj moške na ženskah?

 

 

O čem sanjajo ženske?

Ženske privlačijo moški z markantnimi obraznimi potezami, kot je široka čeljust oziroma široka brada. Znanstveniki so ugotovili, da imajo moški z visoko vrednostjo testosterona markantne obrazne poteze in se zaradi tega ženskam zdijo bolj seksi. Z biološkega vidika se razlog skriva v dejstvu, da imajo moški z visoko vrednostjo testosterona dobre možnosti, da zaplodijo podmladek. Zato takšni moški ženske še posebej privlačijo med plodnimi dnevi. Vendar pa lahko ženske osvojijo tudi moški z mehkejšimi obraznimi potezami. Takšne moške ženske zaznavajo kot zelo zanesljive in so zato zelo primerni za življenjske sopotnike in očete.

 

 

Kaj si želijo moški? 

90-60-90 – stara, vendar čarobna formula. Ženske s temi merami moške magično privlačijo. Ampak zakaj? Tudi v tem primeru igrajo odločilno vlogo hormoni. Pri ženskah se med puberteto poveča proizvodnja estrogena, kar vodi v odlaganje maščobe na stegnih in zadnjici. Vendar pa se zaradi povišane vsebnosti estrogena v krvi prepreči odlaganje maščobe v pasu. Tako se oblikuje tipična ženska postava. Razmerje pas-boki moškim vizualno signalizira, da je ženska še posebej plodna.

 

Pa brez skrbi – tudi ženske brez teh idealnih mer lahko moške zelo privlačijo. Znanstveniki so ugotovili, da so ženske, pri katerih je obseg pasu deljen z obsegom bokov približno 0,7, za moške na splošno zelo privlačne.  

 

Moškim pa ni pomembna le ženstvena postava, tudi obrazne poteze so pomembne. Visoke ličnice, majhna brada in polne ustnice moške zelo privlačijo. Na te ženstvene obrazne poteze pa spet vpliva estrogen. Ženske z visoko vrednostjo estrogena imajo pogosto polne ustnice in majhen nos. To moškim signalizira zdravje in plodnost.

 

 

 

 

 

Prav tako zanimivo je dejstvo, da si ženske, ki se dobro razumejo s svojim očetom, izberejo njemu podobnega partnerja. Pomemben je torej oče in pa tudi dejstvo, da si ljudje pač izberemo sebi podobnega partnerja. David Perrett, raziskovalec zmožnosti zaznavanja na škotski univerzi St. Andrews je ugotovil, da večina ljudi pozitivno reagira na »nasprotno-spolno« izdajo samega sebe. Slike testnih oseb je spremenil v nasprotni spol in jih ponovno pokazal testnim osebam, ki niso vedele, da so na slikah dejansko oni sami. Reakcija testnih oseb je pokazala očitno simpatijo do samega sebe :-)

 

 

»Ne maram ga niti vohati!«

Vonj igra pomembno vlogo. Znanstveniki so ugotovili, da se ljudje z različnim vonjem bolj privlačijo kot ljudje s skoraj enakim vonjem. Tudi to je gensko pogojeno, kajti telesni vonj bazira na določenem genskem členu. Le-ta naj bi omogočil, da bolje razločimo lasten vonj od tujega. Čim bolj je vonj različen, tem bolj različna je genetična slika in možnost za zdrav podmladek narašča. 

 

 

Kaj pa strast?

Predstavljajte si dolg sprehod med sončnim zahodom na beli peščeni plaži. Ob vseh telesnih lastnostih odloča o tem, če se bomo zaljubili ali ne, tudi sama situacija. V določenih situacijah telo izloča več adrenalina, kar pospeši srčni utrip in dihanje. Če v tej situaciji srečamo privlačnega partnerja, nanj prenesemo telesno vzdraženje. Hollywood se tega dejstva poslužuje za uprizoritev melodramatičnih filmov.

 

Na koncu bi le na kratko povzela to, da na to, ali se bomo zaljubili, vpliva veliko različnih dejavnikov, vendar biološki dejavniki podzavestno zelo močno vplivajo na izbiro partnerja. Ste to vedeli? Kakorkoli: imejte se radi :-)

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke