Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Kaj so konopljini proteini?

10.7.2011
Natisni

Semena jedilne konoplje

 

Seme konoplje je bogat vir beljakovin, saj vsebuje kar trikrat več beljakovin kot soja. Beljakovine v konopljinem semenu zavzemajo 20-30%, so zelo kakovostne in jih telo z lahkoto izkoristi v svojih procesih. Seme vsebuje vseh osem življenjsko pomembnih aminokislin, njihovo razmerje pa je idealno za človeško telo in mu pomaga pri tvorbi protiteles in krepitvi imunskega sistema. Vsebnost vseh esencialnih aminokislin sama po sebi sicer ni tako izjemna, saj jih na primer vsebuje tudi laneno seme. To kar naredi konopljino seme tako unikatno je dejstvo, da kar 65% vseh beljakovin predstavlja globulin. Tega telo porablja pri proizvodnji protiteles, ko se imunski sistem brani pred vdori tujih organizmov.


 

 

Konopljini proteini

 

so pridobljeni s hladnim stiskanjem konopljinih semen, kjer se izloči olje. Kar ostane, posušijo in zmeljejo v proteinski prah – ta še vedno vsebuje vse pomembne sestavine samega konopljinega semena, le da je še bolj koncentriran v vsebnosti proteinov (odvzet mu je večji del maščob in vlaknin). Zato je idealen za športnike, predvsem po vadbi (zaužijemo ga kot dodatek v smoothijih ali drugih napitkih). Lahko je tudi odličen in hranljiv nadomestek obroka, zato je priporočljiva za tiste, ki se borijo z odvečno telesno težo.

Glavna prednost konopljinih proteinov je v tem, da niso izolirani od ostalih hranilnih snovi, ampak so dostopni v obliki, ki nam jo je namenila narava – torej skupaj z ostalimi hranili, ki poleg tega, da vplivajo na pridobivanje mišične mase  vplivajo še na lase, kožo, oči, imunski sistem in prebavo.

 

Mnogi rastlinski proteini veljajo za »nepopolne«, ker vsebujejo majhne količine katere od osmih esencialnih aminokislin. Oznaka »nepopolni« pa je rahlo zavajajoča, saj vsi proteini rastlinskega izvora vsebujejo vse esencialne aminokisline, le da je v velikih primerih (npr. v žitih, stročnicah) količina ene ali več teh aminokislin premajhna za človeške potrebe (sploh pri športnikih). Konopljini proteini pa vsebujejo vsako od esencialnih aminokislin v dovoljšnih količinah in v obliki, ki je našemu telesu lahko dostopna. Rastlinski proteini so lažje prebavljivi kot živalski, k čemer pripomorejo tudi encimi, ki jih najdemo v presnem konopljinem prahu. Ti pospešijo in izboljšajo absorbcijo, zato je potrebnih tudi manj zaužitih proteinov – velja pravilo »kvaliteta, ne kvantiteta!«

 

Nepogrešljivi niso le pri regeneraciji mišičnega tkiva, temveč tudi pospešujejo izgorevanje maščob. Ko se enkrat absorbirajo v kri, povzročijo sproščanje hormonov, ki omogočajo bolj učinkovito porabo maščobnih rezerv – posledica sta boljša vzdržljivost in hitrejša izguba telesne maščobe (seveda v kombinaciji s telesno vadbo).

Od vseh proteinskih virov deluje konoplja na telo najbolj alkalno, ker ima visoko pH-vrednost. Ohranjanje alkalnega ravnovesja v telesu je zelo pomembno, saj zakisanost negativno vpliva na celoten organizem, kar se kaže tako pri slabšem počutju in izčrpanosti kot pri izgubljanju mišične mase in kondicije.

 

 

 

  Klikni za več informacij o izdelku!

 

 

 

 

 

 

 

Vir: www.svet-je-lep.com

Natisni




Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke