Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
Best Buy Award
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Kaj vam skodelica ne-ekološke kave lahko pove o okoljskih katastrofah in človeški krutosti

23.8.2016
Natisni

Kaj je dobrega v skodelici vrhunske espresso kave, če so zaradi njene pridelave uničeni gozdovi in tla kontaminirana s škodljivimi kemikalijami? Ali vam skodelica najboljše Arabice še tekne, če kmetje z zaslužkom od te kave niti ne morejo šolati svojih otrok? Še najbolj prefinjena ne-ekološka kava naenkrat dobi neprijeten okus. Ne-ekološko pridelana kava ima večji vpliv na naše okolje in ljudi, kot si lahko mislimo.

 


Kava je drugo najbolj trgovano blago na svetu – proizvede se je kar 6 milijonov ton na leto.
 

Zadostiti takšnemu povpraševanju ni enostavna naloga. Tako so se čez čas razvile metode kmetovanja za maksimiranje proizvodnje – na žalost na stroške ljudi in okolja. Rezultat takšnega načina kmetovanja je ne-ekološka, konveniconalna kava. V čem so torej poleg očitnih razlik še razlike med konvencionalno in ekološko pridelano kavo?

 

1. Konvencionalna kava je med najbolj kemijsko obdelanimi živili na svetu. Prepojena je z umetnimi gnojili, pesticidi, herbicidi, fungicidi in insekticidi. Ne samo, da od tega trpi okolje, tudi ljudje, ki živijo v takšnem okolju trpijo za zdravstvenimi posledicami. Kmetje so izpostavljeni velikim količinam kemikalij med škropljenjem rastlin in med pobiranjem plodov. Škropljenje in gnojenje z umetnimi gnjojili vpliva na okoliške kraje z onesnaženostjo vode in zraka. Te prisotnosti kemikalij niso le neprijetne; mnoge so visoko toksične in škodljive za zdravje ljudi.

 


Pri ekološkem načinu pridelave kave, niso uporabljena nobena sintetična škropiva ali umetna gnojila, kar pomeni neoprorečna zrna ter čist zrak, zemljo in vodo. Ekološka kava je pridelana le z naravnimi gnojili kot sta kavna pulpa in kompost. Ekološke kmetije prav tako zmanjšujejo vpliv na okolje s tem, ko proizvedejo manj škodljivega ogljikovega dioksida kot ne-ekološke kmetije. Za bonus, ekološka kavna zrna vsebujejo več zdravju koristnih antioksidantov in mnogo ljudi lahko celo okusi razliko. Z ekološko pridelavo kave vaše zdravje in zdravje planeta le pridobita
 

2. Kot drugo, večina konvencionalnih kavovcev so hibridi, vzgojeni, da vcvetijo na odprem soncu. Kavovcu naravno bolj ustreza senca, vendar je rastlina vzgojena v gostem gozdu težja za obdelavo in obiranje, poleg tega je ni možno posaditi tako na gosto. Zato gozdove »počistijo«, da ustvarijo prostor za odprta polja, kjer gojijo ogromne količne kave, hibrida, ki obožuje sonce. Proizvodnja je s tem povečana, ampak ekosistem flore in favne je porušen. Naravni sovražniki, kot so ptice in kuščarji, ostanejo brez svojega habitata in posledično se poveča populacija insektov, ki uničujejo kavovce. Logično sledi večja uporaba pesticidov. In brez naravnih gnojil (pričjih iztrebkov, listne stelje, naravnega propadanja) se poveča tudi uporaba umetnih (kemičnih) gnojil.

 

Levo na sliki je sončna pridelava kave, desno na sliki je senčna pridelava kave. 

Zaradi pomanjkanja dreves se ob deževju poveča odtok vode. Prst odnaša in z njo naravna hranila, posledično pride do erozije tal in takšne degradacije prsti, da ponovna rast rastlin ni več možna. Deževje ne odplakne le prsti, ampak tudi vse kemikalije s katerimi je bila obdelana – in oboje konča v lokalnih vodovodih.


Ekološko pridelana kava je vzgojena na naraven način – v senci zelenih gozdov, ki zagotavlja dom divjih rastlin in živali, ki vzdržuje rodovitnost tal in vzdržuje unikaten regionalni ekosistem živ. Te gozdnate kmetije so tako bolje zaščitene pred poplavami, ki so posledica klimatskih sprememb. In to zagotavlja kmetom varnejšo investicijo ter prihodnost.
 



Kava je dobrina, ki prihaja iz ekonomsko deprivilegiranih držav (zlasti Afrike, Latinske Amerike in JV Azije) in nepravično trgovanje lahko še poslabša položaj kmetov. Zato je pri kavi še toliko bolj pomembno, da kupujete takšno, katere proizvajalci in predelovalci delujejo po načelu Fairtrade. Z izločitvijo številnih posrednikov se proizvajalcem omogoči neposreden dostop do tržišča, boljše plačilo in enakovrednejši položaj v trgovinski verigi, ki postane preglednejša in bolj uravnotežena. Več o pravični trgovini si lahko preberete tukaj.

Kaj lahko naredite? Trg ekološko pridelane kave se je povečal kot posledica povečanega povpraševanja ljudi, ki želijo piti napitek z dobrim očutkom. Proizvodnja se lahko in se spreminja glede na odločitve, ki jih sprejemate v trgovini ali v svoji najljubši kavarni – tako lahko glasujete s svojo skodelico. Z nakupom ekološko pridelane kave, kjer lahko (in z zahtevanjem tam, kjer je ne morete), lahko podprete sistem, ki ceni zdrav ekosistem, trajnostne metode in odlično kavo. Tako, to je dober okus! :-) Vabimo vas v Normo, kjer lahko izberete med več vrstami prave ekološke kave.

Kava Mount Hagen je vzgojena na majhnih plantažah v senčnih gozdovih blizu mesta Mount Hagen (Papa Nova Gvineja). Pridelava ekološke in demeter kave ni tako enostavna kot se morda sliši. Kmetje imajo majhne plantaže (pravzaprav gre bolj za vrtove z 10-imi do 30-imi drevesi) in potrebujejo veliko podporo z več aspektov – botanično, geološko, strukturno. Gre za dolgoročno sodelovanje s tamkajšnjimi nevladnimi organizacijami in univerzami, za finančno pomoč - recimo pri gradnji šole v Papa Novi Gvineji itn. Proizvajalci kave Mount Hagen tako delujejo po načelu Fair Trade.

Sidamo – gre za posebno vrsto Arabice, ki uspeva le v provinci Sidamo v Etiopiji. Majhna, sivo-rjava zrna dajejo globok, vinski ali čokoladni okus ter cvetlično aromo. Poskusite! :-)

 



Gustoni – odličen okus in uravnotežena vsebnost kofeina se skriva v zrncih kave vrste Arabica. Mešanica zrn prihaja iz višav Chiapas v Mehiki, Cajamarce v Peruju in etiopske pokrajine Sidamo, kjer jo pridelujeo po ekoloških načelih. Poleg tega so predelovalci zavezani k pravičnemu obravnavanju pridelovalcev kave.
 

Barcaffe BIO – kava Barcaffe je Slovencem dobro poznana, morda pa je manj poznana njena ekološka različica, ki jo ponujamo tudi v Normi. Da bi vam jo še bolj približali, v nadaljevanju objavljamo intervju, ki smo ga opravili z direktorjem razvoja in kontrole, gospodom Marinom Krešotom iz podjetja, kjer predelujejo kavo znamke Barcaffe.
 

1. Kava Barcaffe se je v prepoznavni  vijolični vrečki prvič pojavila leta 1970 in hitro osvojila kofetarske duše Slovencev. Spomnim se, da je bila dolgo časa edina kava, katere omamni vonj se je vil po naših kuhinjah. Bi lahko rekli, da smo se Slovenci skozi zgodovino izkazali za kofetarski narod? Kako so se z leti spremenile naše navade pitja kave in kdaj ste začeli opažati večjo ozaveščenost ljudi o pomenu pitja ekološke kave?

V slovenskih domovih se že dolgo pije dobra kava in radi se štejemo med prave »kofetarje«. Po zadnjih podatkih spijemo okrog pet kilogramov kave na prebivalca letno. To nas uvršča dokaj visoko na lestvici ljubiteljev kave v Evropi, kjer največ kave spijejo Finci, okrog 10 kilogramov na prebivalca letno. Povpraševanje po ekološko pridelani kavi se je pojavilo pred nekaj leti, nekako hkrati s povečanjem povpraševanja po drugih ekološko pridelanih izdelkih. Potrošniki se pri nakupu izdelkov vsakdanje rabe vse pogosteje odločajo za ekološko pridelana živila zaradi vedno večjega števila alergijskih obolenj pa tudi zaradi drugih zdravstvenih razlogov. Nekateri pa se za nakup ekoloških izdelkov odločijo tudi zaradi do okolja prijaznejše pridelave.

 

2. Od kod prihajajo kavna zrna, ki so v kavni mešanici Barcaffe BIO? Vaši pridelovalci bio kave jo pridelujejo na ekološki način, kar dokazujejo certifikati. Nam lahko poveste kaj več o samem načinu ekološke pridelave kave, kakšne zahteve morajo izpolnjevati kmetje in h kakšnim kriterijem kakovosti so se morda pridelovalci sami še dodatno zavezali?

V kavni mešanici Barcaffe Bio so kavna zrna iz certificiranih plantaž Južne Amerike, Afrike in Azije. Kot ste sami povedali, certifikacijska oznaka na izdelku zagotavlja, da je Barcaffè Bio visokokakovostno naravno živilo, ki je bilo ustvarjeno v sožitju z naravo. Pri ekološki pridelavi se namreč bolj odgovorno ravna z energijo in naravnimi viri, ekološki način kmetovanja pa izboljšuje življenje v tleh, naravno rodovitnost tal in kakovost vode. Kmetovalci se k temu zavežejo s certifikatom. To morajo dokazovati pri skrbnih pregledih in z analiznimi izvidi svojega pridelka. Podobno kot nas, ki kavo pražimo, tudi plantaže obiščejo presojevalci in skrbno pregledajo, ali se pridelovalci držijo strogih pravil, katerim so se zavezali. Ekološki pridelovalci so zelo ozaveščeni in se pogosto odločajo tudi za druge certifikate. Tako ni redkost, da naša uporabljena surova kava poleg ekološkega certifikata nosi še certifikate za fair trade (pravična trgovina), rain forest, UTZ ali kakšen drugi certifikat.

3. 
Nam lahko iz prve roke poveste, kako je pridelava ekološke kave okolju bolj prijazna od konvencionalne? Kaj pa odnos vseh vključenih v pridelavo in predelavo kave? Ali morda razmišljate tudi o poslovanju po načelih fair trade, kar pri kavi pogosto srečujemo?

Enostavno povedano, pri pridelavi kave ne smejo uporabljati umetnih mineralnih gnojil in fitofarmacevtskih sredstev. To pomeni, da v celotni logistični verigi in seveda nato pri nas v proizvodnem procesu ne sme priti do kontaminacije ekološko pridelane kave oziroma do mešanja s konvencionalno kavo. Certifikacijski organi to vse skrbno nadzorujejo. Končni dokaz pa dobimo tudi z analiznim izvidom končnega izdelka. Na tak način smo prepričani, da v celotni verigi pridelave, transporta, skladiščenja in predelave ni prišlo do napake. Trenutno še ne razmišljamo o širjenju izdelkov z novimi certifikati.

4. 
Glede na to, da pri vas predelujete predvsem konvencionalno kavo, kako zagotavljate, da je kava v proizvodnem obratu, kjer predelujete Barcaffe BIO ekološko neoporečna?

Predelava ekološke kave v našem obratu poteka po posebnih pravilih in pod budnim očesom strokovnjakov za ekološko certificiranje. Verodostojnost izdelka izkazuje oznaka na izdelku SI-EKO-003, izdana s strani mednarodne certifikacijske ustanove Bureau Veritas. Postopek proizvodnje je tako strogo nadzorovan. V času praženja in pakiranja Barcaffe Bio kave poteka proizvodni proces izključno tega izdelka in ne predelujemo konvencionalne pridelane kave. To pomeni, da je proizvodni proces ekološke kave časovno ločen od konvencionalne kave. Pred sami procesom predelave celotno linijo skrbno očistimo po predpisanih in dokumentirani postopkih. Da je celoten proces pravilno voden in nadzorovan pa preverja zunanja certifikacijska ustanova. Na tak način zagotavljamo, da ekološka kava ne pride v stik ali mešanje s konvencionalno kavo.

5. V čem je po vašem mnjenju ekološka kava Barcaffe boljša od konvencionalne?

Vsaki kavi, ki prihaja iz našega proizvodnega obrata v Izoli, posvečamo veliko skrb in pozornost. Bio kava se pač razlikuje po tem, da se pri njeni pridelavi posveča več pozornosti okolju in odgovornem ravnanju z naravnimi viri. S ponosom pa lahko trdimo, da so vse naše kavne mešanice skrbno izbrane in ustrezajo standardom vrhunske kakovosti. Zaradi tega so prepoznavnega okusa, ki toliko desetletij skrbi za lepši dan. Z Bio kavo želimo poskrbeti tudi za boljši jutri. 

 


Za konec pa si lahko pravi ljubitelje kave preberete še 20 zanimivih dejstev o kavi :). 

Natisni




Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke