Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Kako opraviti veliko potrebo?

11.7.2012
Natisni

Čepenje je najenostavnejši, najbolj naraven in zdrav položaj odvajanje blata (to pa je tudi najbolj naraven položaj za rojevanje).

 

 

 

 

Eden izmed razlogov za kronično zaprtje med zahodnim prebivalstvom je uporaba sedečega stranišča. Številne druge družbe, ki še danes tradicionalno uporabljajo talno stranišče in tiste, ki veliko potrebo opravljajo na prostem, ne trpijo zaradi kroničnega zaprtja. Črevesje človeka je namreč oblikovano za opravljanje velike potrebe v čepečem položaju.

 

 

 

 

Kadar iztrebljamo čepe, se rektoanalni kot na koncu analnega kanala izravna navzven, kar sprosti pritisk na anus in danko in tako omogoči lažje odvajanje. Na drugi strani, sedenje na školjki stisne prehode in zahteva več pritiska pri opravljanju velike potrebe. Izraelski raziskovalec dr. Berko Sikirov, še posebej vztrajni zagovornik metode čepenja, je kot osnovni mehanizem zaprtja identificiral zaviralno naravo rektoanalnega kota v sedečem položaju. Zaprtje pogosto vodi v pretirano napenjanje (vsaj do tri krat več kot v čepeči drži) in po mnenju Sikirova povzroča divertkulozo debelega črevesa (vrečasti izrastki v črevesju).

 

 

 

Sedenje vs čepenje

Pri sedenju puborektalna mišica zapre danko, ki zadrži blato.

Pri čepenju pa puborektalna mišica sprosti in izravna pot do anusa. 

 

 

 

Hemoroidi

Hemoroidi so otekle in vnete vene v anusu in danki. V blagih primerih lahko povzročijo srbečico, v hujših primerih pa povzročijo neizmerne bolečine in krvavitve. Hemoroidi so najpogostejši v Evropi in obeh Amerikah, kjer več kot polovica prebivalcev vsaj enkrat v življenju trpi zaradi hemoroidov. Hemoroidi so skoraj neznani v Afriki, Aziji in državah Bližnjega vzhoda. Mnogi zdravniki in znanstveniki pojasnjujejo, da so hemoroidi povezani s sedenjem na straniščni školjki. Mnogi Afričani, Azijci in prebivalci Bližnjega vzhoda ne uporabljajo sedečih stranišč, temveč čepijo nad svojimi stranišči ali drugimi posodami za odpadke. Drugo mnenje na to temo je, da so hemoroidi v teh državah redki, ker njihova prehrana vsebuje veliko več vlaknin.

 

Številne študije so bile izvedene, ki potrjujejo povezavo med sedenjem, ko opravljamo veliko potrebo in pojavom hemoroidov. Sedenje na straniščni školjki povzroča dodaten pritisk na anus in danko. Dodaten pritisk pa povzroči, da se ljudje napenjajo. To povzroča napor in hemoroide, pritiskanje pa jih samo poslabša, zato se jih je tako težko znebiti. Kadar sedimo, telo preide v naravni položaj, ki preprečuje črevesju, da bi odvajalo iztrebke. In ravno zato se napenjamo, kadar sedimo na stranišču. Kadar sedimo, moramo pogosto zadrževati dih in iztrebke potiskati iz telesa s pomočjo membrane. Tak pritisk pa povzroči, da žile nabreknejo in se vnamejo.

 

 

Poskrbi za zdravo blato

Da ne bi imel težav pri iztrebljanju, v svojo prehrano vključi veliko vlaknin, ki delujejo kot ščetka za črevesje. Največ vlaknin vsebuje sveže sadje in zelenjava. Za zdravo blato moraš dnevno spiti čim več vode in se ukvarjati s telesno dejavnostjo, kar bo zagotovo pospešilo tvojo prebavo. Predvsem pa se odvadi branja na straniščni školjki, saj tako še dodatno podaljšuješ čas sedenja na stranišču.

 

 

   

 

 

Pri gradnji naslednje kopalnice pa morda razmisli o talnem stranišču, saj je tudi opravljanje majhne in velike potrebe na sedeči straniščni školjki le še ena od nepotrebnih in za zdravje nevarnih navad zahodnega sveta.

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke