Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Kako se znebiti mrčesa?

27.6.2011
Natisni

KAKO SE ZNEBITI MRČESA?

 

Poletje prinaša veliko svetlobe, toplih dni, gibanja na prostem, dopustovanja in pohodov v naravi ter še marsikaj počitniško obarvanega. Veliko se zadržujemo zunaj, na vrtovih, parkih, poljih in travnikih, na kakšni klopci pod drevesno krošnjo ali pa na terasi, po končanem sobotnem pikniku. Poletje prinaša toliko svobodnega in zdravega gibanja na prostem, vendar nas vsepovsod »opazujejo« mali sovražniki, ki znajo biti prav nadležni – komarji, muhe - ali pa celo škodljivi in zdravju nevarni – klopi.

 

Vprašanje se seveda poraja, kako se teh nadležnih drobnih bitij znebiti na ekološki način, saj vemo, da komercialni repelenti in sredstva proti mrčesu vsebujejo veliko kemičnih sestavin, ki človeku najbrž celo bolj škodijo kot piki insektov.

 

Raziskave kažejo, da aktivna kemikalija v mnogih izdelkih za odganjanje mrčesa DEET deluje na podoben način kot smrtonosni živčni plini in nevarni pesticidi - napada namreč živčni sistem tako živali kot ljudi. 

Kemikalija DEET (dietiltoluamid) se že od leta 1957 nahaja v praktično vsakem komercialnem sredstvu za odganjanje komarjev. Sprva so to substanco razvili zgolj deset let pred tem za namene ameriške vojske, saj jih je džunglsko vojskovanje v drugi svetovni vojni izučilo, da so komarji izjemno moteči in celo nevarni. 

 

 

NARAVNI REPELENTI IN NJIHOVE SESTAVINE

 

Limonino evkaliptusovo olje je naravni repelent, ki vam nudi dolgotrajno zaščito zoper pike insektov. Ena sama aplikacija tega pripravka bo odganjala mrčes in druge insekte tudi do šest ur.

Limonino evkaliptusovo olje nudi dolgotrajno zaščito pred komarji in drugimi insekti, zato je idealen spremljevalec na kakršnem koli pohodu, ribarjenju ali kempiranju. Čisto evkaliptusovo olje lahko tudi razredčite z vašim najljubšim vlažilcem ali kremo za sončenje.

Previdni bodite zgolj, če ga uporabljate za zaščito zelo malih otrok. Povzroči lahko srbečico na koži ter celo vrtoglavico in slabost. Nikoli ga ne vtirajte na področje kože, ki je morebiti ranjena.

 

Ena od možnosti je tudi, da svojo kožo natrete z doma pripravljenim repelentom, ki naj vsebuje naravno vanilijo (palčke lahko kupite na Norminem oddelku z začimbami), eterično olje sivke in eterično olje citronele. To je kombinacija, ki bo komarje in ostali mrčes zagotovo odgnala.

 

Vonj česna zna biti odbijajoč za človeka, zagotovo pa odganja komarje, zato lahko na vrt prinesete stisnjen česen v skodelici ali pa česnov kruh. Komarjev zagotovo ne bo blizu.  

 

Tudi Norma je poskrbela, da bo poletje čim bolj brezskrbno in na svojih poličkah nudi ZETA FREE naravne, varne in učinkovite izdelke proti komarjem in ostalemu mrčesu za telo in prostor. Izdelki vsebujejo eterična olja biološke in biodinamično pridelane pelargonije, limone, evkaliptusa in sivke, ki na naraven način odganjajo komarje in ostali mrčes. Komarjev ne poškoduje. Vse sestavine so rastlinskega izvora, brez sintetičnih in nevarnih dodatkov. Prav tako so brez parabenov, brez sintetičnih parfumov, brez sintetičnih barvil in ne vsebujejo sestavin, ki dražijo kožo, oči, sluznico in pljuča.

 

 

 

Vabe za nadležne muhe

  

V visok kozarec za vlaganje natočite nekaj jabolčnega kisa, nakar na vrh kozarca položite lijak, narejen iz papirja - tako, da bo lijak ostal na suhem in da bo med njim in kisom ostalo nekaj prostora. Tako bodo muhe odletele v kozarec, iz njega pa malce težje.

 

Drugi način je ta, da v kozarec ali skodelico natočite nekaj poceni sladkega vina ter mu dodate detergent za pomivanje posode. Muhe se bodo napile sladke mešanice, a bodo zaradi dodanega detergenta poginile.  

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke