Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Ko si znotraj zelen, si znotraj čist

3.10.2011
Natisni

 

Koristi klorofila, na področju znanosti in raziskav, preučujejo že vrsto let. Ampak kaj klorofil je, zakaj je tako poseben in kakšne koristi lahko iz njega dobimo? Ta članek podaja nekaj osnovnih informacij o klorofilu in njegovih koristi za zdravje.

 

 

Kaj je klorofil?

 

Klorofil je rastlinski pigment, ki daje večini rastlin njihovo značilno zeleno barvo. Klorofil pomaga rastlinam pri procesu fotosinteze, pri katerem rastline uporabljajo sončno svetlobo za proizvodnjo ogljikovih hidratov iz ogljikovega dioksida in vode. Klorofil je sposoben pretvarjati svetlobno energijo, ki jo rastlina lahko shrani in uporabi, ko je to potrebno. Ta proces se torej imenuje fotosinteza in je osnova za ohranjanje skoraj vsega življenja na planetu. Ker živali in ljudje pridobivajo svojo oskrbo s hrano tako, da jedo rastline, lahko tudi rečemo, da je fotosinteza vir vsega življenja.

 

Zanimivo pa je, da je molekularna sestava klorofila zelo podobna sestavi hemoglobina, ki je odgovoren za prenos kisika po našem telesu. Razlika med njima je le ta, da je osrednji atom v klorofilu magnezij, v hemoglobinu pa železo. In hemoglobin je osrednja molekula za povečanje dosegljivosti kisika v našem sistemu ter ključen za hitro vključevanje aminokislin v naše telo.

 

Klorofil vsebuje kalcij, železo, litij magnezij, mangan, fosfor, selen, proteine, vitamin A, C in E, cink, B-kompleks vitamine itd. Vsi ti elementi so nujno potrebni za življenje, hemoglobin pa skrbi tudi za regulacijo občutljivega kislo-bazičnega ravnovesja v našem telesu, pomaga izločati težke kovine, ki jih vnesemo v telo z uživanjem druge hrane ter spodbuja nastajanje tkiva in hemoglobina, kar pomeni, da se na hemoglobin lahko veže več kisika in tako telo bolje oskrbuje s kisikom.

 

Koristi klorofila za naše telo

 

Klorofil je antioksidant, deluje protivnetno in pomaga pri celjenju ran. V nadaljevanju naštevamo znane koristi klorofila za naše telo:

 

 • Pomaga pri rasti in obnovi tkiv.
 • Pomaga pri nevtralizaciji onesnaženega zraka, ki ga vdihnemo in je zato dober dodatek za kadilce.
 • Telesu zagotavlja učinkovit vnos magnezija in pomaga pri prenosu kisika v celice in tkiva.
 • Spodbuja nastajanje hemoglobina.
 • Spodbuja rdeče krvničke pri izboljšanju preskrbe z kisikom.
 • Skupaj z ostalimi vitamini kot so A, C in E, klorofil pomaga nevtralizirati proste radikale, ki škodujejo zdravim celicam.
 • Klorofil tudi sodeluje pri zmanjševanju slabega zadaha, slabega vonja seča, blata in telesnega vonja.
 • Lahko zmanjša možnost vezanja rakotvornih snovi na DNK, v različnih glavnih organih v telesu.
 • Deluje tudi anti-aterogeno (zmanjšuje slabi holesterol).
 • Naravno zdravi okužene rane.
 • Ima anti-mutagene in anti-kancerogene lastnosti, tako da je v pomoč pri zaščiti telesa pred strupi in zmanjševanju stranskih učinkov zdravil.

 

Hrana, ki vsebuje klorofil

 

Surova živila, ki vsebujejo klorofil so: zelenolistna zelenjava vseh vrst, špinača, listi bele redkve, zelene olive, zelena solata, zeleni beluši, ohrovt in brstični ohrovt, zeleno zelje, stebelna zelena, stročji fižol, blitva, peteršilj, bazilika, morska zelenjava, brokoli, grah, por, zelena paprika, prah pšenične in ječmenove trave… Špinača, blitva in listi bele redkve so živila, ki vsebujejo največ klorofila.

 

Ali kuhanje zmanjša vsebnost klorofila v zelenjavi?

 

Dolgotrajno kuhanje zelenjave lahko zmanjša vsebnost klorofila v hrani. Vendar pa študije kažejo, da parjenje zelenjave za par minut, lahko dejansko poveča količino klorofila, ki se lahko absorbira v telo. Torej, jej surovo zelenjavo kolikor lahko in tisto, ki je ni mogoče zaužiti surove lahko vedno obdelaš na pari. Ne kuhaj pa zelenjave tako dolgo, da izgubi svojo svežo zeleno barvo in postane olivno zelena. Potem veš, da si uničil ves klorofil v zelenjavi.

 

Katero hrano bogato s klorofilom lahko najdeš v Normi?

 

 

 

Vir: www.nutritional-supplements-health-guide.com; www.natural-health.net.au; www.mikavna.si.

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke