Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

KOKOSOVA VODA - za žejo!

3.1.2012
Natisni

 

Poleti si vsi želimo čisto preprostih stvari: razstrupljanja, hidracije, duševnega miru in da bi čim lažje prenašali vročino.

 

Posredujem ti nekaj preprostih dejstev o kokosovi vodi – vodi življenja - ki bo zate naredila vse, kar zgoraj omenjam.

 

 

Kokosova voda

1.   Telo hladi ter hkrati ohranja ustrezno telesno temperaturo.

2.   Rehidrira telo in je naravna izotonična pijača.

3.   Celicam dovaja hranilne snovi in kisik.

4.   Naravno obnavlja telesne tekočine po telovadbi.

5.   Dviguje metabolizem.

6.   Spodbuja izgubo teže.

7.   Dviguje imunski sistem.

8.   Razstruplja in se bori proti virusom.

9.   Čisti prebavne poti, izboljšuje prebavni sistem in spodbuja gibanje črevesja.

10. Pomaga k zdravemu delovanju ščitnice.

11. Uravnava sladkorno bolezen.

12. Pomaga telesu, da se bori proti virusom, ki povzročajo prehlad, herpes in AIDS.

13. Uravnava kislost in bazičnost v telesu in zmanjšuje nevarnost nastanka raka.

14. Zdravi ledvice in sečne kamne.

15. Spodbudbuja slabo cirkulacijo.

16. Čisti celoten sistem žlez z notranjim izločanjem.

17. Čisti polt.

 


 

Kokosova palma, kokosov oreh, kokosova voda…

 

Beseda kokos prihaja iz španske in portugalske besede »coco«, ki pomeni »opičji obraz«. Španski in portugalski raziskovalci so namreč ugotovili, da kokosov oreh spominja na obraz opice. Že od nekdaj je ta čudovita rastlina igrala pomembno vlogo v svetu. Na otočju Nicobar  v Indijskem oceanu so kokose uporabljali kot valuto za nakup dobrin vse do začetka dvajsetega stoletja.

 

Kokosovi orehi so sadež kokosove palme (cocos nucifera), ki je najpomembnejša rastlina v tropskem pasu. V sanskrtu je kokosova palma znana kot »kalpa vriksha«, kar pomeni drevo, ki nudi vse, kar rabimo za življenje, v Mezopotamiji so ga imenovali drevo tisočih rab, na Filipinih pa drevo življenja. Uporabnost kokosa je vsestranska, saj lahko skoraj vse dele drevesa porabimo na takšen in drugačen način. Iz kokosovega oreha pridobivajo mleko, kokosovo meso, sladkor, olje…sam sadež pa služi tudi kot posoda ali skodelica. Iz njegovih vlaken izdelujejo tudi ščetke, predpražnike, ribiške mreže in vrvi.

 

Kokosova voda je tekočina, ki jo najdemo znotraj mladih zelenih kokosovih orehov in se razlikuje od kokosovega mleka. Ko kokosov oreh dozoreva, se tekočina absorbira v orehovo meso, tako da na koncu oreh vsebuje samo meso in zrak.

 

 

 

 

Koristi kokosove vode za zdravje

 

Kokosova voda je naravna izotonična pijača z enako ravnijo elektrolitov kot jo imamo v krvi. Kokosovi vodi pravijo tudi tekočina življenja. V času pacifiške vojne med letoma 1941-45 so namreč kokosovo vodo redno uporabljali kot nujno transfuzijo plazme ranjenim vojakom.

 

Kokosova voda je naravna pijača, ki rehidrira telo in mu ob tem zagotavlja še nekatere nujno potrebne minerale kot sta kalij in natrij. Kokosova voda nima umetnih dodatkov in vsebuje znatno količino elektrolitov, medtem ko ima nizko energetsko vrednost. Kokosova voda je zato zelo osvežujoča pijača in izjemno učinkovita pri hidriranju telesa.

 

Različni minerali in zdrave bakterije, ki so prisotni v kokosovi vodi, omogočajo našemu telesu, da si opomore po naporni telovadbi, zaradi česar je ta pijača veliko boljša od ostalih pijač za športnike. Kokosova voda prav tako pomaga pri prebavi in optimizaciji mišične zmogljivosti, dviguje imunski sistem in izboljšuje pretok krvi ter pomaga ohranjati telesno temperaturo.

 

Kokosovo vodo v manjših pakiranjih lahko imaš vedno s sabo, da rehidriraš svoje telo. 

 

 

Še nekaj dejstev o kokosovi vodi

Kokosova voda:

 

·         je bolj hranljiva od polnovrednega mleka – ima manj maščob in nič holesterola,

·         je bolj zdrava od pomarančnega soka – ima veliko manj kalorij,

·         je boljša od predelanega mleka za dojenčke – vsebuje lavrinsko kislino, ki je prisotna tudi v materinem mleku,

·         je naravno sterilna,

·         je univerzalen donator – je identična človeški krvni plazmi,

·         biološko čista, polna naravnih sladkorjev, soli in vitaminov, ki pomagajo obraniti telo pred utrujenostjo in je naslednji val naravnih energijskih pijač.

 

Kokosova voda vsebuje več kalija (približno 294 mg) kot večina športnih pijač (117 mg) in večina energijskih pijač.

 

Kokosova voda ima manj natrija (25 mg) kot športne (41 mg) in energijske (200 mg) pijače.

 

Kokosova voda vsebuje le 5 mg naravnih sladkorjev in visoko stopnjo klorida (118 mg).

 

Na kaj bodi pozornen pred nakupom kokosove vode?

 

Pri nakupu kokosove vode bodi pozoren na napise na embalaži. Termično obdelana kokosova voda izgubi večino koristnih sestavin. Izberi tiste znamke, ki vsebujejo kokosovo vodo, obdelano s hladno sterilizacijo. Nekatere kokosove vode vsebujejo dodane vitamine in druge sestavine, vendar se je bolje odločiti za popolnoma naravne in ekološko pridelane različice. Pestra izbira ekoloških kokosovih vod čaka nate v Normi. Med njimi so tudi kokosove vode z naravnimi okusi.  

 

 

 

Torej, odžejaj svoje telo in mu vsak dan privošči to čudežno vodo življenja.

 

Pa na zdravje!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke