Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Letni ritem in prehrana pozimi

4.12.2011
Natisni

 

Letni ritem je ritem narave, ki ga ustvarja vrtenje Zemlje okrog Sonca. To gibanje določa letne čase; vsakega od njih prežemajo drugačne energije, ki jih v pojavnem svetu opažamo kot ciklične spremembe v naravi – od prebujanja, rasti, zorenja in na koncu do umiranja – v nevidnem svetu pa kot fluktuacijo naših notranjih silnic oziroma ciklično spreminjanje energijskih ravni, ki jih uravnava Sonce.

 

 

Nekje od sredine novembra narava tako rekoč že spi; kašče so polne in človek ima končno čas, da se ozre v daljave, stopi prek domačega praga in se posveti duhovnim ciljem. Naslednja velika prelomnica pa seveda prihaja 21. decembra (zimski solsticij), ko bo sonce naredilo svoj obrat in bo noč najdaljša. To je čas hladu, teme, zatišja, umirjenosti, ob enem pa začetek novega cikla. Od takrat naprej bodo dnevi ponovno vsak dan daljši in svetloba bo počasi premagovala temo.

 

Prehrana pozimi po načelu feng šuj

 

Ko se spreminja narava pa se spreminja tudi naša prehrana. V zimskem času nam je voljo manj sveže zelenjave in sadja, takrat jemo tisto, kar smo pridelali v času, ko je še sonce prijetno grelo in napajalo tla in rastline. Načelo feng šuj nam narekuje naj se venomer prehranjujemo karseda naravno, naj naša hrana ne vsebuje dodatkov, ojačevalcev okusa, umetnih barvil, rafinirane hrane in sladkorja. Po feng šuju bi morali vedno vzdrževati jin in jang ravnovesje.

 

Vroča hrana hitro ogreje telo

Zima je najbolj jin čas in zato ga moramo uravnotežiti z jang hrano. V telo moramo vnašati ogenj, kar je še posebej priporočljivo za ljudi, ki so vodna znamenja – rak, škorpijon in ribi. Med vroča živila prištevamo ostre začimbe (čili, kari, janež, muškatni orešček, žafran, brinove jagode, kardamom in poper), ingver, čemaž, med, postrvi, školjke, rake in druga živila. Pekoča hrana suši in izpira sluz iz telesa, čisti kožo in ugodno vpliva na uravnoteženje zemeljskega načela. S tovrstno hrano pa ne smemo pretiravati, saj ob enem povzroča otekline in bolečine, draži kožo in vznemirja duha.

 

Čili Sonnetor 40 g

 

Topli obrok vsak dan

V zimskem času je prav tako priporočljivo jesti tople jedi, ki naše telo ogrejejo, saj s kuhanjem shranjujejo energijo, ki jo potem oddajo našemu telesu. Topla hrana je pozimi lahko na jedilniku vsak dan, razen v primeru vročinskih bolezenskih stanj. Zelo dobre so enolončnice, ki vsebujejo veliko vlaknin in beljakovin iz stročnic. Prednost enolončnic je, da v enem obroku pridobite tako makro kot mikro hranila.

 

Med energijsko toplo hrano uvrščamo:

kumino, bučna semena, koriander, lovor, nageljnove žbice, jajčevce, majaron, baziliko, papriko, drobnjak, vanilijo, slad, kakav, žajbelj, kis, maline, marelice, lešnike, za mesojedce pa še jeguljo, tuno, divjačino, govedino, kozje meso ter ovčja in svinjska jetra.

 

Črna kumina Sonnetor 40 g

 

Uravnoteženost 

Nevtralna živila ščitijo telo pred izgubo energije in skrbijo za uravnoteženost. Mednje spadajo korenje, grah, bučke, krompir, slive, grozdje, peteršilj, motovilec, radič, koruza, breskve in gomoljna zelenjava. Za mesojedce so primerni gosje meso, svinjsko srce, teletina, krap, slanik, ostriž, sardine in školjke.

 

Poskrbimo za osvežitev 

Zelo pomembno je tudi, da vsa našteta živila kombiniramo z osvežilnimi, saj vroča in topla hrana izsušujeta telo. Osvežilna živila so vir telesnih tekočin in krvi, mednje pa spada večina zelenjave in sadja ter zelenjavni čaji.

 

Izogibajmo se hladnim jedem 

Pozimi se je priporočljivo izogibati jedem, ki hladijo telo, kamor spadajo predvsem izdelki iz kravjega mleka. To je pomembno zato, ker telo, ki mu v zimskih mesecih že tako primanjkuje energije, porabi še dodatno energijo za prebavljanje hladne hrane. Med hladno hrano uvrščamo tudi kumare, paradižnik, kivi, banane, ananas, špinačo, regrat, alge, paradižnik, kaki in mango. Ta živila so primerna za poletne mesece ter vročekrvne, napete in vzkipljive ljudi.

 

 

 

Delno povzeto po: Sonce in luna: 144 zodiakovih kombinacij in http://lifestyle.enaa.com

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke