Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Letni časi v nas

3.10.2012
Natisni

Preden razložim sezonske vplive na človeško telo in um, bi vam rada povedala nekaj o letnih časih in njihovi funkciji. Zato bo ta nasvet razdeljen na dva dela: na splošne in posebne razlage o letnih časih.

 

 

Letni časi so naravna globalna ura in ritem sveta. Ekvinokcij in solsticij sta dve glavni delitvi letnih časov, ki pa se delita še na štiri letne čase. Enak sezonski fenomen najdemo tudi znotraj telesa vsakega živega bitja na tem svetu. Tibetanska medicina in budistične tantre razlagajo, da zunanji letni časi obstajajo zaradi solarnega in lunarnega sistema. Podobno, notranji solarni in lunarni kanali odsevajo ta fenomen in povzročajo notranje letne čase. Večina ljudi pozna letne čase, le malo pa jih pozna njihove učinke na telo in um.

 

Zunanja rotacija Zemlje je njeno življenje in veter njeno dihanje. Temperatura je njena življenjska energija in bitja njen proizvod. Spremembe ob rotaciji Zemlje okoli Sonca povzročijo, da se temperatura poveča ali zmanjša, kar pa vpliva na nastanek štirih glavnih letnih časov: pomlad, poletje, jesen in zima.

 

Tibetanci 12 mesecec delijo na šest letnih časov. Vsak letni čas tako traja dva meseca. Imenujejo se dhue-tsing (v tibetanščini), kar pomeni stikališče ali del časa. Koncept šestih letnih časov pravi, da se naša energijska in fizična telesa odzivajo na element, ki je v določeni sezoni prevladujoč. Gregorijanski in tibetanski koledar se med seboj razlikujeta, saj eden temelji na soncu in drugi na luni. Zato tibetanska pomlad nastopi že v sredini februarja.

 

   

Povečanje temperature Zemlje se imenuje pomlad (ki tradicionalno pomeni začetek zemeljskega življenja) in v poletnih mesecih doseže svoj vrh. Zorenje in obroditev dreves poteka jeseni, medtem ko je zima čas počitka in koncentracije energije znotraj Zemlje. Njihov odraz je mogoče najti v vseh živih in neživih bitjih. Na primer, rojstvo, zrelost, staranje in umiranje so naraven pojav, enak štirim letnim časom, kar pa je naravna evolucija makrokozmosa in mikrokozmosa. Zato je vpliv letnih časov na ljudi, kot tudi na kakovost hrane, zelo močan. V tibetanski medicini so letni časi obravnavani kot eden temeljnih dejavnikov v etiologiji in patologiji in močan instrument za preprečevanje bolezni.

 

 

Letni časi

Šest letnih časov (vsak traja dva meseca) ali dvanajst mesecev je povezanih z Zemljo, tako kot je 12 zodiakovih hiš povezanih z nebom. Imenujemo jih kozmične ure. Letni časi seveda vplivajo na človeško telo in povzročajo, da se bolezni pojavljajo in širijo po treh vidikih ali fazah: bolezen se lahko poveča (akumulacija), lahko se pokažejo simptomi (manifestacija) in lahko se zmanjša (pomiritev).

 

Življenja ljudi narekujejo letni časi, saj sezonska moč in temperatura samodejno spremenita naravni tok telesa. Z ustreznim znanjem o letnih časih lahko sledite pravemu načinu vaše prehrane, ki lahko uskladi in ohrani stabilno zdravje.

 

 

Naravni zakoni letnih časov in zdravja

Dva letna časa imata nasprotne sile (poletje in zima) in dva nevtralne energije (pomlad in jesen). Poleti je vroče in pozimi mora biti mraz. To je naravni pojav, ki se kaže v notranjih spremembah telesne temperature in ki nam lahko prinese boljše zdravje s sproščanjem ali koncentriranjem telesnih energij in strupenih proizvodov. Pomlad je čas prebujanja iz globokega zimskega spanja in povečanja temperature, ki topi zamrznjeno sluz. Jesen prinaša vedno hladnejše dni in zbira toploto, tako da izloča žolčno energijo. Ta dva letna časa, z dvema enakonočjema, prinašata vroč in hladen cikel in vzdržujeta ravnotežje energije in temperamenta, kot tudi psihično ravnotežje.

 

 

Kaj pa rastline?

Tudi rast rastlin odseva spreminjajočo se energijo letnih časov. Rastline, kot so gomoljnice, pozimi rastejo pod zemljo. Spomladanske rastline, kot je npr. prva zelenjava, rastejo kvišku in nad zemljo. Podobno se telesna energija, ki je pozimi globoko znotraj, spomladi dviga in vznika nad površino.

 

 

 

Jeseni je dobro uživati sezonske sadeže, kot so buče, in očistiti telo v pripravi na zimo.

 

 

Po mnenju tradicionalne kitajske medicine subtilna energija jedi (či) hrani naše energijske sisteme. V nekaterih letnih obdobjih je prav, da počivamo in negujemo telo, druga so primernejša za to, da ga očistimo in razstrupimo. Primerno je, da časovno uskladimo načrt razstrupljanja z letnimi časi in s telesnimi cikli. Brž, ko bomo to dojeli, bomo uvideli, kako naj uravnovešamo skrajnosti vsakega letnega časa in njegovih učinkov na telo, pa tudi znali kar najbolje izkoristiti enkratne priložnosti razvoja, ki se prebujajo z vsakim letnim časom.

 

 

Pozno poletje in jesen

Tradicionalna kitajska medicina povezuje to obdobje s kolonom, pljuči in kožo. To je čas razmisleka o minulem letu in čas sproščanja na vseh ravneh v pripravi na zimsko obdobje, čas umika in utrjevanja. Primeren je tudi za čiščenje telesa, zlasti kolona, in za uživanje sezonskih sadežev, kot so buče, pred nastopom zime.

 

 

Letni čas vroče in ostre sončne energije

Jesen je tisti letni čas, v katerem hrana in telesne lastnosti postanejo mastne in ostre. Jeseni hrana in pijača začneta spodbujati nastajanje žolča, grenkobno pa postane tudi telo, ki s tem pridobi vročo in ostro energijo. Četudi jeseni poletna vročina popusti, sončni žarki postanejo podobni laserju. Zato postane energija v tem letnem času podobna žolču in povišani telesni temperaturi. Nevarnost v tem letnem času predstavljajo slaba prebava, želodčne motnje, glavoboli, slabost itd., zaradi povečane količine žolča, ki smo ga lahko v poletnih mesecih z napačno prehrano celo močno povečali.

 

 

 

Prehrana

V jesenskem času je zato dobro jesti sladke sadeže (jabolka, hruške, grozdje…) ter grenko in astringentno hrano (da uravnotežimo žolč in veter), kot so radič, rukola, belgijska endivija in še trpko hrano, kot so banane, fižol, leča, artičoke.

 

Izogibajte se močnemu alkoholu, mastnemu mleku in mlečnim izdelkom, mesu, ostri in začinjeni hrani ter mastni in ocvrti hrani.

 

 

 

 

Natisni




Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke