Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Menopavza in vročinski valovi

22.8.2019
Natisni

Praktični nasvet: kako omejiti motnje in premagati nelagodje

 

Menopavza, čeprav normalen in naraven proces v življenju žensk, je še vedno občutljiva faza, saj vpliva na globoke psihofizične in eksistencialne spremembe.

 

Vročinski valovi so najpogostejši simptom, ki spremljajo menopavzo. V povprečju lahko trajajo nekaj mesecev, nato pa težava izzveni. Vse zelo naravno. Zagotovo pri nekaterih ženskah ta motnja, povezana s »termoregulacijo telesa«, povzroča vedno večje nelagodje, ki pogosto vodi v nepravilen spanec, razdražljivost in zadrego, še posebej, ko smo v družbi in nas ujame nenadna pordelost in poznejše znojenje. Še več, če v življenju izkušate veliko stresa, imate obilico aktivnosti in odgovornosti, se pojav vročinskih valov lahko pojavlja vztrajno in neomajno skozi ves dan, kar doprinese k še večjim težavam tekom dnevnih obveznosti. Da bi olajšali tovrstne težave, obstaja kar nekaj naravnih rešitev.

 

 

»Vročinski valovi so praviloma prvi očitni simptom že v fazi pred dejansko menopavzo in nato postajajo vse bolj dosledni v polni menopavzi. Govorimo o povprečnem številu primerov, saj za nekatere ženske ta težava sploh ne obstaja, medtem ko za druge presega klasičnih 12-18 mesecev.«

 

Poleg sitnosti se celoten proces doživlja tudi z določeno mero zadrege!

 

Kadar se vročinski obliv zgodi čez dan in ste med ljudmi, to zagotovo ni prijetno. Značilna vročica se dvigne iz središča prsnega koša in doseže obraz, ki se nagiba k rdečici. Tako čutite vročino po vsem telesu. Ženska, ki je pod pozornostjo in pogledom drugih ljudi, se zlahka počuti neprijetno. Nenadno povečanje telesne temperature, lahko spremlja občutek palpitacije in stanje tesnobe in/ali vznemirjenosti. Zlahka lahko razumemo, da to ni prijetno.

 

 

Cvetna kompozicija ŽENSKA BLAGINJA je najpomembnejša, glavna cvetna kompozicija, s posebno formulacijo za obdobje menopavze in pred menopavzo, za upravljanje in lajšanje simptomov ter manifestacij, povezanih z njo.

 

Pojav je pogostejši ponoči in moti spanec. Zakaj?

 

Ko spimo, se telesna temperatura običajno zniža. Vročinski valovi tekom menopavze pa na drugi strani povzročijo dvigovanje telesne temperature, kar pogosto vodi v neprijeten in moten spanec, ki ni osvežujoč. Razlog za to fiziološko reakcijo je spremenjeno hormonsko stanje. Na zelo preprost način gre za pomanjkanje množične proizvodnje ženskih hormonov povezanih s plodnostjo – večinoma estrogeni – ki so bolj sveže in pomirjujoče narave. Kar spontano sproži, da moški hormoni – vroči , vznemirljivi, aktivirajoči – vsekakor prisotni v vsaki ženski, pridobijo večjo težo in pomen. Toliko, da lahko za daljše ali krajše obdobje spremenijo ravnovesje v hormonski strukturi celotnega organizma. To pomeni nov in drugačen pogoj, ki ima očitno svoj odmev tudi v ženski notranjosti. Na dolgi rok pomanjkanje zadovoljivega nočnega spanca povzroči še večje motnje, ki vplivajo na kakovost življenja podnevi, naše obveznosti, odnosi z drugimi in delovne aktivnosti.

 

Kakšen nasvet vam lahko damo za lajšanje težav?

 

Za tiste, ki izkušate motnje v spanju, povezane z menopavzo ali ne, je dober nasvet, da se izogibate količinsko in hranilno bogatim večerjam, predvsem, če imate navado večerjati pozno ponoči. Omejiti ali vsaj zmanjšati porabo živalske hrane, živalskih beljakovin in maščob, izogibati se alkoholu, močno omejiti pitje kave, pa tudi vseh živil/hrane s toplimi, aktivirajočimi in ogrevalnimi lastnostmi. Pri tem ima prehrana na splošno zelo pomembno in temeljno vlogo. Vsa vroča in hrana živalskega izvora vedno in neizogibno poslabša situacijo. Po drugi strani sveža hrana in zelenjava močno izboljšata stanje: surova zelenjava, solate, sadje, kuhana zelenjava, zelenjavne juhe. Cvetna  kompozicija SPANJE je pravi naravni pripravek, ki pomaga v primeru nespečnosti in nočnih prebujanj, zahvaljujoč svoji sestavi, ki je hladne, sveže, pomirjujoče, pomirjevalne in osvežujoče narave.

 

Se lahko uporabljajo naravne cvetne terapije?

 

Obstajajo kompozicije in pripravki, ki resnično pomagajo. To so naravni pripravki na osnovi cvetov, zelišč in rastlin. Dodatna zelo učinkovita podpora so redna meditacija, sprostitev, joga, taj či, plavanje, preživljanje časa v naravi – hoja/tek – ali nežna gimnastika. Če je prisotna tudi fizična bolečina ali stanje notranjega trpljenja, vam bo cvetna kompozicija OLAJŠANJE v veliko pomoč. Če stanje menopavze vpliva na bolj izrazit  način na čustva in stanje notranjega ravnovesja, s čimer povzroča trpljenje, ki presega nelagodje, nepojasnjeno sitnost, jezo, nestrpnost, nihajoče razpoloženje, čustva, potem bo cvetna kompozicija ŽENSKA HARMONIJA olajšala in pospešila psihofizično in čustveno stanje vsesplošne harmonije – notranje in zunanje.

 

Ali lahko pomaga naš miselni nastavek?

 

Seveda! Tudi pri menopavzalnih motnjah mora biti osrednje zdravilo umirjanje in nadzorovanje uma. Negativne misli, skrbi in negativnost vplivajo nanj. Um ima zato pogosto vodilno vlogo. Cvetna kompozicija DETOKS MISLI deluje ravno na tem področju: ta naravna kompozicija pomaga umiriti duševni nemir, presežek skrbi, premišljevanje, obsedenost ali obsesivne/odvečne misli.

 

Vsaka ženska bi si morala dovoliti, da sprejme to pomembno prehodno fazo, ki ni nekaj resnega, ampak del naravnega toka življenja. V jogi zato zapisujejo, da si je treba plamen/vročico predstavljati kot »dvigajoč božanski ogenj«, ki spodbuja zrelost in modrost. Torej ima to zelo pozitivno konotacijo. V jogi obstaja tako imenovano »osvežujoče dihanje«; način dihanja, ki služi za osvežitev in pomiritev telesa. Če je vročina povezana s spremembami krvnega tlaka, pri povišanem krvnem tlaku, cvetna kompozicija DETOKS OBČUTKOV in cvetna kompozicija NADZOR optimalno delujeta kot regulatorja prekomerne toplote in visokega tlaka ter spodbujata pravilno in normalno stanje celotnega kardiovaskularnega sistema.

 

Vsekakor si vsaka ženska želi, da bi to novo sezono življenja živela v dobrem počutju, zato je pomembno, da se aktivno vključimo v iskanje novega ravnovesja ter zaupamo v svojo sposobnost prilagajanja in intuicije. Zato je dobro poslušati sebe, razumeti svoje potrebe in določiti nove prioritete.

 

Vsaka sezona življenja ponuja svoje posebne sadove, v vsakem primeru izjemne; le naučiti se moramo sprejemati in mirno živeti nenehne spremembe ali učenja, ki nam jih ponuja življenje.

 

Andrea Cattapan,

Alkimist, terapevt, naturopat, iridolog, strokovnjak za naravno medicino.

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke