Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Odslej brez mesa

15.10.2012
Natisni

Norma je septembra praznovala svoj 5. rojstni dan. Vseh 5 let smo rastli in se razvijali ter vam z leti ponudili res pester izbor izdelkov v bio kakovosti in pripravili množico zelo zanimivih in poučnih druženj. Vendar nismo rastli le površinsko temveč tudi duhovno. Vsak dan si prizadevamo, da bi vam ponudili hrano, ki je zdrava in ne ogroža vašega zdravja. In čeprav vemo, da je bio meso za uživalce mesa zagotovo veliko bolj zdravo kot konvencionalno meso, smo ga v celoti umaknili iz prodaje. Verjamemo, da brezmesna hrana veliko bolj podpira pravo zdravje.

 

 

 

 

Meso in mesni izdelki so za večino ljudi samoumevna sestavina dnevne prehrane. Razširjeno je celo mnenje, da gre pri tem za posebno kakovostna, zdravju koristna živila. Meso je tako rekoč najpomembnejši del obroka, druga živila se obravnavajo kot »priloge« z ustrezno manjšo vlogo.

 

Meso ni vir življenjske moči, kar lahko najkasneje spoznamo takrat, ko opazujemo razvoj prehranjevalnih navad in civilizacijskih bolezni v zadnjih desetletjih. V vseh deželah, kjer je v prehrani poudarek na mesu, drastično narašča število t.i. civilizacijskih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, rak, sladkorna bolezen tipa 2, debelost, revma. Že vrsto let je dokazano, da meso in mesni izdelki za človeško prehrano niso potrebni in da so vegetarijanci povprečno manj izpostavljeni tveganju za nastanek teh bolezni.

 

Thomas Edison: » Zdravnik v prihodnosti ne bo predpisoval zdravil, temveč bo namesto tega pacientu vzbudil zanimanje za prehrano in telo, polega tega pa poučil, kateri so vzroki bolezni in kako se jih človek varuje!«

 

Najdlje živijo ljudstva, ki se pretežno hranijo z rastlinsko hrano, na primer Hunze, medtem ko imajo ljudstva, ki se predvsem hranijo z ribami in mesom, na primer Eskimi, najkrajšo življenjsko dobo. Njihova povprečna starost je 27,5 let, čeprav se hranijo z živimi (presnimi) mesnimi in maščobnimi izdelki.

 

 

Gnitje mesa

Surovo meso je vedno v stanju propadanja. Takoj, ko je žival ubita, se oblikujejo denaturirane snovi, imenovane ptomain (ptomain, kot je npr. putrescin nastane, ko bakterija ešerihija koli (escherichia coli) razgrajuje aminokisline v mesu). Ptomaini se sprostijo takoj po smrti in živalskemu mesu omogočajo izredno hiter razkroj in gnitje. Meso skozi človeški prebavni sistem potuje zelo počasi, saj le-ta ni namenjen predelavi mesa. Tako traja kar 5 dni, da se meso izloči iz telesa (v primerjavi z vegetarijansko prehrano, ki jo prebavimo v enem dnevu in pol). V tem času so produkti razpadajočega mesa v stalnem stiku s prebavnimi organi, kar pa je vzrok večine bolezni. V enem gramu svinjskega mesa je približno 2 milijona in 900 tisoč gnilobnih bakterij. Tako zlahka pridemo do zaključka, da meso v našem prebavnem traktu gnije.

 

Ljudje od živali jedo le kislotvorno mišičevje, v katerem so se kmalu po smrti živali nabrale gnilobne bakterije. Meso hitro razpada in vpliva na celotni prebavni sistem. V mesu se nahajajo tudi številni medikamenti – danes so živali tako degenerirane, da brez veterinarja ne preživi nobena žival.

 

Leonardo Da Vinci: » Že zelo zgodaj sem se odpovedal uživanju mesa. In prišel bo čas, ko bodo ljudje na ubijalce živali gledali tako, kakor danes gledamo na morilce ljudi«.

 

 

O kislinah in bazah

Vsa zaužita hrana in vsa doživljanja (fizična, čustvena ali duševna), ki vplivajo na dogajanja v telesu, se odražajo v bazičnosti oziroma kislosti seča. Odpadne kisline napadejo sklepe, tkiva, mišice, organe in žleze, kar vodi do manjših ali večjih sprememb v njihovem delovanju.

 

Brez izjeme se vse bolezni razvijejo iz enega samega vzroka - zaradi prevelikih količin odpadnih kislin, ki nastajajo v tkivih. Naš organizem deluje tako, da odpadne kisline, ki jih ne more izločiti, ponovno vsrka iz debelega črevesa, od koder jih preko jeter pošlje nazaj v osrednji krvni obtok in odloži v tkivih. V tkivih odložene odpadne kisline pa na koncu odločajo ali bo naš organizem zdrav ali bolan.

 

Meso je vselej kislotvorno in vsebuje veliko sečne kisline. Presnovne usedline, ki se nahajajo v mesu, stimulativno delujejo na telo, od tod tudi »dobro počutje« po obilnem mesnem obedu. Toda tako počutje je lažno, kajti telo si na vso moč prizadeva, da bi se tovrstnih strupov čim prej znebilo. Enako kot pri poživljajočem učinku kave ali nikotina. Ta poživila trenutno izboljšajo razpoloženje, ampak v škodo celega telesa, račun pa mora vsak plačati kasneje. Po takšnem višku namreč pride svinčena utrujenost.

 

Goveja juha žal ni nič drugega kot skoncentriran urin. Razen beljakovin ima meso premalo skorajda vseh drugih hranilnih snovi. Beljakovine ob toplotni obdelavi zakrknejo in postanejo izredno težko prebavljive.

 

 

Kaj smo?

Raziskovalci so dokazali, da so bili praljudje predvsem frugivori, torej sadjejedci. Naši organi se še danes skladajo z organi humanoidnih opic. Le-te so na milijone let ob soji prvobitni hrani ohranile zdravje, medtem ko smo ljudje v civiliziranih deželah hudo degenerirani.

 

Iz sadja namreč pridobimo 90 odstotkov energije, izgube je le 10 odstotkov. Iz zelenjave pridobimo 70 odstotkov energije, pri prebavi je izgubimo 30 odstotkov. Iz mesa dobimo le 30 odstotkov energije, izguba pa je kar 70 odstotna! Koliko manj energije porabimo za prebavo, toliko več moči, kar pomeni tudi živčne moči, nam ostane na razpolago!

 

 

 

 

Razlogov proti uživanju mesa je še veliko – energijski vpliv, o katerem smo pisali v nasvetu "Energija, ki nas obdaja", onesnaževanje okolja, ki ga povzroča veliko število farmskih živali, ekonomska škoda, ki jo povzroča proizvodnja mesa, kemikalije in bolezni v mesu, ki izhaja iz živali, ki niso proste iz reje in še veliko bi jih lahko našteli.

 

Norma je odslej brezmesna. Tukaj povej svoje mnenje o tem. Hvala!

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke